Kamelen

RIP den gamle Kastellnatt-hallen

Oppdatert 17. juli: Siden denne saken gikk i trykken i mai har planene for Kastellnatt-lokalet blitt endret. Saken er derfor også endret.

Siden oppstarten i 2008 har Kastellnatt holdt hus i en gammel rørfabrikk på Kaldnes i Tønsberg. Hallen huset to digre dansegulv, det var høyt under taket, asfalt på bakken, det var grått og goldt, men det var også strober, laser, vanvittige lydsystemer, et digert uteområde, separert med sånn plastikkforheng man finner i noen kjøttdisker… Kort fortalt: Fire dager i året var det mulig å få den kontinentale klubbfølelsen i Tønsberg.

Det var derfor med stor sorg alle som har et forhold til Kastellnatt mottok nyheten den 24. august i fjor, om at hallen stod i fyr og flammer, uten mulighet til å reddes.

De 361 dagene av året det ikke er Kastellnatt, fungerte bygningen som lager for festivalens rekvisitter. Dette dreide seg blant annet om 200 til 300 sofaer samlet inn fra loppemarkeder og 30 til 40 paller med egenproduserte skilt. «10 års arbeid er borte», uttalte festivalsjef Christoffer Rød til Aftenposten.

Lars Hvidsten, ansvarlig for Kastellnatt siden 2014, var ute og drakk øl da han fikk beskjeden.

– Ouff. Jeg tror ikke du kan skrive hva jeg egentlig følte da jeg fikk vite det, sier han på telefon fra Trondheim, der han nettopp har åpnet landets andre minigolf-utested.

– Det var selvfølgelig veldig trist, har masse gode minner fra den gamle rørfabrikken.

Hva var det som var så bra med det lokalet?
– Det er ikke flust med industrielle haller i Norge man får lov til å bygge klubb i. Det er jo en sentral del av den eldre klubbkulturen, å finne nedlagte steder og gjøre de om til en fet klubb. Kastellnatt var et av de få stedene i Norge jeg vet om der man gikk inn i noe nedlagt og gammelt, og gjorde noe midlertidig og gøy ut av det som var.

Les også: KOSO CLUB kan kose seg med prisen «Årets klubb 2017»

Kastellnatt har siden oppstarten i 2008 huset over hundre artister og DJs. I starten var programmet mer eklektisk: På den første Kastellnatt i 2008 stod for eksempel black metal-bandet 1349 side om side med den svenske 8-bitsgruppa Slagsmålsklubben på plakaten. Etter hvert fikk Kastellnatt en mer rendyrket elektronisk- og hiphop-profil. Todd Terje spilte første gang i rørfabrikken i 2010, Cashmere Cat i 2012. 2014 ble et høydepunkt med Diplo. Todd Terje returnerte i 2015, Unge Ferrari og Madi Banja i 2016, før Cezinando satte hele hallen på hodet i fjor.

Så, hva nå?

I påvente av ny fabrikkhall har de bestemt for å benytte seg av et annet industribygg som er gjort om til en konsertarena, Støperiet. Scenen, som ligger rett ved brygga, har kapasitet til rundt 800 personer. I år spillet blant annet Arif, San Holo og Jax Jones, men får Hvidsten egentlig med seg noe av programmet i det hele tatt?

Vi har sett en ganske utslitt utgave av deg noen sene kvelder i hallen, febrisk kommuniserende på samband mens du bærer på et gjerde eller noe sånt.
– Det er et bilde av meg der jeg ser faktisk 20 år eldre ut. Får egentlig ikke med meg noen ting. Men jeg gleder meg til stemninga!

Lars, 20 år eldre :)

Du får vel ikke med deg noe særlig fra selve festivalen heller?
– Jeg har ikke vært mer enn 15 minutter sammenhengende på festivalområdet siden 2014.

Les også: NATT&DAGs guide til å lykkes i det sosiale hierarkiet

Så hva er ditt personlige høydepunkt fra disse fem årene du har jobbet med festivalen?
– For meg blir det alle gangene jeg ser lokalet er stappa, lyset funker, lyden funker, det er en stemning man ikke finner så ofte. Det høres kleint ut, men når det er helt stappa og det ser fett ut, så får man en god følelse.

Bortsett fra brannen, hva er det mest dramatiske som har skjedd? Når har du vært mest stressa?
– Det har vært ganske udramatisk egentlig. Eller, den gangen det nederlandske lydfirmaet fant ut at de hadde glemt noe i Nederland, som vi trengte for å få opp lydanlegget, dagen før vi skulle åpne…

Hva ser du frem til på årets program?
– Så langt har vi bare lansert NORA Collective-kvelden. Gleder meg veldig til den, tror det blir ganske episk. Og så blir det gøy å få med seg Tommy Cash!

Hva er gøyest av å drive minigolf-utested 361 dager i året eller Kastellnatt fire dager i året?
– Haha. Jeg tar ferie for å lage Kastellnatt. Ferie er jo diggere enn jobb, men samtidig er det veldig gøy å drive minigolf-utested. Men det er to vidt forskjellige ting!​

Hva er likhetene?
– Musikk og…

Golf?
– Haha. Begge deler innebærer mye folk, og det er alkohol inne i bildet. Jeg jobber med folk som har det gøy!

Hva gjør dere hvis klubben blir litt for lit igjen?
– Hvis det blir brann tror jeg at jeg slutter, da er den en forbannelse som hviler over meg.

André Titland-produsert meme, hentet fra Kastellnatts Facebook-side.

Hvordan tror du publikum kommer til å motta det nye lokalet?
– Jeg håper de har forståelse for at vi må finne på noe nytt. Og du kommer ikke til å savne gamle Kastellnatt når du står der inne. Det skal vi sørge for.

Mange tenker mye om skifte av lokaler, men hvem er vel bedre til å snakke om fest enn folka som styrer musikken? Her er DJ-elitens to cents om den gamle fabrikken.

Svanhild Landvik aka SVANI

DJ, driver klubbkonseptet KOSO, klubbansvarlig på Blå

Hva er dine beste minner fra den gamle rørfabrikken?
– Beste minnet er i fjor da jeg opplevde en magisk back to back med Kingdom & Total Freedom dagen etter jeg hadde spilt. Deres selection var upåklagelig.​

Hva vil du savne mest med de gamle lokalene?
– Jeg vil savne den industrielle viben. Selv om du egentlig befant deg i Tønsberg, kunne du likesågodt vært i Berlin.

Hvordan tror du «Nye Kastellnatt» i nye lokaler blir?
– Basert på hva jeg har sett av interiør på Kastellnatt tidligere, så vil jeg tro det blir seende kult ut inne uansett hvilke lokaler det blir!

Kim Dürbeck

DJ, Sandefjording

Hva er ditt beste minne fra Kastellnatt?
– Mitt beste minne fra Kastellnatt var å få lov til å spille techno og acidhouse i fjor. Cezinando kjørte Kastellnatt etterpå og det var en megapacked fest hele tiden. Alle årene jeg spilte der var det dødsgod stemning backstage. Jeg har fått mange gode venner på Kastellnatt. Jeg så også et dødsfett sett av André Bratten året før det. Funfact: Pappa har jobbet to bygg nedenfor i over 20 år og fortalte meg om brannen :(

Hva vil du savne mest med den gamle rørfabrikken?
– Jeg savner å gå inn i fabrikken å høre ting jeg aldri hadde klart å tenke at fantes. Produksjonen var stor og Lars Hvidsten gjorde en enorm jobb. Jonathan Vivaas Kise har knipset mye bra bilder fra Kastellnatt også. Skikkelig trist at det brant ned, men hva kan man gjøre når klubben er LIT?

Hva er ditt håp for «Nye Kastellnatt» i nye lokaler?
– Jeg håper Kastellnatt fortsetter å gjøre alternativ klubbmusikk og fortsatt gutser med nye spennende elektroniske artister. Det har alltid vært mye edge selv om det har vært sjangre som er relativt store. RIP RØRFABRIKKEN.

Marie Komissar

DJ, A&R i Universal

Hva er ditt beste minne fra den gamle rørfabrikken?
– Har så mange gode minner fra Kastellnatt. Da Silje & Christine spilte Medina – «For Altid» fra tårnet i bakgården, da Diplo stod og filmet hele settet til Sophie og da Arif reiv ned hele sjappa med en av de feteste gigene jeg har opplevd ham på. Men selvsagt først og fremst alle de gangene jeg har fått lov til å spille der selv – den morsomste var nok kvelden Philip Emilio, Unge Ferrari og Madi Banja joinet og vi hadde litt av en fest i det lokalet!

Hva vil du savne mest med de gamle lokalene?
– Det er et eller annet helt spesielt med lagerfeelingen i rørfabrikken. Følelsen av at man egentlig ikke skal være der, at det hele er littegrann ulovlig, men at man er tilstede på noe som aldri kommer til å skje igjen noe annet sted.

Hva er ditt håp for «Nye Kastellnatt» i nye lokaler?
– Jeg håper de klarer å videreføre den spenningen første gang man drar dit et år – hvordan skal det se ut i år, hva er det som venter meg? Dette blir første året jeg ikke skal på Kastellnatt på så lenge jeg kan huske, men er helt sikker på at Slottsfjell-gjengen klarer å lage noe fantastisk likevel.​

Les også: Omkampen: Vi var til stede da Aftenposten ødela vårt stolteste idrettsøyeblikk

X