Lene (20) legger ut nesten alle norske musikktekster på nett

Hvem er de folka som legger ut norske musikktekster på nett? Vi har snakket med en av dem.

b
a

Har du søkt etter teksten på en norsk låt i det siste? Da er er sjansen stor for at du har havnet på Genius.com. Innimellom Frank Ocean-tekster, flisespikkete analyse av den nye Ariana Grande-låten og Aesop Rock-nørding er det også noen som har tatt seg tid til å legge inn småobskure norske greier som Loui & Lexus, XL1, brenn., AVGVSTVS, Icy Arn og Norsk Tripping.

Hvem i alle dager orker det?

På fem år har en 20-åring fra Gudbrandsdalen alene lagt inn over 1500 tekster på nettstedet under nicket @Ektelene. Med det har hun blitt en viktigere aktør i det norske musikklandskapet enn mange aner. Eller i det hele tatt tenker over.

LES OGSÅ: VIDEO: Hva er forskjellen mellom stygt og pent? Pom Poko svarer

Til vanlig studerer Lene Ødegård Music business management ved Høgskolen i Innlandet, er booking-ansvarlig for studentbaren på Rena og jobber frivillig med å arrangere fadderukene.

Og så går det med en del tid på Genius.com, nettsiden der brukere kan legge inn sangtekster, forklare hva teksten handler om, opplyse om hvilke referanser som er i sving og ikke minst legge inn forklaring på diverse slanguttrykk. 

– Det har blitt ganske mange timer. Det er min største hobby.

Og det har det vært siden 2014 engang. Den første låtteksten hun la ut var til en sang av R&B-artisten Arshad Maimouni, men hun husker ikke nøyaktig hvilken. Uansett merket hun raskt at det å legge inn tekster på genius fylte et slags behov, både hos henne selv og hos andre.

Det startet med at hun søkte etter tekster til ny, norsk, ukjent musikk.

– De tekstene finnes ikke på internett fra før. Så først la jeg inn tekster mest for å selv lære meg tekster før jeg skulle på konsert og slikt.

Genius har et poengsystem for å oppfordre brukerne sine til å bidra så mye som mulig. Ikke bare med selve tekstene, men også ved å delta i diskusjoner og legge inn forklaringer på vers, linjer, ord, slanguttrykk. Ødegård har samlet over 92 000 poeng. Det plasserer henne på topp 250 i verden – av over to millioner brukere.

Hun er likevel ikke nummer én i Norge. @Ektelene ligger fortsatt godt bak brukeren @ScopeY, som med sine 700 000 poeng sannsynligvis er blant de i verden med høyest score.

– Men jeg er best på norsk musikk.

Er det en ensom hobby?
– Jeg hører jo på musikk, intervjuer … man blir liksom kjent med artistene. Og så vet man at det er mange folk som kommer til å se teksten og sette pris på det. Det gjør det verdt det.

– Jeg pleier å være blant de første som oppdager nye artister. De artistene googler garantert seg selv, og så ser de teksten sin og begynner å lure «hvem er det som har lagt ut dette?». Så tar de kontakt og takker meg. Da jeg var på Urørt-finalen i fjor møtte jeg Loui & Lexus i publikum, og da var det de som kjente meg igjen, og ville ta bilde med meg, ikke motsatt!

Feedbacken er ikke alltid positiv. Det er jo en kjensgjerning det at det ofte kan være småvanskelig å dekode alt som blir sagt i en raplåt.

– En gang skrev Wonder The Boy på Twitter at jeg hadde skrevet «Bacon breath». Egentlig hadde han skrevet «vacant breath», hehe!

 

Ødegård bruker mye tid på research. Hun følger med på artistene sine egne sider, sjekker jevnlig alle nettsteder som dekker norsk musikk og leser eller hører alle intervjuer.

– Hvis det er på radio skriver jeg ned alt som blir sagt.

Noen vil kanskje si at Genius har en tendens til å overforklare tekstene, at det er litt for nørd?
– Tja. Det er jo en grunn til at artistene skriver tekster: de betyr noe. Den første verified-videoen var jo Desiigner som forklarte «Panda» fordi ingen egentlig forsto hva han sa.

LES OGSÅ: Varg: – Guidelines og regler er fascisme

Siden oppstarten i 2009 (under navnet Rap Genius) har Genius seilet frem som det beste stedet for låttekster. De seneste årene har Genius også begynt å produsere eget content for Youtube og sosiale medier, med mål om å «bring you the meaning and the knowledge behind the music». I fjor sommer ble Ødegård den første som ikke jobber i Genius som fikk besøke hovedkontoret i Brooklyn.

– Det hadde vært gøy å lage Genius-innhold i Norge også.

Hva synes du om norsk musikk kontra utenlandsk?
– Før likte jeg ikke norsk musikk, men nå kommer det nye rappere hele tiden. Det er mye større variasjon, så man finner noe man liker. Så norsk musikk kan måle seg mot internasjonal, i alle fall innen rapsjangeren. Den stilen jeg liker best er den som Dutty Dior og Isah har, men innen R&B synes jeg det fortsatt er mangelfullt.

Hva savner du i norsk R&B?
– Flere artister, egentlig.

Hva er favorittlåta akkurat nå?
– «Spesiell» med L.U:N.A og AVGVSTVS!

Hvem skriver best tekster i Norge?
– Før syntes jeg Karpe, men nå vil jeg si Loui & Lexus. Asken skriver også noen av de beste tekstene, og Tøyen Holding er best på bars-basert rap … og tekstene til Store Gutter er geniale!

Har norske artister nok fokus på tekst?
– Det kommer an på hvilke artister du mener. Hvis du snakker om nye Soundcloud-rappere, så prøver de egentlig bare å skrive 612-tekster. De hermer litt etter 612, litt amerikanske rappere … Det er ikke så mye originalitet, det kommer ikke fra hjertet. De rapper om det de ser: merkeklær, penger og slike ting. De rapper ikke om det som kommer fra innsiden.

Hva synes du om 612s tekster, da?
– De kunne vært dypere. Jeg liker bedre tekster som handler om følelser.

Hva er den rareste teksten du har lagt ut?
– Vet ikke.

Du har lagt ut Vazelina Bilopphøggers?
– Det er ikke rart, det er bra!

Såååå lang tid tar det å scrolle gjennom alle tekstene Ødegård har lagt ut:

:O

LES OGSÅ: Dolmio-dag med Dutty Dior, Norges ferskeste rapstjerne