GUIDE: Slik overlever du studenttilværelsen

Vi i NATT&DAG har knapt nok en mastergrad til sammen, men vi er jo ikke helt hjernedøde heller, så NOEN tips plukket vi opp på veien.

b
a

Noen av de som starter på studier i høst har studert lenge, andre begynner på høyere utdanning for første gang. Felles for dem alle er ikke bare at de synes du har blitt litt tjukk, de trenger alle noen tips og triks til livet som student. Hvor disse triksene liksom kan leses? Her, selvfølgelig! 

Glem alt du kan om hjemstedet ditt, det er unyttig nå

Har du flyttet til ny by? Dårlige nyheter: Da er det bare å glemme alt du kan om byen du flyttet fra sitt kollektivtransportsystem, utforming og innbyggere. Det er veldig sjeldent byen man flytter til er helt lik den andre på alle mulige måter, og du må belage deg på å lære masse praktisk informasjon helt på nytt. I tillegg vil folk tenke at du er en arrogant dritt som later som om du ikke husker noe fra hjemstedet ditt når du kommer tilbake på besøk. Hvis ikke dét er en vinn-vinn-situasjon vet ikke vi!

Snakk på et språk som finnes, ikke det dumme språket du fant på selv

Ja, vi vet at språket du fant på den gangen du hadde feber på butikken visstnok er mer effektivt enn norsk, engelsk og arabisk til sammen, men husk det de sa i rettssaken dagen etter: hvor effektivt er det egentlig å kommunisere på et språk bare du forstår? Det er ikke bare ulemper ved å snakke et tullespråk ingen forstår. Du kan for eksempel si hemmelige og flaue ting du aldri har turt å si før, som å tilstå at du ikke forstår hvordan rullestoler fungerer eller det at du synes Spotify er bedre enn vinyl.

Drap er nesten aldri greit

Studietilværelsen og perioden før man blir helt voksen fører som regel til mange nye opplevelser og eksperimentering. Som regel er dette helt ufarlig og bra for ens personlige utvikling, men det er en grense man aldri bør krysse, og det er drap. Et menneskeliv er noe hellig og skal ikke ødelegges eller taes om det ikke er svært gode grunner til det. Si derfor nei til å drepe mennesker mens du studerer, om det ikke er en eksepsjonelt god grunn til å gjennomføre drapet.

Bruk tyngdekraften til din fordel (OBS: dette tipset gjelder ikke for de som studerer i verdensrommet!)

Du vet hvordan det er. Du har akkurat hatt en lang dag med forelesninger, kollokvier og nye bekjentskap som pleies. Du føler deg bra, det er jo så GØY å studere og bli kjent med nye personer! Det faglige er jo også så utrolig givende og foreleserne er skikkelig inspirerende og flinke! Ja, kanskje du til og med skal ha sex med en av dem en dag? Ja, kan godt hende det! Men akkurat nå vil du bare hjem og kaste deg ned i senga og la tyngdekraften virke mens du ligger stille, med en pose potetgull (som også ligger stille) og se på noe hjernedødt på Netflix på macen din (som også ligger helt stille). Og hvorfor ikke? The world is yours, bruk tyngdekraften vi har her på jorda til din fordel!

Fullføre utdannelsen på normert tid 

En bachelor skal helst fullføres på tre år. Dessverre er det studenter som bruker mye lengre tid enn det, og i noen tilfeller ikke fullfører i det hele tatt. Det skyldes ofte dårlig planlegging, overambisiøse mål og uvettig ressursbruk (samt det faktum at veldig mange melder seg på studier bare for å ha noe å gjøre akkurat nå, ikke for å ha noe å gjøre i fremtiden). Ta frem planen for studiene og dra på nådeløs jakt etter tidstyver. Har du kanskje lagt inn ting i bachelor-løpet som tar mer enn tre år å gjennomføre, som å dra til Mars, stifte familie, angre og dra hjem igjen? Eller hva med å ta en selfie hver dag i 2000 dager og lage en dum collage av det? Det høres kanskje brutalt ut, men fjern det fra planen! Skriv det ned på et analogt Google Doc og riv det i stykker! Vi trenger folk som kan få seg jobb og betale skatt, ikke folk som kaster bort tiden på tull!

Få seg jobb etter studier 

Norge er et land hvor alle kan ta høyere utdannelse, også de dumme og inkompetente. At kunnskap og undervisning er gratis har ironisk nok ført til at utdanning ikke lenger er det viktigste når arbeidsgivere skal velge ansatte blant alle de andre med B på masteroppgaven sin. I stedet for må man networke for å få jobb, altså å bli kjent med personene som sitter på jobbene og lure dem til å tro at du liker og respekterer dem så de gir deg ærlig og samfunnsnyttig arbeid (SoMe-ansvarlig, kommunikasjonsrådgiver og head of marketing for eksempel). Du kan for eksempel godta ulovlig lav lønn, ha for lang arbeidstid, smiske med mektige personer og baksnakke mennesker i direkte konkurranse med deg selv. Smisking, pragmatisme og evnen til å gjennomgå ydmykelse lærer du på en annen gratis utdanningsinstitusjon: Livets harde skole.

Vær deg selv 110%

Skal man få seg venner må man vise seg fra sin beste og mest ekte side. Det er en etablert sannhet. Hvordan skal du ellers få deg virkelige venner som kjenner deg godt om du ikke er deg selv? Derfor bør du gå i trange klær som avslører den ekle, slafsete og klumpete kroppsfasongen din, gjøre alt det flaue du gjør når du er alene (pelle deg i nesa, onanere, gråte og spise potetgull, alt samtidig) og si rett ut til folk hvorfor du synes du fortjener å lykkes mer enn dem. Ja, nå er du deg selv 110%! Det er bare så synd at ingen andre liker folk som er så brutalt ærlige som du er og at din grusomme personlighet derfor vil gjøre deg like venneløs som før. Trøsten er at du kan fortsette å være deg selv 110%, helt alene, mens du tenker på lite annet enn at det er alle andres feil at du er ulykkelig!

Være belærende mot familie og venner 

Nå som du har vært på to ex. phil-seminarer (du forsov deg til tre av de fem første, men du så en animasjon på Youtube om Platon mens du scrolla gjennom Facebook-feeden på mobilen så det går bra) har du nok kunnskap til å kunne riste oppgitt på hodet og begynne på en lang monolog om Platon neste gang det byr seg en ørliten åpning i en samtale med familie og venner. Dette vil ikke bare gjøre dem drittlei av deg, det vil også føre til at det spirende selvhatet ditt vokser til å bli en grusom blomst! 

Tjene penger ved siden av studiet

Studenter er kjent for å ha lite penger, og mange av dem har deltidsjobber. Om det å stå i kassa ikke er noe for deg, er det nok av måter å tjene penger på. Du kan for eksempel gå bort til folk i en sårbar situasjon (beruset, minoritet, kvinne, eldre) og ved bruk av trusler om vold ta pengene eller bankkortet deres. Skulle ikke menneskene ville gi deg pengene kan du bruke slag, spark eller dytt for å skremme dem. Ikke bare blir timelønnen høy, du slipper å skatte av pengene!