NATT&DAGs Slottsfjell-anbefalinger

Den eneste fjellguiden du trenger i sommer.

FESTIVAL
b
a

Det er noen spørsmål her i livet det ikke finnes gode svar på. Hva blir man etter å ha studert humaniora? Hva er best av religion og ateisme? Er Morten Abel, Tore Renberg og Janove Ottesen samme person?

Heldigvis er det ett spørsmål vi kan svare på: Hva skal du se på Slottsfjell i år?

Jo, hør bare her.

Torsdagen:

HALIE

Foto: Hanne Cathrin Olsen

Den legendariske Bergens Tidende-skribenten Einar «Engelen» Engelstad var fra seg av lykke etter å ha sett Hannah Emilie Grung aka Halie under Vill Vill Vest (Bergens svar på Bylarm) i fjor: «Hun kom, hun sang og hun vant. Blant de tusenvis av konserter jeg har anmeldt i årenes løp har jeg aldri vært borti en mer overbevisende debut,» skrev Engelstad.

Og det var etter hennes FØRSTE konsert!

​Nå har hun litt mer erfaring og litt flere låter, og hvis du får med deg konserten kan du antageligvis si som «Engelen», som «vakna med låten «Echo» i hovudet dagen etter». En bedre resept mot fyllesyke er vanskelig å finne.

TOMM¥ €A$H

Foto: Renee Altrov

TOMM¥ €A$H er det som skjer når et rusavhengig og desillusjonert østeuropeisk technohue får barn med en rusavhengig og desillusjonert prostituert – og det barnet oppdager amerikansk hiphop første året på Prosjektskolen/Einar Granum. Og ja, det er akkurat like rart som det høres ut som. Med legendariske låter som «Winaloto», «Pussy Money Weed» og «Euroz Dollaz Yeniz» på samvittigheten er det ingen tvil om at den estiske raringen er verdt å få med seg på årets festival. Tidligere i år leverte den 27 år gamle Mr. Pimp-Lotion-favoritten og Youtube-views-grossisten til terningkast seks på Røverstaden i Oslo. Og det er jo synd å gå glipp av en artist som får så høyt terningkast. Det er jo det.

Se også: Death By Unga Bunga har IKKE skrevet sin egen Wikipedia-artikkel

Sløtface

Foto: Christian Roth Christensen

Norsk pop-punk for millennials? På veien fra forsiden av Kerrang! til Slottsfjell har Sløtface glidd ut av emo-kjølvannet til Green Day og Paramore, og har kledd om pop-punken fra Hot Topic til SU-uniform. Bandet leverte i fjor endelig debutskiva Try Not To Freak Out, som beviser at Sløtface er mye mer enn en 8. mars-parole eller en Honningbarna-sequel.

Fredagen:

EMIR

NATT&DAGs yngste medarbeider (en nepotisk ansatt, ulønnet 1,5-åring med ansvar for trendanalyse og utelivsstoff) har én video han ikke klarer å scrolle vekk fra når han sitter med iPaden, og det er EMIRs «Faller». Om det er dansingen, rappingen eller det at han aner at EMIR er på vei til å bli noe stort er usikkert, men at det er noe som skiller EMIR fra resten av bermen er sikkert.

The Artist Formerly Known As Onge $ushimane har det siste året meislet ut en imponerende solokarriere, og i tillegg gjort det stort med blant annet bandkonseptet Softcore untd. Til Slottsfjell kommer han alene, men det skulle ikke forundre oss om for eksempel Verdensrommet-vokalist Andreas Høvset aka Charlie Skien dukker opp. Og du. Du burde definitivt dukke opp.

Cashmere Cat

Disse norske artistene som kom og gikk og plutselig forsvinner ut av landet og ender opp i L.A. med Ariana Grande, SOPHIE, MØ, Selena Gomez og The Weeknd. Litt som vennen din i åttende som kom i puberteten og begynte å henge i miljøer der det var mer akseptert å kikke på det andre kjønn. Vemodig, men inspirerende! Det sier seg selv at du må takke ja når vennen etter mange måneder endelig spør om du vil henge på rommet og spille Mario Kart igjen.

Lørdagen

FIEH

Foto: Jonathan Vivaas Kise

«Hvorfor er middelaldrende menn så jævlig DØLLE» var et av spørsmålene vi stilte den unge artisten Fieh da vi videointervjuet frontfigur Sofie Tollefsbøl i 2017. Selv om hun ikke sa noe om det, kan jo ett av svarene være at det er fordi de ikke hører nok Fieh? Ikke for å skjære alle middelaldrende menn over én kam, altså, men hvis det er en (av mange ting) middelaldrende menn burde skjerpe seg på i 2018 er det at de hører for lite på Fiehs svææært vellykkede blanding av R&B, soul og jazz?

Det skal sies: Én middelaldrende mann med track record for god musikk har allerede kommet ut offentlig med skryt av bandet. En litt tykkfallen brite med briller som spiller piano? En liten danser og rakettmann? Sorry, vi kommer ikke til å si navnet hans, for siden vi har brukt så mye tekstplass på andre ting fortjener resten av 2018 å handle kun om Fieh.

Les også: Fieh: – Jeg vet ikke helt hva det vil si å skjønne jazz

Unge Ferrari

Foto: Michael Ray VC Angeles

Med gullkorn som «Følelsen av å ha glemt noe varer livet ut, tror jeg» og «Sannheten er at vi trenger hverandre» har Unge Ferrari alias Stig J. Haugen markert seg som en av Twitters sterkeste leverandører av inspirational quotes. Kanskje ikke så rart, for Ferrari har åpenbart mye inspirasjon. Siden 2013 har hamaringen matet sultne norske (og noen svenske!) R&B-munner med musikk i sjangeren «urban». Romeo må dø fra 2017 var et aldri så lite mesterstykke innen «sexy musikk for folk med små og rare tatoveringer», mens MARS sammen med Arif og Karpe viste nøyaktig hvor grandios norsk rap kan være. Sannheten er at vi trenger Unge Ferrari. Vi har ikke tenkt å glemme å få med oss konserten hans i alle fall!:)

Silvana Imam

Da vi intervjuet den svenske rapdronningen Silvana Imam i 2016 spurte vi henne hva hun skulle rappet om hvis samfunnet var perfekt? Hvis det ikke var noe rasisme eller sexisme? «Jeg hadde fortsatt vært Sveriges beste rapper, i hvert fall», svarte Silvana. «Men jeg måtte rappet om noe annet. Sex. Jätte mye mer sex». Samfunnet er fortsatt ikke perfekt, men det er kanskje litt bedre enn i 2016? Silvana rapper hvertfall litt mer om sex og å være «helt fucked i klubbet», selv om knusingen av patriarkatet fortsatt er førstepri. Og hun er fortsatt Sveriges beste rapper.

Les også: Vi dro på «We love the 90’s» i Telenor Arena

French Montana

Det siste tiåret har den Marokko-fødte New York-rapperen French Montana, gjerne i samarbeid med den legendariske produsenten Harry Fraud, laget hiphop som oftere enn ikke har vært straight fire – som det visstnok heter der borte i Amerika. Og det er egentlig ikke så rart, all den tid 33-åringens musikalske prosjekt befinner seg midt i den moderne hiphopens branntrekant: dop, pop og trap. Men det er likevel liksom noe som skurrer med French Montana. Han er en rapper som de fleste liker, men som ingen egentlig har som favoritt (bortsett fra Morten Ramm, se anbefalingene fra Tønsingene et annet sted i blekka). Skjønt, det var i det minste fram til sommeren 2017 da låta «Unforgettable» sammen med Swae Lee ble nettopp det. Fin fyr er’n tydeligvis òg: inntektene fra monsterhiten gikk til bygging av sykehus i Uganda :) På Slottsfjell ser vi selvsagt frem til «Unforgettable», men vi gleder oss også stort til «Shot Caller», «Pop That» og «Lockjaw», for å nevne noen få.

​I det siste har han vært aktuell med å kle seg ut som russ i Stavanger, og ikke minst rope det han har ropt i mange år allerede – men kanskje er det først nå vi virkelig hører etter? Nemlig signatur-adliben: «Haaaaaaan!»