Her er de nominerte til Årets beste utested i Oslo!

Stem på din favoritt!

b
a

Prisen for årets utested går til et utested som med engasjement og innsats utover det vanlige, har gjort byen og utelivet bedre i 2018. Det gjelder alle årets tre nominerte, som er valgt ut av NATT&DAGs redaksjon. De er alle vinnere!

Du kan lese mer om de nominerte i alle kategorier i desemberutgaven av NATT&DAG som er ute nå. For å stemme på din favoritt, bruk skjemaet nederst i saken.

De nominerte til årets utested er:

Merkur

«Ikke Rouleur, men den andre». Da er det snakk om Merkur. Det var noen som sa at Merkur er som supreme coffee-stedet Fuglen, bare mer «fangehull-aktig». Fangehull kan fort gi assosiasjoner til tvungent opphold, kulde og generell nedstemthet, men det er altså ikke tilfellet på Merkur. Kanskje personen som sa det var gal? Eller kanskje han eller hun mente at det var litt trangt med dunkel belysning? Som fangehull også er? En ting er i alle fall sikkert:

I motsetning til sin navnebror, planeten Merkur, som ifølge Wikipedia-siden ikke har noen nevneverdig atmosfære, så har baren Merkur det. Stedet i Bjerregaards gate har i det hele tatt en ganske enestående atmosfære! Med god vin, kompetente, men ikke pretensiøse bartendere og et typisk «smakfullt» interiør. Man føler seg rik når man er der, og fattig når man går.

Vi er overbevist om at hvis Hannah Arendt hadde bodd i Oslo, og levd, så hadde hun vært her hver dag. Nå må man ta til takke med DNs gullpenn Eskil Engdal med følge (en hund). Det er fint det óg.​

Les også: Her er de nominerte til Årets stemme 2018

Art bar

En utdannelse ved Khio fører som regel til én av to yrker: lærer for andre creatives eller bartender. Dette kombineres i Dælenggatas nyeste (og foreløpig eneste) utested, Art bar, hvor tidligere lærere på Khio har startet, ja du gjettet det, en bar.

Er det én gate som har behov for … egentlig hva som helst som er det motsatte av kriminelt eller dårlig, så er det Dælenenggata, gata som har blitt nevnt flest ganger på Oslopolitiets twitterkonto. Det var i Dælenenggata at en av redaksjonens medlemmer ble ranet av åtte gutter høye på hjemmelaget crack, og det er Dælenenggata en megler ville beskrevet som autentisk på et prospekt, men som «dritt» etter noen øl.

Om Dælenenggata tidligere var et sted man fortet seg gjennom på vei til et annet sted (hvilket som helst sted, bare man kommer seg videre) har det takket være Art Bar nå blitt et naturlig stopp på byturen, enten det er den første, mellomste eller siste. Art bars vennlige bartendere løper ut og inn av de akkurat passe store lokalene for å ta ordre og levere øl til et klientell utgjort av alkoholikere, lokalbeboere og neste generasjons bartendere med kreativ utdannelse.

Og som om ikke det var nok har Alex Rosén (!) relativt faste DJ-sett på lørdager hvor det fokuseres på soul, garage og freakbeat (!). Det er vanskelig å si noe annet enn at Art bar er en åpenbar kandidat til Årets beste utested.​

Les også: Her er de nominerte til Årets litteratur

Mastermind

Grunnen til at uteliv finnes er fordi folk hater hverdag, virkelighet og andre beslektede, kjedelige fenomener. Hvis hver ølslurk er en liten ferie, er hvert utested et feriemål. Slik som ekte feriemål, eksempelvis Berlin, Maldivene og Sørlandet Camping Risør, kan utested være både eksotiske, nøkterne, harry, populære, urbane eller landlige. Mastermind i Schweigaardsgate er alt på én gang.

Det er nesten umulig å finne Mastermind hvis man ikke vet hvor det ligger. Hvis du er heldig har de satt ut en sort krittavle-trekant og tent noen fakler utenfor inngangen, og det trengs – vinduene er sotet, slik at det er umulig å se om stedet er åpent eller ikke før man river i dørhåndtaket.

Å gå inn på Mastermind er som å komme til et sted som egentlig ikke finnes, et sted som har sagt takk og farvel til VIRKELIGHETEN (™) for lenge siden. HELE det spartansk innredede lokalet er malt i skrikende green screen-grønt, noe som gir en vekselvis behagelig og ubehagelig følelse av å være på et filmsett, eller kanskje heller i en forskrudd manns versjon av en leilighet i en Stanley Kubrick-film iblandet en viss kantine/fritidsklubb-vibb.

Hvorfor stedet heter Mastermind vet vi ikke. Kanskje er det fordi man må være en mesterhjerne for å finne frem, eller kanskje er det fordi den ene veggen er et eneste stort vindu med frysningefremkallende utsikt til Oslos fineste finansdistrikt, stjernen i Dagsrevyen-vignetten, rosinen i Oslo-pølsa – Bar Code <3

​Men det aller, aller beste av alt åpenbarer seg når man stikker kortet i terminalen: 43 kroner for en øl! Ferdig, da.​

Om du vil stemme enda mer, kan du stemme på samtlige nominerte til Osloprisen her!

For å lese flere nominasjoner og andre gode tekster, sjekk ut desemberutgaven av NATT&DAG!