Incels har begynt med plastisk kirurgi

Mye delt og omdiskutert: En artikkel fra magasinet The Cut forteller om incels som tyr til plastisk kirurgi fordi de ikke får pult. Hva sier reaksjonene om holdningene våre til skjønnhet, plastisk kirurgi og kjønn?

b
a

«Once upon a time, women without careers married for stability; today they inevitably spent their 20s riding a “cock carousel” of the hottest guys they could land, settling for an ugly or average-looking man only when they were old and used, i.e., above 30».

For et par dager publiserte New York-magasinet The Cut en artikkel med tittelen «How Many Bones Would You Break to Get Laid?». Det handler om incels som gjennomgår plastisk kirurgi, og snakker sammen om det på internett-fora. Motivasjonen er å pule kvinner de ikke respekterer – fordi kvinner i dagens samfunn foretrekker kjekke menn med status i stedet for menn som hater kvinner.

Reaksjonene på artikkelen er forutsigbare. Mange mener at incelene i saken er latterlige, at de heller burde «ta plastisk kirurgi på personligheten sin». Andre mener at incels-bevegelsen er en terror-bevegelse, som ikke bør få legitimerende førsteside-omtale. 

Grusom lesning er det uansett. En av incelene i saken, «Truth4lie» slet med depresjon i 20-årene.

«In therapy, he relived getting in physical fights as a kid with his dad and the time he punched his sister in the head. Cognition determined emotions, the counselors told him. By changing his mind-set, he could change his behavior. But what if his problems weren’t inside him but outside?», skriver artikkelforfatter Alice Hines.

LES OGSÅ: NATT&DAG spør: Folk som skal se på wrestling

Spørsmålet er ikke akkurat ukjent. Blogger, virkelighetslitteratur, podcaster om angst. Zeitgeisten er innadvendt. Joda, mange er nok enige i at det er noe grunnleggende galt med samfunnet. Strukturelle ulikheter, bompenger, politikere, innvandrere. Det mangler ikke syndebukker. Men får vi gjort noe med det? Nei. I EU er det visstnok demokratisk underskudd og vi føler oss ikke så bra her i Norge, heller.

Og USA er USA.

Like greit å gjøre noe med det en formodentlig kan gjøre noe med: en selv. «Truth4lie» bestemmer seg for å få kjeveimplantater. 

I et samfunn som vårt, der tinder, instagram og folk med øyne som fungerer setter premissene er det for mange nærliggende å gjøre noe med utseendet.

Bilde: Skjermdump, The Cut

For de av oss som husker at klær, smykker, hårsveiser, hudkremer og tannpuss er en greie er ikke det noe nytt.

Plastisk kirurgi er heller ikke noe nytt, moderne fenomen. Og det begrenser seg heller ikke til kvinner, selv om mange kanskje tror det. Én twitter-bruker avfeier artikkelen som skjult kvinnehat: å latterliggjøre menn som gjennomgår plastisk kirurgi er egentlig en latterliggjøring av alle kvinnene som gjør det samme. Det er selvsagt feil. Mellom 1997 og 2015 har plastisk kirurgi for menn økt med 325 % i USA. Et eksempel er Bushs motstander i presidentvalget i 2004, John Kerry. En annen som har blitt beskyldt for å ha Chad-et seg opp er Vladimir Putin.

LES OGSÅ: Putin hedres med Obama-harselerende kunst

Så hvorfor har egentlig artikkelen fått så mye oppmerksomhet?

Er det det skjult kvinnehat? Har vi behov for å latterliggjøre en hatefull bevegelse? Eller er vi innerst inne fascinert av incelene, disse tragiske taperne som i motsetning til de fleste av oss er manisk opptatt av biologisk reproduksjon. Det som er selve grunnlaget for livet, men som vanlige folk lar seile sin egen sjø, virke i underbevisstheten, mens vi er opptatt med helt andre ting enn å hate andre mennesker? 

Eller konfronterer den oss med vår egen overfladiskhet, vårt oppheng i sex og, fremfor alt: oss selv?

I artikkelen trekkes den feministiske forfatteren Jessica Valentis analyse frem. «Incels are not a community of sad men that reflect a societal problem with loneliness. They’re a community of violent misogynists that reflect a societal problem with sexism and sexual entitlement.»

Nei, du får nesten lese artikkelen og dømme selv.

Ubehagelig er det uansett. Og det er en følelse det er verdifullt å ta med seg inn i helgen.

LES OGSÅ: Når ble mangelen på sex en egen, kvinnehatende voldsideologi?​