Du MÅ se «Surviving R. Kelly»

TV-serien som lar ofrene for R. Kellys seksuelle overgrep fortelle sine historier er sjokkerende, gripende og tvinger seeren til å se seg selv i speilet.

b
a

I flere tiår har det vært allment kjent at R. Kelly systematisk har begått seksuelle overgrep og misbrukt unge jenter. Utrolig nok har det ikke fått ordentlige konsekvenser. Etter TV-serien «Surviving R. Kelly» er det nå i ferd med å endre seg, og det raskt.

Radiostasjoner har sluttet å spille musikken hans (om enn ikke det største offeret i 2018), #MuteRKelly-bevegelsen vokser seg sterkere, artister trekker samarbeid med R. Kelly fra strømmetjenestene  og hovedpersonen selv vurderer visstnok å flykte fra USA.

Og ikke minst er samtalen om seksuelle overgrep i full gang igjen.

Ikke noe av dette hadde skjedd uten dokuserien som forrige uke ble sendt på den amerikanske TV-kanalen Lifetime.

Over seks episoder forteller ofrene for R. Kellys overgrep sine historier, foran en sober, mørk grå bakgrunn, historier som er påfallende like, som viser at R. Kelly har gått systematisk til verks.

Første gang de møtte R. Kelly var de 12 til 17 år gamle. Først var han snill, omtenksom, fortalte at han ville hjelpe dem å slå gjennom som artister. Så, ved å selv vise seg sårbar – for eksempel ved å fortelle om lese- og skrivevansker eller at han ble utsatt for overgrep som barn – bygde han opp tillit. En tillit som han så gradvis brukte til å bli mer og mer kontrollerende.

LES OGSÅ: Er R. Kelly R&B-ens svar på Woody Allen?

Det er grusomt å se de gråtende ofrene utbrodere detaljene. Kelly kontrollerte hvor de fikk bevege seg, når de fikk spise, når de fikk snakke, hvem de fikk snakke med. De forteller om hvordan det sto bøtter i alle rom som de brukte til å gå på do, fordi de ikke fikk bruke toalettet uten tillatelse fra Kelly.

Selv om man har lest om overgrepene fra før, for eksempel i Buzzfeed News sjokkerende sak fra 2017, er intervjuene med ofrene sterk kost. Man hører smerten i stemmen deres, ser fastheten i ansiktsuttrykkene. Dette er kvinner som har bestemt seg for å slå tilbake.

Men «Surviving R. Kelly» er ikke bare historien om ofrene. Det er også historien om alle som ikke gjorde noe. Alle som lukket øynene, ørene, og alle de som ikke gjorde det, alle som visste, men som ikke brydde seg.

Alle rundt R. Kelly visste hva som foregikk, forteller en som tidligere jobbet med ham.

Vi andre visste også. Dave Chapelle laget en sketsj om det, South Park køddet med det. Jeg husker at vi snakket om voldtektsvideoen der R. Kelly urinerer på en 14-år gammel jente da jeg gikk på barneskolen. R. Kellys overgrep har vært en del av populærkulturen i like stor grad som musikken hans.

LES OGSÅ: Politimann: – Man får et litt skrudd forhold til sex når man sitter og ser på overgrep hele dagen

Så hvorfor ble overgrepene ufarliggjort av offentligheten? Hvordan var det i det hele tatt mulig?

Her er ikke serien like god.

Flere av intervjuobjektene peker på at samfunnet ikke bryr seg om svarte kvinner. Musikkjournalist Ann Powers trekker frem at overgrep mot unge jenter ikke er noe nytt i populærmusikken. Men flere av dem som var rundt R. Kelly, som jobbet med ham, som var venner med ham, er med i serien! De blir intervjuet – uten at deres rolle blir nevneverdig problematisert. De aller mest kritiske spørsmålene uteblir. Dessverre.

Det virker som at det viktigste for serieskaperne har vært å løfte frem historiene til ofrene og fortelle de på en så forferdelig måte som mulig, for slik å vekke sterke følelser hos seeren.

Kanskje er det greit denne gangen. For å stille de riktige spørsmålene må man først stille noen gale. Til slutt finner man kanskje frem til noen løsninger også. «Surviving R. Kelly» har satt i gang samtalen. Nå er det opp til den bredere offentligheten å problematisere.

LES OGSÅ: XXXTentacion var et forferdelig menneske

Dermed tvinger serien oss til å se på oss selv. Analysere vår egen rolle, se hvordan vi selv er en del av systemet som har gjort overgrep som R. Kellys mulig.

«Surviving R. Kelly» er sterk TV, og en betimelig påminner om at det er på tide med et knallhardt oppgjør med bortimot alt. Før du ser «Surviving R. Kelly» bør du høre gjennom dine favoritt R. Kelly-sanger én siste gang.

Etterpå kommer du ikke til å ha lyst.