Smil & Gift møter Veronica Orderud

Vi dro hjem til Veronica Orderud for å snakke om de nære tingene: Dating, karriere og det å bli dømt for medvirkning til trippeldrap.​

 

b
a

 Hva driver du med om dagen, Veronica Orderud?
– Jeg har jobbet i over to år i Frelsesarmeens rusomsorg, men nå er jeg i en jobbsøkefase. Det er kanskje litt leit å kombinere med all den oppmerksomheten som kommer nå.​

 Ja, hvorfor bli med i Gåten Orderud? Det fører jo til at du blir kjent for ENDA en generasjon.
– Jeg fikk beskjed om at serien kom til å bli laget og sendt uansett om jeg ble med eller ikke. Når det først blir en serie så får man jo bare prøve å gjøre det beste ut av det, og medvirke til at det kan komme inn ny informasjon.

 Hvorfor bytter du ikke etternavn? Orderud er ganske belastet.
– Jeg har jo tenkt på det, men så lenge saken får så mye oppmerksomhet er det helt waste. For da ville det blitt: «Veronica Orderud som nå kaller seg Veronica Hansen.»

 Hva synes du om serien?
– Selv om jeg var klar over at den kom, var det mye tøffere å se dette igjen enn jeg hadde forberedt meg på.

Hva synes du om programlederen?
– Milli? Han var her i forbindelse med innspilling av serien, og det virket som om at han hadde en ganske enkel oppgave: Å lese opp ting andre hadde skrevet … Nå var jeg kanskje litt slem.

 ​Nå som vi er inne på tematikken, så kan vi jo snakke litt om stedet hvor de slemme ofte møtes: i fengsel. Hvordan var det?
– Når man ser Orange Is The New Black og sånne serier tenker man at, sånn er det ikke i Norge, men det er det.

 Hvordan da?
– Da jeg satt i Skien var det en betjent som forgrep seg på en kvinnelig innsatt. Hun hadde vært rusmisbruker og prostituert, og da hun fortalte historien var det ingen som trodde henne. Hun ble gravid, men betjenten nektet for at det var hans. Fosteret ble DNA-testet, og det viste seg å være hans.

 Var menn og kvinner blandet i Skien fengsel?
– Ja. Det var veldig mange kvinnelige rusmisbrukere, og disse gutta som driver med narkotikasalg og gjengkriminalitet. Sjargongen var så stygg. «Hva får jeg for en halv pakke tobakk idag, a?». Jentene fikk ikke noe mulighet til å være noe annet inne enn de var ute.

– Det var jo så få kvinner i forhold til menn. Og det var slengbemerkninger, trakassering, tafsing. Når det er en del av hverdagen din reagerer du ikke på det. Og jentene var vant til det. De lever jo i et miljø hvor de blir voldtatt og banket opp.

 ​Hjelper det å være kjendis i fengselet?
– Mja, til en viss grad gjør det kanskje det. Men det er mer penger, posisjon og forbindelser som er viktig. Akkurat som på TV.

LES OGSÅ: Smil & Gift møter AUF-leder Ina Libak

 Hvilken rolle hadde du i fengsel?
– Jeg var nok den som hjalp til med alt. Søknader, klager og skolearbeid. Jeg var ikke så veldig god til noe, bortsett fra akkurat det. Haha.

 Ble du radikalisert?
– På en måte, ja. Det er mange som søker seg til bibelen i fengsel.

 Og nå vil du bli prest?
– Det er det jeg tenker på sikt. Jeg meldte overgang til profesjonsstudiet og hadde gresk og hebraisk og alt det artige. Nå har jeg bare praksisen igjen.

 Drar du ut med studiekameratene fra teologi?
– Jeg drar ikke så veldig mye ut på byen, men det hender jeg tar et glass vin med venner.

 Drar du ut med de du satt inne med?
– Ja, med de som har begynt et nytt og bedre liv. Jeg kan ikke gå ut med som har et rusproblem. Det blir feil.

 Er det forskjell på hvordan folk snakker med deg når de er fulle?
– Det har vært litt klam interesse når folk blir berusa.

 Hva sier de?
– «Jeg har fulgt med på saken» og «hvordan har du det?».

 Har du prøvd Tinder?
–  Nei. Haha. Jeg har venninner som holder på med det, og de har så mange rare historier. Det er skikkelig skremselspropaganda. Alt fra menn som kommer på date med mammaen sin til menn som spør på andre date om de kan massere tærne deres.

 Dater du?
– Nei, men på Facebook er det jo litt oppmerksomhet fra menn som skriver «Det hadde vært veldig interessant å møte deg». Javel! Hahaha! Nei.

  Hvis de tror du er skyldig og tar kontakt er det kanskje noe som ikke stemmer helt?
– Ja, da ville det åpenbart vært noe gærent med dem.

 Hvilke menn liker du?
– Det er selvfølgelig oppegående, modne relativt intelligente menn, vil jeg tro. Gjerne friluftsmenn. Jeg synes Lars Monsen er kjempesøt. Det synes vel stort sett alle norske kvinner, tror jeg!

 De over 40 i alle fall.

LES OGSÅ: Her er spinoff-seriene vi må ha etter «Gåten Orderud»

 Hva synes du om abort-debatten??
– Som kristen er jeg selvfølgelig i utgangspunktet abortmotstander. Men man kan ikke oppheve seg til en dommer som skal styre over mennesker i en vanskelig situasjon. Folk må selv få bestemme om det er riktig for dem å bringe et barn til verden. At andre skal ta den vurderingen er helt håpløst.

  Når vi snakker om andre som skal ta vurderinger for andre: I den forrige episoden av Gåten Orderud var det en del fokus på juryen i saken.

 Ville dommen blitt annerledes uten jury?
– Ikke den gangen. Da hadde det vært nytteløst uansett. Mye på grunn av mediene. Historien var så sementert. Det var som han ene i juryen sa: Han leste bare overskrifter og ingressen, men det var jo i og for seg det verste.

Var det ikke et jurymedlem som sa at Kristin var så «sprek» at hun ikke kunne gjort det?
– Ja, ikke sant. Kristin virka så frisk og fin og Lars svarte så direkte, mens Per svarte så kort, så der måtte det være noe. Det er hans personlighet, man vil aldri få noe annet enn korte svar fra han, han er jo sånn, hm, hm, mfm. Han er inkarnasjonen på en skikkelig bonde.

Ble du irritert av å se Per svare så kort i rettssaken?
– Ikke irritert, men jeg tenkte på det. Jeg var innmari for juryordningen fordi jeg tenkte at jeg måtte dømmes av likemenn, men det fungerer åpenbart ikke.

Du har tidligere sagt du har gitt «koseintervjuer» for å rette opp det dårlige inntrykket. Synes du pressen har blitt for snille med deg?
– Det tenker jeg ikke. Men jeg ser at det har skjedd utrolig mye. Jeg har snakket med journalister som er ganske forferdet over pressedekningen under rettssaken, som sier at de aldri kunne ha gjort noe slikt nå.

LES OGSÅ: Juleverksted med Kristin Kirkemo

 Du satt 14 av de 21 årene du ble dømt til, er ikke det for kort straff for en som har drept tre mennesker?
– Nei, jeg er ikke så opptatt av det med straffens lengde. De fleste er veldig ærlige på hva de har gjort og ønsker å gjøre opp for seg.

Mange, i alle fall!

 

Hva tenker du om rettsstaten Norge når du har sittet, ifølge deg, uskyldig dømt så lenge?
– Jeg har ikke så veldig mye tillit til den. Det er tradisjon i Norge at uansett hva politiet kommer til retten med, så har de en dom.

– Dommerne sa at «det ville ikke vært tatt ut tiltale hvis ikke påtalemyndigheten mente at det ikke var bevis nok for domfellelse». I begge rettssakene! Da var det bare sånn, what the fuck, liksom. Det skal da du bare ta lang fart og drite i. I vår sak ble det funnet blod som politiet da skusla bort i laboratoriet. Hvis noen hadde kommet i USA og sagt «Vi hadde et blodbevis og kunne godt ha funnet DNA, men vi ødela det i labben», så hadde dommeren sagt «Vet du hva, ta med deg sakene og gå».

–Politiet trenger å lære seg å etterforske, de løper rundt med hvite kjeledresser og tror det er CSI, men det er bare tøv. De kan ingenting, det er jo bare folk som har gått Politihøyskolen og så har de tatt et eller annet kurs.

 Kristin fikk en del strafferabatt fordi hun hjalp aktoratet med å bygge saken mot dere. Det er selvsagt lett å si nå, men tenkte dere noen gang over at dere burde gjort det samme mot dem?
– Ja, men du sitter i en situasjon hvor du ikke kan hjelpe politiet. Det talte til hennes fordel at hun brukte uker på å huske hvor hun var fordi hun ruset seg. Men hun husket helt perfekt lille julaften seks måneder tidligere?! Da hun var like rusa og like bortreist?! Ingen tenkte over at det var rart, men det var veldig spesielt.

Ja, ikke si det til oss!

 

 Var det Lars og Kristin som gjorde det?
– Nei, jeg tror ikke det. Jeg tror kanskje at Kristin på en eller annen måte har hjulpet til eller assistert dem, men jeg tror ikke det er hun som har drept dem. Lars har jeg aldri trodd at har gjort noe i det hele tatt.

Men hva har Kristin å tjene på å hjelpe til?
– Jeg vet bare at Tore Sandberg (Privatetterforsker som er engasjert av Per og Veronica Orderud for å få gjenopptatt saken, red. anm.) har fått mange vitneforklaringer og at motivet er sammensatt.

Hva er den rareste teorien du har hørt?
– Det er noen som sier at «Det er Per som står bak, mens du er helt uskyldig. Du må slutte å beskytte ham!».

Men det tror ikke du?
– Nei, haha. Men det er litt spesielt siden alle trodde jeg hadde manipulert Per og han var bare en sånn tøffel.

Tror du det har noe med den jugoslaviske mafien å gjøre? Hva har de å tjene på det? Ville de ta over gården?
– Jeg tror ikke det har noe med gården å gjøre. Jeg har aldri trodd det. Jeg har trodd at det har noe med Anne og Per (Paust) å gjøre på en eller annen måte. Selv om det høres veldig merkelig ut. At det på en eller annen måte har vært tilfeldigheter i det kriminelle miljøet.

Mange som ser på serien har problemer med å tro på noen av dere. Skjønner du at folk sliter med å tro på deg?
– Ja. Jeg vet at jeg også har en tendens til å tenke sånn. Man kan tenke «Herregud for en gjeng. For en familie». Vi blir jo fremstilt som den cowboy-familien.

LES OGSÅ: 6 ting kriminelle folk burde gjøre i stedet for å drive med kriminalitet

 Hva vil du si til dem?
– Når politiet setter deg i den situasjonen er det ikke sånn at de får en fair representasjon av bekjentskaper, familie og venner. De fleste har sikkert venner og kollegaer som ikke har noe pent å si, og det er det som kommer fram.

  Min farmor var med å analysere sokken i 1999, og da hun fikk vite at vi skulle møte deg tok hun strikkepinnene fatt og gjenskapte den [tar fram sokken].
– Nei, gud!

 Er det rart å se den igjen?
– Amagad … Jeg hadde også en farmor som strikket, så jeg tror fortsatt jeg har noen sokker. Ikke i denne fargen da, det synes jo politiet var veldig leit, selvfølgelig. Jeg er jo litt sånn rosajente, så det var jo mye rosa. Hahahaha.

Men du, var det du som gjorde det? Haha.
– Nei! Hehe.​​

Kristin Kirkemo har blitt forelagt Veronica Orderuds uttalelser, men ønsket ikke å gi en kommentar. Det ønsket derimot advokaten hennes. Han sa «pass dere» =)