Her er hjelpen du trenger om du står rådvill i stemmelokalet

9. september er det kommunestyre- og fylkestingsvalg. Det er utrolig lett å stemme, men hvis du liker å være ekstra godt forberedt bør du lese denne guiden.

b
a

Valgdagen

På selve valgdagen 9. september (og 8. de stedene som har dobbel valgdag) må du stemme i kommunen du er folkeregistrert. Det klarer du! Du er jo ikke en av de som har glemt å melde flytting! Eller … ?

Forhåndsstemme

Hvis du allerede har bestemt deg for hva du skal stemme, så kan du forhåndsstemme helt frem til 6. september. Det kan du gjøre hvilket sted du vil, også i utlandet. Det er gode nyheter for deg som har feriehus i Thailand, sitter fengslet i Afrika eller er kidnappet av en opprørsgruppe i Sør-Amerika, men likevel vil være med å påvirke hva som skjer i hjemkommunen din. Det er jo en bitteliten sjanse for at du overlever dette og kommer hjem igjen!

Lever stemmeseddelen på riktig sted

Når du har valgt hvilket parti du vil stemme på er det noe du må passe på: Lever stemmeseddelen til valgfunksjonærene, ikke spis den! Dette er ekstremt viktig. Det er nesten aldri en valgfunksjonærer i magen din, så om du spiser stemmen din vil den ikke telle!

Les også: NATT&DAG dekker valget 2019: Erlend på Østlandet

 

Velg noen saker som er viktige for deg

Ingen er enige med noen partier om alt, derfor er det lurt å velge deg ut noen saker som er spesielt viktige for deg, og finne ut hvilket parti som er enige. Vil du for eksempel at det skal bli lettere å sykle i bygda di? Eller at det skal bli billigere å kjøre bil? Da finnes det partier for deg! Det betyr selvsagt ikke at alle saker er dekket av partiene. Om det viktigste for deg er å for eksempel gjenopplive dinosaurer og gi dem stemmerett, må du kanskje starte ditt eget parti.

Snakk med vennene dine

Før du stemmer bør du snakke med vennene dine om det som er viktig for dem. Snakk også med de som er enige om deg om hva de tenker, og like viktig: Snakk med noen som er uenige med deg. Kanskje en eller begge skifter mening om noe? Husk å ikke bytte mening om du er anti-rasist!

Du kan ha stemmerett selv om du ikke er norsk statsborger

Du kan stemme i lokalvalg selv om du ikke er norsk statsborger DERSOM du har bodd i Norge de siste tre årene før valgdagen. Er du finsk, islandsk, svensk eller dansk kan du stemme så lenge du har bodd i Norge siden 30. juni 2019! Vi er helt enige i at en person med nordisk statsborgerskap bør ha fått med seg juli 2019 i Norge for å kunne stemme, det skulle da bare mangle!

Les også: NATT&DAG dekker valget 2019: Erlend drar til Vestlandet

Ta med legitimasjon!

Du MÅ ikke ha stemmeseddel når du skal stemme, men du må vise legitimasjon som beviser hvem du er og at du er 18 år (eller mer). Se for deg at stemmelokalet er et veldig rart, alkoholfritt utested du bare kan være i en kort periode med få års mellomrom. Eller ikke!

Taktikk

Avtal med noen som stemmer det motsatte av deg om at dere blir hjemme i stedet for å stemme. Det er jo bare bortkastet tid når dere uansett kommer til å utligne hverandre. Deretter drar du og stemmer likevel! Nå er det som om stemmen din teller dobbelt så mye! Eventuelt kan du også oppmuntre late mennesker du er politisk enige med til å stemme. Det viktigste er uansett at du stemmer.

Les også: GUIDE: Slik overlever du studenttilværelsen

NATT&DAGs valgdekning er støttet av Valgdirektoratet.