NATT&DAGs guide til å lykkes i det sosiale hierarkiet

Å navigere seg i den krattskogen vi kaller samfunnet kan være et svare strev. Flaks er det derfor at vi har den kanadiske psykologen Jordan Peterson til å stake ut kursen for oss.

b
a

Peterson, som har skaffet seg en intens følgerskare ved å misforstå et lovforslag, foreslår å løse livets mange floker på en måte som er like enkel som den er forførende: Vi må se til hummeren. For hummeren, i tillegg til å være velsmakende og permanent bevæpnet, har reseptorer for nevrotransmitteren serotonin. Disse regulerer tilbøyeligheten til å innta aggressive positurer (og dermed dominere andre hummere). Den hummeren som havner på toppen av hummerhierarkiet er derfor den med mest serotonin.

Hmm, interessant!

Vi mennesker er neppe velsmakende, og kun Oslo-politiet er permanent bevæpnet – men serotonin, det har vi (med mindre man er på vei ned fra MDMA, da). Kan det være så enkelt at vi i likhet med hummerne kun trenger en liten serotonin-boost for å komme oss opp og fram? Kanskje. Men hvordan? Pappa-Jordan mener vi burde rydde rommet og banke opp drager, men for oss som verken har eget rom eller kjenner noen drager byr dette på problemer. Mest potent er trolig intravenøs bruk av metamfetamin, men det har dessverre en tendens til å skli ut på sikt. Så, what to do?

Vi i NATT&DAG har via våre kontakter i dyreriket funnet frem et knippe dyr som bruker ikke-serotoninbaserte løsninger for å klatre i samfunnets stigespill. Som en bonus er flere av disse nærmere slektninger av oss enn det hummeren er, noe som betyr at det er enda mer relevant å stjele deres hierarki-triks. Uansett, her er vår guide til hvordan du kommer deg til toppen.

Les også: Omkampen: Vi var til stede da Aftenposten ødela vårt stolteste idrettsøyeblikk

Skift kjønn til mann og lag en beskyttende slimpysjamas

Denne går ut til alle kvinner der ute! Papegøyefisken vokser opp som kvinne. Hun tilbringer sitt liv med å tjene en alfahann ved å stelle deres felles anemonehjem, sammen med et «harem» av andre kvinner. Men, når alfahannen dør åpner det seg en mulighet: den mest frempå av kvinnene kan nå skifte kjønn og bli den nye alfahannen! Livet på toppen er dessverre ikke enkelt, men han (tidligere hun) har et triks på lager – om natten kan han sprøyte ut en beskyttende slimpysjamas som hindrer andre fra å lukte seg frem til hvor han sover. Så, hva gjør du hvis du er en ung fremoverlent karrierekvinne og sjefen får sparken? Kle deg i dress og beskytt kontoret ditt med en viskøs membran! Enkelt! (Fra Coral Reef Fishesav M.A. Hixon – en skikkelig pageturner!)


Bilde: Wikimedia Commons

Heng deg selv i taket og tilby andre en velsmakende nektar som strømmer ut av magen din​

Denne er nok for viderekomne, men dersom vi skal stole på honningmauren (Myrmecocystus mexicanus) så er det lett å bli populær dersom du gjør deg om til en gigantisk matpakke som andre kan nyte av. Før eller senere i livet så konsumerer en arbeidermaur (og noen ganger mennesker!) så mye nektar at de femdobler sin egen kroppsstørrelse, før de deretter henger seg fra taket og forblir ubevegelige i lang tid, mens andre maur gradvis tømmer dem for nektar.

Når de er tomme kan de fortsette å leve et relativt normalt liv, men med mye løs hud. Tenk når det er pause i VM-finalen og du oser Weissbier til gutta! Rått! (Fra The Biology of Honey Ants av John R. Conway – også en pageturner!)


Faksimile: YouYube

Les også: De ti beste/tristeste forespørslene i facebookgruppa for å skaffe alkohol NÅ

Ha sex med absolutt alle av samme kjønn

Denne er til gutta! Lever du i et miljø hvor det er hard kamp om få damer? Det er lett å tenke at det lureste du kan gjøre er å kanalisere din indre hummer og fremvise aggressive positurer på byen, men legenden bredhornet melbille (Gnathocerus cornutus) har en bedre løsning: ha sex med så mange menn du orker – det er ikke homo når du gjør det for å få deg dame! (Lane et.al, 2016; Same-sex sexual behaviour as a dominance display)

Trom med anus

Herlig unorsk!


Faksimile: National Geographic / Facebook

Og ja, DET FINNES ET LYDKLIPP:

Unngå alt av husarbeid

Pappa Jordan mener at noe av det lureste du kan gjøre er å utføre kopiøse mengder husarbeid, men ser vi på bevis fra dyreverdenen så kan det tyde på at det motsatte også fungerer bra! Kolonier av vår venn humla (Bombus bifarius) havner i en konkurransefase når koloniens kvinner er klare til å produsere avkom. Samtidig som denne tiurleiken foregår må også humlebolet vedlikeholdes på vanlig måte. Det er naturlig å anta at det er de humlene som på best vis rydder hjemme som får pult, men neida, som hos oss mennesker så er det de slappeste jævlene som får flest damer.

Dette dametekket går rett til hodet på de slappe humlene – de begynner å utvise aggressiv atferd mot de flittige humlene for å sikre at de ikke kommer seg inn på sjekkemarkedet, noe som ytterligere øker diskrepansen i tid brukt på husarbeid. For noen rasshøl! (Foster et. al., 2004; Reproductive physiology, dominance interactions, and division of labour among bumble bee workers)

Les også: Eivind Trædal kommenterer humoren i «Ja til bilen i Oslo»: – Jeg synes gruppa holder et høyt nivå