Flere Jordan Peterson-fans utsatt for billettsvindel

NATT&DAG har snakket med tre Peterson-fans som har blitt utsatt for svindel via nettstedet Skrill.com. – Jeg tror Peterson ville bedt dem om å rydde rommet sitt, sier et av ofrene.

b
a

I kveld holder den omstridte kanadiske psykologiprofessoren Jordan Peterson foredrag i Oslo Konserthus. Peterson er svært populær også i Norge, og billettene ble revet bort i løpet av en time da de ble lagt ut for salg tidligere i høst. Flere fortvilte Jordan Peterson-fans har derfor etterlyst billetter på arrangementets Facebook-side.

Men flere av de som trodde de fikk napp på svartebørsen, har bitt på et agn. NATT&DAG har vært i kontakt med tre Peterson-fans som har blitt utsatt for svindel, alle sammen via nettstedet «Skrill.com».

En av dem er Pedram Kafroodi, som nå er 2500 kroner fattigere. Han har vært fascinert av Jordan B. Peterson som tankeleder siden han hørte ham for første gang på JRE (Joe Rogan Experience Podcast, red.anm.).

–  Det er bare trist at folk holder på sånn. Det er jo veldig enkelt å svindle folk på denne måten fordi folk er desperate etter billetter til utsolgte eventer som er vanskelige å få tak i. Jeg var superbusy på jobb, og visste at det var mange som ville ha disse billettene. Jeg hadde ikke tid til å undersøke nøye.

Kafroodi understreker at han vanligvis er ganske skeptisk når han kjøper billetter over nett.

– Jeg burde jo brukt en trygg tjeneste som Vipps. For en svindler er det jo bare å bruke en VPN klient, opprette fake Fb-profil og bruke en betalingstjeneste som Skrill som gjør at betalingen ikke kan spores.

Kafroodi har anmeldt svindelen, men han tror de vil henlegge saken fordi det vil være for ressurskrevende for politiet å følge opp saken.

Les også: Høydepunkt fra norske Peterson-kommentarfelt 

– Jeg anser pengene som tapt. Jeg har jo veldig lyst til å dra, men når jeg allerede har tapt 2500 kroner på det så er jeg ikke så veldig gira på å bruke mer penger. Jeg tok også kontakt med arrangøren for å se om det var noe de kunne gjøre, men det var det heller ikke. Så da ga jeg opp.

Hva tror du Jordan B. Peterson ville sagt?
– Jeg tror Peterson ville bedt dem om å rydde rommet sitt (en JBP-referanse, red.anm.).

– Jeg føler meg naiv og verdiløs 

Amerikanske Ampy Basa hadde også gledet seg til å se Dr. Jordan B. Peterson i Oslo Konserthus i kveld, men ble også svindlet via Skrill.com.

Foto: privat

– Jeg satte opp en Skrill-konto, overførte 1300 kroner og så forsvant fyren. Jeg liker å tro det beste om folk, men dette… ja.

Basa tok kontakt med en som kalte seg for Jonathan Wikstrøm på Facebook, som skrev at han solgte tre billetter samlet. NATT&DAG har sett korrespondansen, hvor Basa først spør om billettene er tilgjengelig og han svarer at «jeg er opptatt med barnet mitt, så jeg holder dem en liten stund til». Basa svarer at det er betryggende, i og med at han er pappa kan han neppe være en russisk bot som er ute etter å svindle henne.

– Jeg føler meg så naiv og verdiløs. Da transaksjonen var ferdig så jeg at pengene var sendt til en «Abdul», og det var da jeg innså at jeg var blitt svindlet. Jeg hater at akkurat det navnet poppet opp da transaksjonen var ferdig. Et muslimsk navn som får meg til å krympe meg, fordi at jeg kjenner fordommene velte opp i meg. Jeg vil ikke ha det sånn, men det er ikke første gangen jeg har hatt negative erfaringer med muslimer.

Du vet jo ikke om han var muslim?
– Nei, det gjør jeg ikke. Det er som sagt bare fordommene mine som kryper fram. Takk for påminnelsen.

Hvilken læresetning fra JPBs «12 rules of life» er relevant for en situasjon som dette?
– Jeg leser JBP’s bok nå, jeg trengte å høre budskapet hans. Jeg har bare kommet til Regel #5 i boka, så nå ville jeg nok referert til Regel #2: Behandle seg selv på samme måte som du ville behandlet noen du har ansvaret for. Peterson ville kanskje også minnet meg på å ta flere forbehold, at det ikke er alle der ute som har de beste intensjoner.

– Kanskje han også ville sagt at jeg måtte kjøpt premium-billettene, sånn at jeg hadde sluppet å bli svindlet i går kveld.

– Sykt feigt at en person ender opp med flere tusen kroner 

Ema Babic ble også scammet via betalingstjenesten Skrill da hun skulle kjøpe JBP-billetter.

– Det var en fyr som het Sander Strand som sa at han solgte to billetter for 1200 kroner. Jeg ble kjempeglad og sa at jeg kunne vippse eller bruke DnB nettbank, men han nektet og sa at han bare ville bruke Skrill.com. Jeg visste ikke hva Skrill var, så jeg var jo naiv i situasjonen, men jeg sendte pengene. Han spurte om telefonnummeret mitt for å bekrefte med melding, og rett etterpå ble jeg oppringt av en annen fyr. Han skulle visst også kjøpe billett av Sander Strand.

Da Babic sendte melding for å konfrontere ham, så hadde «Sander» allerede slettet Facebook-kontoen sin.

Les også: NATT&DAGs guide til å lykkes i det sosiale hierarkiet 

– Jeg syns det er kjipt at folk gjør det og sykt feigt at en person ender opp med flere tusen kroner, fordi personen stjal det og lurer folk trill rundt.

Babic har anmeldt forholdet.

Politiet: – Denne typen svindel foregår 

Unni T. Grøndal, pressesjef i Oslo politidistrikt, opplyser om at denne typen svindel forekommer i forbindelse med store arrangementer, men hun kan ikke si noe om omfang i dette tilfellet.

– Vi har sjekket, og får dessverre ikke hentet ut anmeldelser konkret til dette arrangementet. Det foregår denne typen svindel til mange store arrangementer og konserter i Oslo, og svindelen kan skje på nett over hele Norge.

Grøndal understeker at det er viktig at de som bruker de forskjellige betalingstjenestene sjekker ut hva det er, og forsikrer seg så godt som mulig om at de overfører penger til en seriøs og godkjent tjeneste.

Jørgen Roll, Administrerende direktør i Oslo Konserthus, skriver i en e-post at de informerer publikum om at svindel kan forekomme.

– Oslo Konserthus selger billetter til alle arrangement gjennom Ticketmaster. Vi oppfordrer med jevne mellomrom på generell basis vårt publikum til å kun benytte denne salgskanalen for arrangement hos oss. Dessuten informerer vi om at det både hos oss og andre arrangementsteder kan forekomme omsetning av falske billetter.

Roll legger til at de ikke har erfart noe spesielt når det gjelder til kveldens arrangement med Jordan Peterson.

NATT&DAG har sett screenshots av all korrespondanse mellom svindler og offer.