Vektere stenger Sørenga for tidlig: – Har vært ute av kontroll

– Sørenga har vært ute av kontroll når det gjelder folkemengde og støynivå, med lange taxikøer og fest- og badeglade folk midt på natten. Å stenge er en helhetsvurdering som er gjort i samråd med politiet, sier Bymiljøetaten.

b
a

I forrige uke ble folk som ville bade på Sørenga Sjøbad etter klokka ti møtt med sperringer og patruljerende vektere. De som badet fikk også beskjed om at politiet ville bli kontaktet dersom de ikke kom seg opp av vannet.

Fra nå av vil Sørenga være stengt for bading mellom 22:00 og 06:00.

Ifølge Helene Berger, fungerende avdelingsleder for byrom og grønt i Bymiljøetaten, er stengingen noe de har kommet fram til i samråd med beboerstyret på Sørenga.

– Ved flere anledninger har Sørenga vært ute av kontroll når det gjelder folkemengde og støynivå, med lange taxikøer og fest- og badeglade folk midt på natten. Å holde stengt er en helhetsvurdering som er gjort i samråd med blant annet politiet.

Les også: Nalband: – Stovner er bedre enn Sørenga 

De som bor på Sørenga har selv valgt å flytte til et sted hvor indre Oslos største, offentlige badeplass ligger – sånn sett er det vel rimelig å forvente at det kommer til å bli en del støy. Hvorfor har bymiljøetaten valgt å etterkomme beboernes ønsker, og ikke de som ønsker å bade?
– Bråket har vært plagsomt for beboerne, potensielt risikabelt for badegjestene og svært vanskelig for vekterne å håndtere. Vi holder derfor fast ved å stenge sjøbadet i det tidsrommet. 

Sørenga Sjøbad er et kommunalt badeanlegg. I støyforskriften står det at det i boligområder skal være stille fra 23 til 07. Finnes det hjemmel for å stenge klokka 22?
– Det finnes ingen hjemmel for å stenge klokka 22.00, men av praktiske årsaker har vi valgt å gjøre det slik fordi det kan ta lang tid å få folk opp av vannet og klarere området. På den måten vil det stort sett være rolig til klokka 23.00.

Blir ikke dette et slags knefall for de kapitalsterke beboerne?  Skal de definere det offentlige byrommet som vi andre har finansiert gjennom skattepengene?
– Ikke når det bryter med støyforskriften i Oslo. Bymiljøetaten opplever for øvrig klager på støy fra blant annet basketballbaner som ligger i tilknytning til boligen. Dersom vi opplever at reglene ikke overholdes og situasjonen mellom beboere og brukere tilspisser seg, iverksettes tiltak. Det spesielle med Sørenga er at det er veldig mange som ønsker å benytte seg av anlegget.

Er det fremdeles lov til å ta seg et rolig bad på Sørenga på nattestid?
– Oslo har flere steder der det er lov til å ta seg et rolig bad natten gjennom. Sørenga holder stengt.

– Det blir for dumt

– Det er helt harmløst å ta seg et bad, drikke to pils og ha en lavmælt samtale med venner. At dette skal være forbudt provoserer meg, sier Jesper Lind, som forrige fredag badet med en vennegjeng da en vekter kom bort og sa at det var forbudt etter klokka ti.

Foto: Privat

– Jeg spurte hvilken lov de hadde hjemmel i, og så svarte de at de kom til å ringe politiet hvis jeg ikke kom opp. Da svarte jeg at vet du hva, bare ring politiet. Hvis jeg blir sendt på glattcella for å bade, så tar jeg det døgnet på glattcella.

Lind mener det blir for dumt at noen få skal definere hvor han og resten av Oslos badeglade befolkning skal ferdes.

– Vi som benytter oss av anlegget der borte er et stort flertall i forhold til de som bor der, hvis det skal bli forbudt å bade der etter klokka ti rammer jo det store flertallet. Da får folk som tåler dette her flytte dit, de andre får la være.

Han tilføyer:

–Hvis du er allergisk mot eksos, så kjøper du ikke leilighet ved E18. Og hvis du er veldig ømfintlig for støy, så kjøper du ikke leilighet på Sørenga. Oslo er sultefôret på et sted å bade, vi har en sommer som har slått hundre år gamle temperaturrekorder, så selvfølgelig skal befolkningen kunne benytte seg av dette her.

– Vi må håndheve regler før det etableres en festkultur

Beboer Marita Hagerup Vogt representerer styret på Sørenga. I vår tok hun kontakt med med Bymiljøetaten, kommunen og politiet på grunn av bråk.

Foto: Privat

– Det var veldig mye bråk og forsøpling på Sørenga. Det var et høyt alkoholforbruk her ute, alle husvegger ble tisset ned, det var lite respektfulle holdninger fra fulle folk og så var det bare veldig fullt. Jeg sendte en mail på vegne av Sørengas beboere om at det krevdes umiddelbare tiltak for å egentlig håndheve de reglene som kommunen selv har satt for sjøbadet.

Hun forteller at det er forskjellige oppfatninger blant beboerne på Sørenga, men hun og familien holdt seg unna sjøbadet når det var på sitt fulleste. Hun begrunner det med at det ikke var hyggelig å være der.

Les også: NATT&DAGs guide til å lykkes i det sosiale hierarkiet

Når man flytter til et sted med indre Oslos største, offentlige badeplass må man vel regne med bråk?
– Ja, jeg regner med at det er mange folk som bruker dette, men vi må huske at det ikke er beboerne mot brukerne her. Dette må være et godt sted for alle besøkende. Hvis det utvikler seg en slags festkultur her så er det jo noen besøkende som velger å ikke dra hit. Jeg håper dette kan være et sted for veldig mange, sier hun, og utdyper:

– På et tidspunkt var det helt tjåka. Jeg tror at før det etableres en kultur for hvordan dette sjøbadet skal være, så må vi inn og håndheve noen regler før det etableres en festkultur.

De gjeldende reglene går ut over folk som bare vil ta seg et rolig kveldsbad. Bør det være så rigid?
– Det er jo absolutt en diskusjon man kan ta. Jeg tror det ble et behov for å bare sette ned foten på et sted som vektere kan håndheve. Det er folk her på nettene selv om det ikke er lov, men det har blitt mer stille etter de nye reglene.

– Rykker ut ved behov

Unni T. Grøndal, pressesjef i Oslo politidistrikt, opplyser at de har hatt en god del utrykninger til Sørenga Sjøbad, men ikke mer enn det som er å forvente når det er så mange mennesker samlet på ett sted. På spørsmålet om hva de gjør dersom vekterne kontakter dem, svarer hun følgende:

– Politiet rykker ut ved behov og når situasjonen tilsier det.