AVGVSTVS: – Problemene på vestkanten skjules bak høye hekker

Fredag slipper AVGVTVS EP-en «Snabba Cash», som i følge ham selv både er et politisk statement og en kjærlighetshistorie.

b
a

Rapperen AVGVSTVS, eller Hans August Pünther, som han eeegentlig heter, har de siste par årene gjort seg bemerket med en stadig strøm glattpolerte singler, som «Sett Seil» «Aprikos», «La Meg Vær i Fred» og ikke minst «Majestetisk» med KingSkurkOne. Men det er fortsatt vestkant-anthemen «For All Tid» fra 2017 som står igjen som den sterkeste låten – og den eneste med over 1 millioner avspillinger på Spotify.

Nå er han aktuell med debut-EP-en Snabba Cash, og jaggu viser det seg ikke at det er mer bak den keege vestkant-fasaden enn en først sku’ tru.

– Jeg begynte med skriving da jeg skrev lange, dype meldinger til damer. Det var da jeg forsto at det ligger noe der. Jeg er veldig glad i ord og ordspill og sånn. Det kommer mye tørt, men det kommer jævlig mye bra og. Og så er jeg et godt menneske føler jeg. Jeg gjør noe bra og positivt både for meg selv nå og andre. Jeg er ikke han ego-rappern som er sånn «åh se på meg!».

SNABBA CASH som kommer fredag 30. august er AVGVSTVS første utgivelse som ikke er en singel, og den kommer i Spotify-tidsalderens foretrukne format: som en rundt 20 minutter lang EP, kanskje en et resultat av trender og teknologiske omstendigheter, eller kanskje heller, hakket mer uskyldig: musikkversjonen av en tynn debutroman (attpåtil med mye luft på hver side) skrevet av en twenty something fra Flamme eller Oktober. 

LES OGSÅ: Smil&Gift møter Tore Sagen


Foto: Lukas Brekke

AVGVSTVS forteller at prosjektet formet seg litt etter hvert. Det som endte opp som en slags kritikk av «klassesamfunnet og narkotikaøkonomien» (?), var egentlig planlagt som en hyllest til Norges mest kjente kunstner i anledning en viss omstridt museumsflytting med ditto kontroversielle bølgeblikkbelagte nybygg (!).

– Jeg begynte egentlig på en ganske mørk og dyster ting som jeg etter hvert forsto ikke kom til å funke. Det var litt inspirert av Munch og sånn, så jeg gravde ned i det, men det ble bare alt for mørkt.

Munch, altså Edvard Munch?
– Jeg hadde lyst å lage noe med det i forbindelse med det nye Munch-museet, men det ble for mørkt for meg. Det er ikke det signalet jeg vil sende ut, eller den viben jeg vil gi.

Hva skjer med svensken på EP-en?
– Det er jo svenske tilstander i Norge da, er det ikke det?

Det er på vei til å bli det!
– Det er et ganske bra politisk statement synes jeg. Jeg har ikke noe svensk slekt eller noe, jeg bare pisser litt på det tåpelige i politikken, prøver å ufarliggjøre det litt. Du blir ikke skutt hvis du drar til Malmø. 

– Jeg ville gjerne at det skulle bety litt mer, så kom jeg inn på denne tanken da jeg så Snabba Cash-filmen, og så leste boken igjen. EP-en er en hyllest til litteratur som tar opp et problem som jeg kjenner meg igjen i og som jeg kan utvikle videre og gjøre noe positivt ut av. 

Med «kjenne seg igjen» sikter han til at selv ikke bare har vært – eller er – helt uskyldsren.

– Da jeg var 16-17 ble jeg henta av politiet i klasserommet fordi jeg hadde røyket. Det var jævlig ydmykende. De arresterte meg som jeg var en kriminell, og ransaket meg mens alle så på. Folk sto og lo av meg liksom. 

– Jeg ble jævlig pissed på lovene og reglene og hvordan … hvordan det var. Da jeg møtte opp på politistasjonen så kom jeg jævlig fint antrukket med håret gredd bakover og i det øyeblikket føler jeg at jeg var JW (fra Snabba Cash journ. anm.). Men så ser jeg også hvordan mange med minoritetsbakgrunn og innvandrere ikke har den muligheten til å switche om.

Slapp du straff?
– Neida. Jeg måtte gå og pisse i en kopp foran en dame i et halvt år. Ganske ydmykende, men ikke i nærheten av det det eventuelt kunne blitt. Da forsto jeg litt mer av det sinnet mange føler på.  

LES OGSÅ: Shikoswe: – Da jeg ble Ukas Urørt tenkte jeg nok at jeg skulle gi ut en plate året etter

Sluttet du med cannabis da?
– Ikke faen. Jeg fant måter …

– Men problemet var mer at jeg hadde det kjipt og vanskelig. Det var litt som Kurt Cobain, jeg hadde jævlig mye magesmerter og sånn, det plaget meg mye. Det tok litt overhånd. Jeg tror folk som røyker og blir tatt trenger hjelp heller enn straff.

«Det er viktig at mennesker får ut følelsene sine.»

Dit er vi jo heldigvis på vei politisk nå.
– Og det er veldig bra. Men det er fortsatt for mye nedrakking. Man må begynne å respektere at folk lever sånn de vil.

HAN ER LITT artig å se på, AVGVSTVS, med håret gredd bakover og kledd i frakk og andre keege kostymer (kanskje inspirert av Jonas V anno 2011?). Men er det muligens litt cosplay over det? Egentlig jobber han på en bensinstasjon. Og jepp: det hender han blir gjenkjent. Pünther synes ikke det er noe å være flau over.

– Noen ganger kommer det fulle folk inn på bensinstasjonen med noen venner av meg og så hører jeg at noen hvisker «men han er jo rapper!». Jaha? Men man må fortsatt ha en jobb ved siden av. Det er jo helt vanlig hvis man studerer.

– Jeg vil gjøre noe konstruktivt. Jeg gidder ikke å deale og bli tatt for det. Jeg er på en litt mer positiv vibe.

I FJOR STARTET AVGVSTVS og Andreas Biseth fra Stoppestedet ungdomshus et prosjekt som heter The Brix. De møtte opp uanmeldt til politiske møter. Det endte med at de tok initiativ til et nytt studio til et nybygg i samarbeid med Oslo Kommune og Mustad Eiendom delvis finansiert også av DNB Eiendom.

Han synes det gjøres for lite for å hjelpe ungdom som faller utenfor på vestkanten.

– Det er bare to ungdomsklubber på vestkanten i Oslo, på østkanten er det 50.

Til tross for at mange faller utenfor på ulike måter også i Oslo vest.

– Forrige gang jeg var i et møte med en bydelspolitiker for å ta opp ungdom, rus og festing, så mente han at «det er ikke problemer på vestkanten». Det er feil, problemene er bare ikke så synlige, alt skjules bak høye hekker. Vi er bare mennesker alle sammen. Det er ikke sånn at bare fordi du har penger og en fin bil så har du det bra. Det er mange jeg kjenner som har vokst opp med alkoholiserte foreldre og som klarer seg bra, fordi de har mye penger.

– Men innerst inne så går det jo ikke nødvendigvis bra.

Han utdyper:

– Man må ta problemene på alvor. Uten å nevne navn så er det jo to personer – fra Bærum og Oslo vest – som har gjort ganske ille ting. Det kommer fra et indre opprør vil jeg si. Og det er veldig knyttet til det jeg vil jobbe med. At vi ser dem som har det vondt og tungt. Det er viktig at mennesker får ut følelsene sine.

I LIKHET MED musikk i singer/songwriter/drømmepop-sjiktet er AVGVSTVS’ musikk, og egentlig også mye av den øvrige rappen som er populær i dag – fra PNL til Horten til Playboi Carti – distinkt svevende i uttrykket, hva nå enn det skal bety. En ting er i alle fall sikkert, det sier sannsynligvis noe om tiden vi lever i, eller i det minste ett og/eller annet om hvordan unge mennesker tenker. Kanskje lengter vi etter en friksjonsløs tilværelse, en tilværelse som enkelte rusmidler kan friste med illusjonen av? Eller har det noe med den fremveksten av en grønn bevissthet, der man ønsker å frigjøre seg fra materielle verdier? Har flyskammen gjort at sveving har blitt outsourcet til musikken?

Eller er det rett og slett et uttrykk for den motstandsløsheten vi har blitt vant til å føle, der vi scroller nedover skjermer og utelukkende ser innhold som ligner på det man har sett fra før?

Det tidsriktig poppete og sommerlige lydbildet, med lettbente karibiske steel drum-baserte beats er feel good. Men temaet for EP-en er nokså seriøst. Hvorfor velger han et sound som går helt på tvers av budskapet han prøver å formidle?

– For det er retningen jeg ser alt gå i, egentlig. Mye av det jeg tar opp er allerede aktuelt å snakke om, jeg vil bare gjøre det litt mer for allemannsøre. Jeg gjemmer det seriøse litt bak noe lekent.

Pop-rap! Pop-rap! Pop-rap! Vær ærlig: prøver du å tæsje karriereløpet til Cezinando?
– Neineinei! Det er mange som har sammenligna meg med ham, men jeg synes overhodet ikke at jeg ligner på ham eller går den veien han har gått. Jeg bare gjør min ting. Jeg gir egentlig totalt faen i hva han gjør, selv om jeg liker noe av det. Når jeg lager musikk med produsentene mine så har jo de også en visjon, det er ikke bare jeg som står bak musikken. Jeg står for det lyriske.

LES OGSÅ: Ingen gråter mer lidenskapelig enn indere på TikTok

Har du ambisjoner om å lage beats og ta mer kontroll over totaliteten etter hvert?
– Jeg tror at det er best at jeg holder meg til skriving og synging og at jeg har med meg noen. For det første er det sosialt, og for det andre så kan man ikke bli best i alt. Hvis jeg finner en kar som er best i å lage beats kan jeg konsentrere meg om veldig om å skrive tekst og gå dypt inn i det.

AVGVSTVS jobber med tekst på en klassisk måte, han går sjelden rett på mikken uten å ha planlagt noe. I motsetning til mange rappere som tar utgangspunkt i improvisasjoner som skjer der og da.

– Jeg har alltid tekst foran meg, og alltid en baktanke. Men noen ganger kommer det mer spontant. Det har skjedd mer og mer i det siste, sikkert fordi jeg har kommet mer inn i kunsten. Jeg klarer å freestyle og sånn, men ting blir ofte bedre hvis det er mer gjennomtenkt.

I pressemailen tilhørende EP-en står det å lese at AVGVSTVS «kritiserer kokainbruken på vestkanten». Vi påpeker at er det én ting folk som er høye på kola ikke er så er det mottakelig for kritikk.

– Hahahah! Det får de faen meg tåle ass. Jeg har jo … hva skal jeg si? Jeg har jo vært en villmann jeg og, så det er litt selvkritikk også. Jeg så senest en artikkel om det i går, det handler jo blant annet om hvor mye det konsumeres. Folk får gjøre som de vil, men det er jo ikke noe positiv trend. Særlig med tanke på alderen disse trendene starter …

Bottomline:

– Ikke ta kola, finn heller på noe annet. Gjør noe som gir deg noe, kokain er bare en ego boost.

Det kan jo også booste lommeboka. Forrige helg møtte jeg en fyr på byen som sa at det enkleste i verden er å gjøre 400 kr til 800 kr på én kveld. Har du gjort det noen gang?
– Hehehe! Jeg er flink til å få ting til å …

Doble seg?
– Jeg er flink til å prute på pris. Jeg er en jævel. Det er lagersalg der de selger jakker til 8000 og så får jeg de til en tusenlapp. Men da må du være smart da.

Du er fra vestkanten men du har vokst opp i blokk og pruter på lagersalg. Er du verdens keegeste arbeiderklassegutt?
– Jeg stemmer ikke Rødt, men jeg digger Bjørnar Moxnes. Men, hva skal jeg si? Jeg har vokst opp rett ved 0379 som Karpe rapper om … (Montebello journ.anm). Alle klassekameratene mine bodde der. Jeg har sett både det gode og det dårlige med vestkanten. Den siden av AVGVSTVS som er den iskalde vestkantkaren er mer for å illustrere hvor tomt materielle ting er. 

Er det bare det? Hehe.
– Jeg er jo veldig ordentlig og da. Jeg liker å se bra ut på håret og være pent kledd. Det er viktig å ta seg litt ut.