FOAMMM har endelig bestemt seg for å slutte å skate på loftet og slippe debutalbumet sitt i stedet

– Det er ganske følelsesladet og emo. Men det litt kødding der også.

b
a

Helt siden antikkens dager, det vil si 2016, da shoegazelykketrollene i FOAMMM slapp den uforskammet lovende EP-en Dive into the Foammm, har vi gledet oss til debutalbumet deres.  Nå er det her, og vi trenger ikke lenger glede oss til; vi kan glede oss over! Vi spurte vokalist og badekarelsker Chiara Cavallari om hun kunne fortelle litt om albumet og kanskje røpe noen av Oslos beste rulleskøyte-spots.

ENDELIG er albumet her. Hvorfor har det tatt så lang tid? Har dere gyldig fravær?
– Ja, endelig. Hvem skulle trodd!? Livet har skjedd og vi har tatt oss god tid til å fokusere på én ting av gangen. Men forhåpentligvis kommer ikke det såkalt vanskelige andrealbumet med et like stort mellomrom.

Hva har dere gjort siden EP-en dere slapp for … snart tre år siden?
– Levd på millionene den håvet inn! Neida, vi har vært og spilt nede på kontinentet, generelt spilt veldig mye, samt skrevet og spilt inn album. Og prokrastinert en del.

Har dere lært noen triks i mellomtiden?
– Bendik har begynt å skate offentlig, så tror han kan noen kule triks nå;)

Offentlig, i motsetning til før, da han skatet … hjemme på gutterommet?
– Haha, tenkte på det da jeg sa det. Men! Jeg pleide å skate på et loft, før jeg innså at jeg sugde. Så det går an å skate i det skjulte, altså. Jeg har forresten funnet ut at jeg kan imitere Axl Rose og Shakira, dessverre.

Axl Rose og Shakira, kan ikke si man hører noen spor av det på albumet?
– Heldigvis ikke. Det gjør jeg bare for å plage de andre. Men vi får se hva som skjer på neste utgivelse.

VI blir i alle fall ikke skuffet hvis du finner en måte å fusjonere Axl Rose og Shakira-stemmene, til én ekstrem power-vokal.
– Det skal jeg huske på! Boblestemme blandet med en ihjelskjærende skrikestemme er hva jeg kaller rock.

Les også: Dette er den beste musikken akkurat NÅ!

Kan du beskrive musikken deres uten å bruke ordene shoegaze, drømmende eller slacker?
– Vil egentlig si den er ganske følelsesladet og emo. Men så er det litt kødding og. I en salig blanding.

Hva er det som er så emo med tekstene?
– Mye er basert på egne erfaringer med ensomhet, angst og depresjon opp igjennom og det tror jeg man kan merke at jeg har fått utløp for. Da vi spilte inn plata, var jeg ekstremt nede, og det tror jeg man kan høre på sårbarheten og innimellom råheten på vokalen. Jeg er en veldig åpen person og mener det er viktig å snakke, eller i mitt tilfelle, synge om det som er vanskelig. Og så er det litt samfunnskritikk her og der, selvsagt. I «Every Now And Then» kaller jeg høyreekstreme direkte for uintelligente, faktisk. Nå må jeg vel ha vitnebeskyttelse etter det utsagnet, haha.

Det er jo ingen som mener at de selv er høyreekstreme så det går sikkert bra :-)
– Nettopp, fordi de er dumme! Hehe. Albumet bærer veldig preg av hva som var aktuelt der og da, da vi skrev det. «No» har egentlig vært en sang vi har spilt lenge, men den fikk sin tekst først etter metoo-kampanjen. Den er et slags fuck you til alle som har forgrepet seg på noen og som en støtte til alle som blitt utsatt for noe. Endelig begynner de som gjør det å få alvorlige konsekvenser, og det er en seier, men vi har fortsatt en lang vei å gå. Det er ikke så vanskelig å la være. Get a grip!

Synes du musikkbransjen har forandret seg noe etter metoo? Du er jo selv jente i et band med fire andre gutter.
– Det synes jeg absolutt. Nå er jeg heldig å bare ha bra menn rundt meg, men jeg har opplevd ubehagelige situasjoner tidligere, på festivaler osv av andre musikere. Sånn har det nok vært i alle mulige bransjer, men nå er det en mer bevissthet rundt det og folk begynner endelig å skjønne at de må oppføre seg annerledes. Jeg har i alle fall troen på at det skal bli bedre. Og det er takket være alle de sterke menneskene som har stått frem! Jeg vil gjerne gi en s/o til alle kvinner som driver med noe innenfor musikkbransjen: lydteknikere, lysteknikere, produsenter, bookere, artister osv. Dere er sabla rå!

Over til noe helt annet: Er det ikke snart på tide at dere får deres egen Wikipedia-artikkel?
– Ja, her har folk hatt muligheten til å drite oss ut lenge, også har ingen gjort det??

Dere kan jo evt. skrive den selv?
– Er ikke det litt harry da?

Hva er det flaueste som kunne stått om deg på Wikipedia?
– Jeg eier ingen skam mer, så hva som helst egentlig. Har mistet oversikten over flaue ting i mitt liv tror jeg. Det gjelder å bare embrace det.

Til slutt: Noen tips til bra steder å stå på rulleskøyter i Oslo?
– Holmenkollen. Tenk så sykt hopp!!

Se også: Hva slags musikk inspirerer Bendik Giske? Svar: balinesiske gamelan-orkestere

foammm