DEBATT: Det er uetisk å betale for å se internasjonal fotball

TV2 er bekymret for at stadig flere strømmer Premier League-fotball ulovlig. I stedet burde de være bekymret for at de ødelegger både verden og fotballen.

b
a

Yngve Sikko, journalist i NATT&DAG.

– Vi er bekymret for at omfanget av ulovlig strømming vil øke, og dermed gå utover det grunnlaget vi har for å lage god journalistikk.

DET SA SARAH WILLAND, organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2, i et intervju i Aftenposten tirsdag. Hun er bekymret for at nordmenn strømmer fotball på nett gratis i stedet for å betale for å se det på TV2 Sumo. «Det er både ulovlig og risikabelt med tanke på dataangrep og virus» slo hun fast, før hun la til at det ikke er bra å støtte en svart økonomi. 

I VG har Egon Holstad allerede raljert over den smått moralistiske tonen. Den passer seg ikke, produktet som leveres er ikke godt nok. Det er dyrt, det hakker, og aller viktigst: ofte sender ikke TV2 kampene de har rettighetene til. Rettighetshaverne har nemlig kun lov til å sende én kamp om gangen. Hvis flere kamper starter samtidig, som de jo gjerne gjør, må TV2 velge én.

Faktisk er det kanskje mer moralsk klanderverdig å betale for Premier League enn det er å snylte. For det er mange problemer med fotballen slik den er i dag. Ulovlig strømming er ikke et av dem. Det er derimot TV2 og den vanvittige pengekarusellen de er en del av.

Willand er bekymret for den gode journalistikken, samtidig som hun er bekymret for TV2 inntjening. Har hun grunn til det?

Det er gode tider for kanalen hun jobber i. TV2 tjener store penger på at Ole Gunnar Solskjær har blitt midlertidig trener for Manchester United. Siden han ble ansatt har antall abonnenter økt med 25 prosent. Er det riktig tidspunkt å klage på at for få betaler?

LES OGSÅ: Boikotter VM: – Homofile sendes i konsentrasjonsleirer

Noen andre som har tjent store penger er Solskjær selv. Fotballmagasinet Josimar skrev i 2017 at han gjennom karrieren har tjent 300 millioner kroner. Til Norge oppgir han bare 22 millioner i formue. Hvor har pengene blitt av?

De har ikke kommet fellesskapet til gode. 

Sammen med bestevenn og agent Jim Solbakken har Solskjær vært involvert i lukrative overganger der han i praksis har sittet på begge sider av forhandlingsbordet.

Rettighetshaver TV2 stiller ingen kritiske spørsmål. Hvorfor ikke? Er det fordi det ødelegger produktet? Ødelegger for Solskjær? For TV2 selv? For Norge? For skal vi ikke få kose oss litt med en norsk manager i verdens største klubb heller nå?

En ting er sikkert. Det er ikke «god journalistikk», det som Sarah Willand er så bekymret for.

Foto: Arbeiderpartiet

Å SPYTTE ENDA mer penger inn i Premier League-sirkuset gjør verken fotballen, fotballjournalistikken eller verden en tjeneste. Sesongen 2016-2017 hadde Premier League-klubbene 50 milliarder kroner i omsetning. Det var en 25 prosents økning fra året før. Samtidig har det bare blitt dyrere og dyrere å se engelsk fotball for norske seere.

Hvor ender pengene opp?

Ett eksempel: Arsenal FC eies av amerikaneren Stan Kroenke. I likhet med flere andre klubbeiere i ligaen har han donert mange millioner til Donald Trump. Hjemmebanen til klubben heter Emirates Stadium, og ute på banen springer spillerne med Fly Emirates på brystkassa. Begge deler reklame for Dubais statlige flyselskap. I praksis er det reklame for et diktatur der slavearbeid er normalt, der voldtatte kvinner blir straffet med pisking og homofili straffes med døden.

En annen klubb, Manchester City, tar det ett skritt lenger. De eies av Sheikh Mansour, vise-statsminister for det samme diktaturet. Stadionen deres heter Etihad, etter Abu Dhabi-emiratets flyselskap.

En rekke andre klubber er stinne av russiske blodpenger, eller eies av korrupte kinesere.

Det er ikke mye moral på toppen av fotballøkonomien.

PREMIER LEAGUE ØDELEGGER ikke bare verden, også fotballen slik vi kjenner den rives i stykker. Kommersialiseringen som Premier League har ledet an i har gjort det vanskeligere for norske lag å konkurrere om de største talentene, selv de som er herfra. Norske stortalenter er aldri innom norske eliteklubber – de går rett til Premier League, der de spiller på ungdomslagene noen år før de ender opp i Nederland eller tysk andredivisjon.

Samtidig går det mot en amerikanisering av sporten generelt der lagene er mer som franchiser, mindre som klubber og foreninger. Manchester City er en del av City Football Group, som Sheikh Mansour eier sammen med kinesiske statseide firmaer. Målet deres er et «City»-lag på hvert kontinent. Allerede har de Manchester City, New York City FC og Melbourne City FC. Gruppen eier også 44,3 % av La Liga-klubben Girona. Resten eies av «Girona Football Group» som ledes av Pep Guardiola – manager i … Manchester City.

LES OGSÅ: City-dokumentaren er en av de siste årenes beste fotballdokumentarer

Fotballen er på vei vekk fra folket den tilhører. Inspirert av amerikanske sporter har flere europeiske ligaer spilt kamper på andre kontinenter, eller planlagt det. Italia er godt i gang: de siste ti årene har den italienske supercoppa-finalen blitt spilt i Italia bare tre ganger. Stort sett har kampene blitt spilt i diktaturer som Kina og Saudi-Arabia. 

Champions League, som er videreføringen av den europeiske serievinnercupen, er i ferd med å bli et lukket selskap der det er flere deltagere som ikke har vunnet ligaen enn faktiske serievinnere. Den norske seriemesteren må konkurrere med 34 klubber om totalt fire plasser. Premier League alene har fire plasser.

Og det blir sannsynligvis verre.

Investorer fra Saudi-Arabia og de arabiske emiratene har lagt over 200 mrd. på bordet for å lage et VM for klubblag som skal spilles hvert fjerde årMens landslagene er prisgitt lokalt talent kan klubblagene velge spillere mer eller mindre fritt. Det gjør de til mer attraktive investeringsobjekter – men svekker fotballen som del av sivilsamfunnet.

I fjor høst lekket det ut at de rikeste klubbene pusher på for en europeisk superliga, der kun de beste og rikeste klubbene får være med. Det blir sikkert dyrt å se på. Og pengene – vel, de går til de som har mest fra før. 

Mannen bak lekkasjen heter Rui Pinto. Gjennom nettsiden Footballeaks har portugiseren i flere år publisert informasjon om lyssky aktivitet i den internasjonale fotballen. Pinto ser på seg selv som en varsler. Investorer, eiere, pamper og spilleragenter ser på ham som en hacker. Etter hvert ble han for brysom. I januar ble han arrestert i Budapest. 

LES OGSÅ: Fotball-VM er ikke BARE korrupsjon og slavearbeid

Nåde den som ikke forer dette systemet med enda mer penger!

Ser man litt stort og litt vrangt på det kan man derfor si at TV2 er med på å legitimere diktatur, dødsstraff og grotesk ulikhet – både på fotballbanen og utenfor.

Det bekymringsfulle er derfor ikke at stadig flere strømmer ulovlig. Det er at det fortsatt er så mange som betaler.

Og nei, dette er ikke en oppfordring til å bryte åndsverkloven. Hvis den internasjonale fotballen ikke fortjener pengene våre, fortjener den heller ikke oppmerksomheten vår. Heldigvis spilles det fotball her i Norge også. Bruk tiden din på den i stedet! Pengene går til lokalsamfunnet ikke skatteparadiser, de går til klubber som drives av dugnadsarbeid, ikke slavearbeid, og den lokale tilhørigheten styrkes. Det er sånt som holder samfunn sammen.

Dra på kamp. Bygg kultur. Bry deg. Så kan kanskje norsk fotball hevde seg internasjonalt etter hvert også.

Men helst ikke.