Q&A med Silvana Imam: flyskam, kjevebevegelser, bitches and hoes

Forrige uke spilte Norges største svenske rapper, Silvana Imam, på NATT&DAG-slipp og Øya-bursdag på Ingensteds i Oslo. Onsdag åpner hun Roskildes Orange Scene foran 60.000 mennesker.

b
a

Kom du hit med fly? Har du flyskam?
– Jeg visste at dere kom til å spørre meg om det. Men nei, eller jo, eller … Huff. 

Hvorfor ikke?
– Det er selskapene som må ta tak. Det er de som slipper ut store mengder gasser, plast, gifter. Vi liker å tro at det er så rent her i Norden, men det er fordi vi sender dritten vår andre steder. 

Har du vurdert å begynne å rappe om klimaendringer?
– Jeg overlater det til Greta og … han som lagde den dokumentaren. 

Al Gore?
– Ja. 

Al Gore og Greta Thunberg skal redde oss fra klimakatastrofen! Hvor lang tid tar det før du blir ferdig med å rive ned patriarkatet, da?
– For min del er det knust allerede. Men for verden er det nok et livslangt arbeid. Jeg er ikke så optimistisk, patriarkatet kommer ikke til å styrtes med det første.

Er du lei av at folk alltid spør deg om politikk?
– Nei.

LES OGSÅ: Smil & Gift møter Silvana Imam

Siden sist NATT&DAG møtte henne har lesbe-ikonet (ja, vi kaller henne det, vi!), samfunnsrefseren og rapperen Silvana Imam gitt ut sitt tredje album album, 11-spor lange Hellig Moder, en dokumentarfilm (Väck mig när ni vaknat), stiftet et nytt firma og møtt Barack Obama.

På onsdag gjør hun sin aller største konsert hittil i karrieren, når hun åpner Roskildes hovedscene, Orange Scene, som har en kapasitet på 60.000.

Hva tenker du om det?
– Jeg tenker at det er en utrolig stor scene! Det blir kjempemorsomt, det blir chill. 

Silvana Imam har på seg en naglekledd skinnvest over en hvit t-skjorte med påskriften Heterosexuality can be cured. Skinnvesten er designet av kjæresten, popartisten Beatrice Eli, som sammen med Silvana utgjør et slags kjendis-powercouple i nabolandet. Vesten ser ut som et kostyme fra en Mad Max-film, men måten Silvana bærer den på gjør at det mildt komiske aspektet forsvinner. Hun ser skummel ut på den motorsykkel-kriminell-aktige måten alle med skinnjakke innerst inne prøver på, men som de færreste får til.

– Jeg har startet et nytt firma nå. Jeg skal lage smykker, klær. Så nå eier jeg to firmaer. Two times CEO!

Hva er det verste med politikken akkurat nå?
– At folk skiller mellom livet og politikk, som om det er to ulike ting. Men det er samme sak. Privilegerte mennesker kan velge å interessere seg for politikk. Det kan ikke minoriteter. Er man en minoritet man være politisk.

LES OGSÅ: Hanna Stoltenberg: – Noe av det jeg prøver å utforske er egoisme, også min egen

Du har ikke kunnet velge?
– Nei, fordi jeg er kvinne, homoseksuell, innvandrer, foreldrene mine er innvandrere …

I Sverige er det mange gangster-rappere fra orten. De er ikke så politiske, selv om de har minoritetsbakgrunn. Har de misforstått?
– De gjør som de vil. Jeg hører på dem og synes de er grymma, noen er jättebra

Hvem er favorittrapperen din i Sverige akkurat nå?
– Einár er søt!

Du har jobbet som modell i New York. Hvordan var det?
–Mye gratis sprit, gratis klær, fester, jeg traff Jay-Z …  Det var en veldig vill tid, faktisk. 

Hvor lenge bodde du der?
– Noen måneder. Altså om gangen. Jeg bodde der tre ganger, men jeg måtte reise flytte hjem innimellom fordi jeg ikke hadde green card. 

Detox?
– Ja, det også.

Så plutselig: lyden av metall mot metall. Det hviner i ørene.

– Fan, altså!

Det er naglene på vesten som har satt seg fast i stolryggen. Det rasler i metall mens Silvana forsøker å vri seg ut av designmøbelets vold.

Går det bra, skal vi …?
– Bare fortsett intervjuet.

Hva sa du til Jay-Z da du møtte ham?
– Det var sjukt. Men vet du hva jeg sa til Mariah Carey? 

Hun lirker naglene ut av stolen.

Nei?
– Han som hadde headhuntet meg sa til meg på en fest der Mariah Carey også var at jeg måtte invitere henne til bryllupet til søskenbarnet hans. Jeg bare: ehm, hvorfor skal jeg det? Men så gikk jeg fram til henne, «Hi, Justin (manager journ.anm.) wanted me to ask you if you got the invitation to his cousins wedding.». Mariah Carey satt der og bare «Hm?». Hun svarte ingenting, så jeg bare «bye!».

– Og så ble jeg bedt ut på date av Dikembe Mutombo (tidl. NBA-spiller journ. anm). Jeg gikk ikke. 

Hvorfor dro du ikke?
Mannen, han var femti, jeg var nitten! Jeg har vært i middag med Patrick Ewing, også. Jaja, her sitter jeg og namedropper. 

Får du bruk for det du lærte i New York når vi tar bilder nå?
– Nei! Jeg hater å bli tatt bilder av. Det er det verste, men et nødvendig onde. 

Så du har ikke noen tips? Skal man stirre dypt inn i kameraet og …
– Man må forsøke å holde kjeven litt i sjakk, sånn at man ikke ser helt slapp ut.

Hva er det beste med å være musiker?
– Money, bitches and hoes! Hehe! 

Får du mye bitches and hoes?
– Ja, jeg har alltid fått veldig mye. Men jeg er lojal til kjæresten min. 

Hvordan får man et forhold til å vare?
– Man må ha et bra hjerte og elske den man er sammen med. 

Har du alltid hatt et bra hjerte?
– Nei. 

Når fikk du det da?
– Jeg har alltid hatt et godt hjerte med min nåværende kjæreste, men ikke med mine gamle. Jeg har vært en bitch og en hoe. 

Det må man kanskje være når man er rapper?
– Man kan være sånn man vil, så lenge man er snill.

Lydsjekken avbryter oss. En dame prater drithøyt og intetsigende inn i en mikrofon. Det føles det som å være på en flyplass. Og så plutselig lyder en ekstremt høy bankelyd fra et annet sted i lokalet. Vi ser på hverandre og trekker på skuldrene. Silvana må nesten rope for å overdøve bråket.

– Jeg møtte Obama forrige uke! Jeg holdt en tale på Brilliant Minds, en konferanse i Stockholm. Obama var der, Naomi Campbell, Offset, Gwyneth Paltrow. Obama kom bort til meg og bare «Hey, you’re that rapper. I read that New York Times article about you. We’re doing the same work. Keep up!». Jeg bare «You’re a cool dude». 

For et liv!
– Hm?

What a life!
– Ja. 

LES OGSÅ: VIDEO: Silvana Imam hater mannsrollen og elsker katter