Terror, ensomhet og sinte klovner: Joker er klar for lerretet – men er verden?

Joker er ingen walk in the park. Sjelden har en film fra Gotham-universet skapt større kontrovers før den har hatt premiere. Den mørke opprinnelseshistorien om en av DC-universets mest ikoniske antagonister har allerede satt fyr på internett. Hva er egentlig greia?

Ikke glad i superhelter? Ikke noe problem

Opprinnelseshistorien er ikke en del av det originale DC-universet, men er skrevet av Todd Phillips og Scott Silver. Den er heller ikke direkte myntet på superheltfans, men skiller seg ut som en psykologisk thriller.

Om du er blant dem som synes kappe og maske er litt teit, trenger du ikke bekymre deg. Du trenger nemlig egentlig ikke å ha sett en eneste Batman-film for å like den, selv om du kanskje vil gå glipp av en referanse eller to.

Klovnesminke kommer du riktignok ikke unna, men det er langt fra barnslig moro med Joaquin Phoenix’ tolkning av det som må være historiens mørkeste og mest menneskelige utgave av jokeren.

Vi møter en skranten Arthur Fleck, som jobber som klovn hos Haha’s. Han bor med moren sin i en shabby leilighet i Gothams slum, kjederøyker og har et merkelig syndrom som gjør at han får ukontrollerte latteranfall når han blir ukomfortabel eller trist. Selvsagt blir han kalt Happy av moren, selv om han er selve erkeeksempelet på en ensom mann som sulter etter å bli sett.

Arthurs store drøm er å bli stand-up komiker, men han er ikke akkurat morsom. Dette hindrer han ikke i å prøve å kickstarte en humorkarriere i voksen alder. Vi blir med Arthur på reisen fra et ensomt liv med store mentale utfordringer og over på en mørkere sti, som en kaosmaker og et forbilde for den fattigere delen av Gothams befolkning.

Ensomme menn prøver stand-up

Spørsmål om verden er klar for filmen har florert den siste tiden og filmen skal allerede angivelig ha satt fyr på internett.

Tar du et Google-søk på Joker vil du kjapt få opp kritiske artikler. “Is Joker a dangerous movie?” er gjengangeren, og alt fra terrorofre til incels trekkes frem i debatten. Samtidig var den spådd å gå rett inn i historiebøkene allerede da teasertraileren ble sluppet.

Det meste av kritikken baserer seg på voldshandlingene som kommer som følge av et liv i ensomhet og et samfunn som ikke tar deg på alvor. Noen kritikere hevder at filmen kan bidra til at andre mannlige einstøinger skal ty til vold inspirert av jokeren – eller enda verre – ty til stand-up: “Joker is a dangerous movie that will incite lonely white men to try stand-up comedy”.

Uansett kan det sies at Joker allerede er på god vei til å bli en klassiker. Både Phoenix’ prestasjoner som den svært ulykkelige Arthur og filmens innblikk i et kaldt samfunn som er blottet for medmenneskelighet og som neglisjerer de svakeste, henter inn både ros og oppmerksomhet verden over.

Under premierevisningen på Venice Film Festival mottok filmen en 8 minutter lang stående applaus.

Batmans erkefiende som du aldri før har sett ham

Joker anno 2019 kan altså ikke sammenlignes med noen tidligere versjoner av samme karakter. Der Heath Ledger manifesterte terroren selv, Jack Nicholson viste en quirky røver og Jared Leto gikk så dypt inn i rollen at alle på filmsettet var redde for ham, viser Phoenix en menneskelig og trist karakter- som også er enklere å relatere til.

Phoenix er heller ikke det eneste navnet som stikker seg ut i Gothams mørkeste kapittel. Ikoniske Frances Conroy, kjent fra American Horror Story og alles nitriste favoritt Six Feet Under, spiller den desillusjonerte moren Penny Fleck. Som den snobbete talkshowverten Murray Franklin får vi ringrev Robert DeNiro og Zazie Beetz spiller Sophie, Arthurs nabo og crush.

Og er du en av dem som blir blank i øynene av å tenke på at denne filmen ikke er en hommage til flaggermusmannen, kan du ta det helt med ro …

Joker har premiere 4.oktober i hele Norge. Kjøp billetter her!

X