Tro det eller ei, men Tim Heideckers «Mister America» blir litt for mye

I en mokumentarisk blanding av stunthumor og satire følger vi Tim Heideckers valgkamp for bli district attorney i San Bernardino County. Det kunne vært morsommere.

b
a

Det er vanskelig å forklare hva som gjør On Cinema så bra. Samlet er det noe av det aller beste Tim Heidecker har gjort (som ikke sier rent lite). I den siste installasjonen i universet, Mister America, føles det imidlertid ut som at det mangler noe.

Først en liten rewind.

Mister America er et spin-off-produkt av nettserien On Cinema at the Cinema, en slags anti-humor-parodi på tafatte filmpodcaster. Siden 2011 har Tim Heidecker (i rollen som seg selv) og medskaper Gregg Turkington (også i rollen som seg selv) ekspandert universet med ting som serier, musikk, live-streamer og annet nettinnhold.

Og nå, en spillefilm. 

Heidecker (karakteren) ble i 2017 tiltalt for uaktsomt drap etter å angivelig ha tatt livet av 20 ungdommer med en giftig vape-penn som han solgte i forbindelse med en EDM-festival. Den fem timer lange true crime-parodien av en rettssak endte i at Tim gikk fri, grunnet ett jurymedlem som mente han var uskyldig.

Les også: Folket v. Tim Heidecker – Saken om The Electric Sun 20

Likevel bærer Heidecker nag til aktoren i rettssaken, Vincent Rosetti, for å ha prøvd å felle ham. Målet hans er å bli valgt som dommer i fylket (selv om han verken er jurist eller bor der fast) så han kan stille Vincent «The Rat» for retten.

(Hvis du vil ha en ordentlig innføring i On Cinema-loren foreslår vi at du ser DENNE videoen).

Mister America er et spennende steg videre i On Cinema-universet, og er til tider en godtepose av absurde situasjoner og oppsiktsvekkende opptrinn. Man får se Heidecker oppføre seg merkelig mot folk på gata, oppføre seg som en psyko på sosiale medier, og ikke minst henge opp plakater på restauranter der det står «WE HAVE A RAT PROBLEM».

Men den mangler et eller annet. Noen ganger kan det føles som Heideckers roping og urimelige raseriutbrudd er der for å fylle et tomrom i stedet for å ta historien videre.

Kanskje det handler om en mangel på balanse. Turkingtons nøkterne fokus på ting som er større enn ham selv (som obskure og dårlige VHSer) pleier i serien å veie opp det narsissistiske personfokuset til Heidecker. I filmen eksisterer Turkington i større grad på siden av handlingen. Dette resulterer ironisk nok i en av filmens isolert sett beste scener nettopp fordi han er så sidestilt, der han intervjues i en park med popcornet sitt i en ziplock-pose.

I Mister America er sidekickjobben tatt av Toni Newman (Terri Parks), en nevrotisk og alkoholisert campaign manager, som heller forsterker Heidecker fremfor å utjevne ham. Hun er dessuten jurymedlemmet som stemte for at Heidecker var uskyldig i rettssaken.

I On Cinema er Heidecker morsomst når han blir bevisst over sin egen urimelighet – gjerne etter å ha blitt satt på plass av Turkington. Dette er også tilfellet i Mister America, når han ligger full, deprimert og bekjempet på hotellrommet etter å ha gjennomført den stusselige valgkampen sin. Dessverre er slike scener i mindretall.

Linker til hvor du kan se Mister America finner du her.

Les også: Aftenposten lager klimapodcast med Equinor. Her er våre forslag til fremtidige samarbeid