Foto: Marthe Thu

Kultureliten kuraterer Øya 2019

TRINE SKEI GRANDE
Norges kultur- og likestillingsminister, liker bygdefester.

Vi går rett på sak, vi. Hva bør man se på Øya i år?
– Man bør se DDE, mener jeg. Men de spiller jo ikke, så det blir vanskelig.

Hehe, ja!
– Så da må jeg si Pom Poko, Thea Hjelmeland, Girl in red, Fay Wildhagen og Hellbillies. Og Sigrid på hovedscenen.

 Kan du drøfte utsagnet «Norge er en festivalnasjon»? Maks 350 tegn.
– Hva skal vi leve av etter olje og pels? Jo, noe vi elsker, som festivaler. Jeg mener Norge er en festivalnasjon. Fra skalljakker på Vinjerock, verdens beste jenter på Stavern til Norges Coachella i Tøyenparken. Alle elsker dovent øl og god musikk. Derfor står vi i gjørma, derfor står vi i lange toalettkøer, og derfor elsker vi festival-Norge.

 Damn right! Hva bør man tenke på når man skal arrangere nachspiel
– Man må ha nok drikke sånn at folk ikke går tidlig. Men ikke for mye drikke. Folk må drikke fordi de vil, ikke fordi de må. Du må ha musikk, kule naboer og mat som ikke søler.

Hva er ditt drømmenachspiel?
– Det må være at festen bare fortsetter, at man ikke merker at det glir over fra fest til nachspiel. Alle bør føle at de er redd for å glipp av noe. Og hvis noen drar i gang Wonderwall på kassegitar er det ikke feil, det heller.

Noen dager senere fikk vi melding fra kultur- og likestillingsministeren. Etter å ha vært på PiP-festivalen hadde hun «gjort seg noen nye tanker om festivaler og nach», og ønsket å stryke setningen om Wonderwall, og tilføye at «Knutsen og Ludvigsen er det beste man kan spille på nach».

KIM KLEV
Journalist, opptatt av merverdiavgift for DJs.

Foto: Nina Hansen /Dagbladet

Hva bør man se på Øya i år?
– Jeg begynner å bli en døll og desillusjonert krok, så det er stadig mer som skal til for å få meg tent på festival. Men! Her er tre navn jeg har lyst til å overvære: Erykah Badu, Laurel Halo og Stereolab. Badu er en nesten like stor låtskriver som D’Angelo (og forhåpentligvis hakket flinkere til å møte til konsert), og fikser å være esoterisk og hysterisk morsom på samme tid. Halo har et enormt rytmisk gehør, og kan finne på å snike inn Cardi B blant masse bisarr techno. Stereolab står på sin side bak et av nittitallets bedre album med Dots and Loops, som forener pling-plong, marxistisk pensum og delikat 60-tallspop.

Hva mangler på line-upen?
– Gudene vet. Jeg føler nok likevel at «Klubben», den forholdsvis nye scenen dedikert til elektronisk musikk, fortsatt virker mest som et litt halvhjerta kompromiss. Det er ingen tvil om at Øya kunne hatt én eller flere oaser for finfine DJer hvis de virkelig hadde prøvd. Jeg for min del synes det er minst like stas å drikke øl i sola til noen som spiller soulskiver enn enda et søvnig indieband. Men sånt finnes det vel kanskje andre festivaler for.

Kan du plukke ut en av artistene og gi oss en slags kort forhåndsanmeldelse på det som vi kommer til å finne i riksmedia dagen etter konserten?
– «Likbleik James Blake fikk hele Øyafestivalen til å sovne – maskerte tjuvradd-roadies svært fornøyde med fangsten».

LARS BERRUM
Komiker, sykepleier, verdensmann.

Foto: Privat eller NRK, vi er usikre.

Lars Berrum, selveste Øya-mannen, hva skal du se i år?
– Mine arbeidsoppgaver på Øya ferdige, så i år skal jeg til Fringe-festivalen i Skottland for å ha stand up, og ikke minst gjøre den festivalen til det den bør være.

Hva skulle du ha sett om du var på Øya, da?
– I år hadde det kun blitt Hellbillies på meg. Husker da gutta starta, faen for en gjeng. Dette vet jeg blir spektakulært.

Kommer de til å spille «På Ål Stasjon»?
– Jeg har hatt et par samtaler med Aslag om det der, og han er fast bestemt på at det er lov å nevne Ål stasjon i en sang. Jeg er selvfølgelig uenig, vi blir smartere som samfunn og ingen hadde reagert om han hadde gjort om teksten til «en neger på Oslo S». Men Aslag er Aslag, så jeg tror sangen dessverre kommer uforandret i sin helhet.

ANDREAS HØVSET (aka. Charlie Skien)
Artist (Softcore untd., Verdensrommet)

Foto: Fredrik Austad

Andreas, stemmen din er som kokende smør. Hva skal du se på Øya i år?
– Jeg skal i alle fall få med meg James Blake, Connan Mockasin, Sushi x Kobe, Erykah Badu, Yves Tumor og Blood Orange. Alt for mye egentlig. Får sikkert sett to konserter.

Av alle som spiller i år, hvem har den deiligste stemmen?
– James Blake.

Om man virkelig ønsker å gjøre festivalen på en nedpå og chill måte, hva er dine beste tips for å ta det rolig?
– Spill på festivalen. Ellers så funker det å drikke mer vann enn alkohol, ikke føle at du må se noe eller være med på alt. Husk også å gå i noe komfortabelt.

Om du skulle ha drevet en Øya-basert foodtruck, hva skulle du ha servert?
– Jeg ville solgt saft-is med ølsmak i foodtrucken min.

SOLÅ
Sengeliggende artist, gigantisk ildball 149.600.000 km unna Jorden

Foto: Privat

Hei Sol, hva skal vi se på Øya i år?
– Hvis du ikke har sett Safario live enda, så er det på tide. Jeg ville også fått med meg Jakob Ogawa, Unge Ferrari og Parcels.

Du blir omtalt som en av landets mest lovende unge artister innen bedroom pop-sjangeren. Hvorfor skal man gidde å forlate senga?
– Festival er liksom akkurat gøy nok til at man gidder å forlate rommet.

Hva er hovedforskjellen på Øyafestivalen og soverommet ditt?
– Pleier ikke å ha så mange folk på soverommet samtidig.

Hvis man plutselig blir akutt trist på festival … hvordan fikser man det?
– Da må man spise mat, huske å drikke vann, eller lukke øynene å tenke på Tande-P i en veldig liten kabriolet som kjører veldig fort …

SANDRA KOLSTAD
Kunstpopartist. 

Foto: Kari Margrethe Sarbro

Sandra, du må hjelpe oss! Hva skal vi se på Øya i år?
– Hjelpe meg! På Øya tror jeg alle må hjelpe seg selv som best de bare kan. Men jeg tenker Erykah Badu, Tirzah, James Blake, Christine and the Queens, Hellbillies og Thea Hjelmeland, i alle fall.

I DN omtalte Audun Vinger deg som et renessansemenneske, hvilke grep kunne Øya gjort for å bli mer renessanse-aktig?
– Booka meg?

Luring. Kunne vi fått se deg «nedstrippa» med lur og lut?
– Hahaha. Nei.

Nei vel. Hvem har beste nachene under øya da?
– Jeg:)

Adresse?
Vi fikk aldri noe svar.

MATIAS TELLEZ
Urørt-veteran, nå P3-kritisk. Er overalt.

Foto: Privat

Matias Tellez, ditt geni, hva bør man se på Øya i år? Ikke bare nevn ting du er innblandet i, da.
– Jeg syns folk burde få med seg Blood Orange, jeg har aldri sett ham live in real life, kun på nettet. Og det ser sykt bra ut. Han er en fantastisk musiker. Håper han spiller litt cello på Øya, for det er han sykt god på. Connan Mocasin, legende. Lurer på om han synger så lyst live som på opptakene eller om det er pitchet. Spennende! Jakob Ogawa må folk få med seg. Han er mye på turne for tiden, så på Øya kommer han til å være i storform. Også hører jeg at han covrer en låt jeg har skrevet «My Brain On Love» på hver konsert. Hadde vært gøy å sett den live! Ellers så kan jeg anbefale Parcels, Razika, Misty Coast, Shikoswe. Merker det er veldig mye bra i år. Også må dere jo se meg, med Thea Hjelmeland, Kommode-

Ok, ok, ok. Som gammel bransjerytter, hvordan bør purunge artister nettverke seg opp og frem?
– Gå heller inn i en samtale med mål om å få en venn heller enn en kontakt. Om dere ikke connecter som mennesker, er det lite vits i å jobbe sammen. Hils på folk og vær deg selv!

Siden du alltid ligger et hestehode foran oss andre, hva skal vi se på Øya i 2020?
– Om Brigt kommer ut med mer musikk så burde de booke han. Lovende opplegg! Lekende Lett kunne vært friskt. Solå og Birgitta Alida. Tacobitch! Evigheten! Pish! Charlie Skien! Kongle. Veldig mye mer som burde komme på plakaten neste år. Kanskje jeg bare skal lage en egen festival i Oslo neste år!

SOFIE TOLLEFSBØL
Soulprinsesse i vinnerne av Osloprisen 2018 for Årets Live, Fieh.

Foto: Privat

 I fjor var det du og dine som utgjorde et av festivalens høydepunkter, hvem blir det i år?
– Mange! Erykah Badu, James Blake, Motorpsycho, Earl Sweatshirt, Tirzah, Pom Poko, Tame Impala, Kokoroko, Silvana Imam …  Og Karpe «ikke lenger» Diem.

Hvilke forberedelser bør man som publikummer gjøre før man skal høre live-musikk innenfor jazz/soul-sjiktet?
– Vi veit alle svaret! Blir jo fort noen kalde bjørnunger i neven sammen med gutta for å forberede seg til å motta the healing force of the universe.

Hvordan bør man oppføre seg på en jazz-konsert i friluft?
– Utrop etter soloer! Av typen «VAR DET JAZZ?»  eller kanskje «FAEN, JAZZEN EKKE DÆVV LIKKAVÆL!». Ellers frikete blikk og bevegelser. Også er det helt konge at folk er stille, synes jeg. Hvis du ikke vil synge med, eller produsere utrop under en bra solo.

Som et kultivert og utdannet menneske ved Norges Musikkhøgskole, hva er de groveste feilene du ser artistkolleger gjøre live?
– Jeg har ikke klassisk utdanning, så jeg lærte aldri forskjellen på feil og riktig i løpet av studiet. Men synes ofte det er merkelig når det er få pauker eller harper på scena.

NORA SHIKOSWE
Bergensartist fra Ski, fremtidig litteraturviter (?).

Foto: Privat

Shikoswe, hva bør man se på Øya i år?
– Jeg gleder meg skikkelig til å se Big Thief, de er litt magiske. Utover det bør man kanskje rekke å se mest mulig man ikke har hørt før og som man ikke forbinder med noe særlig på forhånd?

Dette er andre gang du spiller på Øya, hvordan skal settet ditt bli bedre enn sist?
– Hmm. Jeg oppfordrer resten av bandet til å løfte armene over hodet før vi går på, fordi det visstnok er quick fix måte å kjenne entusiasme på. Hadde ikke begynt med den praksisen sist jeg spilte på Øya.

Hva kommer anmelderne til å skrive om konserten din?
– Kanskje noe som resten av de som var på konserten kjenner seg igjen i.

Kanskje det, ja! Øya er en stor og tidvis uoversiktlig festival, hvordan kan man bruke det til sin fordel, hvis man for eksempel har lyst til å treffe nye og mer sjarmerende mennesker enn dem man allerede kjenner?
– Man kan spørre om å få ta selfier med fremmede, og fortelle dem om sist man gråt og var glad samtidig.

X