Morgenbladets etiker, estetiker og… hysteriker?

Trond Berg Eriksens «Etikeren»-spalte svarer på Morgebladet-lesernes hverdagslige dilemmaer, og har blitt så «populær» at den har fått en rekke kopier. Her er våre forslag til ENDA flere.

b
a

Morgenbladet holder seg stadig aktuell med spalten «Morgenbladets Etiker», der professor i idéhistorie Trond Berg Eriksen svarer leserne på deres hverdagslige dilemmaer. Vi ble derfor veldig engasjert da Morgenbladet annonserte at de ville lansere spalten «estetikeren», en spalte for de små estetiske kvaler – og de store eksistensielle spørsmål. Hittil har vi sett at det kan spenne fra «Jeg ønsker meg en slåbrok. Jeg er ikke rik. Hvor skal jeg lete» til «Hva gjør jeg når Sylvi Listhaug har tatt fra meg favorittplagget mitt – høyhalset genser?». Eksistensiell krise avverget! Puh!

Det har også vært skrevet noe om «vetikkeren», men hvem det er og hva personen skal bidra med i offentligheten (annet enn å være stedfortreder når Etikeren er rådløs) er foreløpig ikke kjent. 

Uansett! Vi i NATT&DAG er spent på denne satsningen, og har for moro skyld utarbeidet et par forslag til videre utvikling:

Morgenbladets Eklektiker

Du sliter noe jævlig med det ene lyset på badet, parallellkobling og vekselstrøm, hva i hule helvete, tenker du, og dreper undulaten i voldelig forvirring. Du tilhører ikke akkurat det segmentet av befolkningen som leser Morgenbladet, men du har en data på datarommet. I affekt «googler» du etter en elektriker (men du leser dessverre feil, og sender spørsmålet ditt til Morgenbladets Eklektiker).

Eklektikeren: Aah, badet! Husets varmeste rom :) Jeg har hørt fysikere og botanikere sukke i utilslørt beundring etter en times forelesning om maleren Caravaggios bruk av lyset. Så, hva om du frigir deg fra noen betingede filtre og tillater deg selv å transcendere? Slipp sinnet fri bortenfor tankenes aktive område, og tenk: hva ville Caravaggio gjort? Hvordan kan du selv limitere handikappet mangelen på lys påfører deg? Har du andre alternative lyskilder i huset? Transcendér!

 

Les også: 10 ting Elon Musk heller burde sendt opp i verdensrommet 

 

Morgenbladets Hysteriker

Katten din, Theodor, har sluttet å spise. Hva skal du gjøre? Både etikeren og estetikeren nekter plent å svare på spørsmålet ditt, og du ser deg derfor nødt til å engasjere hysterikeren i problemet ditt (eller, rettere sagt katten sitt – siden det er jo faktisk ikke DU som er problemet her).

Hysterikeren: Slipp katten fri! Morder!

Morgenbladets Voldsestetiker

Katten din, Theodor, har sluttet å spise. Hysterikerens svar i forrige uke gjorde deg opprørt, så nå kontakter du Morgenbladets Voldsestetiker for å få en bekreftelse på det du lenge har kontemplert over.

Voldsestetikeren: Drep katten.

Morgenbladets Magiker

På familieferien i Mosambik i 2011 møtte du en magiker som tryllet bort den eneste onkelen din. I etterkant av opplevelsen har du hatt et anstrengt forhold til magikere, men nå har du, i samråd med psykologen din, bestemt deg for å søke forsoning.

Magikeren: Hei, og takk for ditt bidrag. Det synes nærmest maktpåliggende å skulle underrette om noe helt basalt ved magikerens virke. Dypt forankret i vår yrkeskodeks ligger nemlig det å skape situasjoner som for utenforstående virker parapsykologiske; vi fabrikkerer omstendigheter som ligger langt utenfor din mentale horisont – noe som kan gi seg utslag i at slektninger forsvinner :) Sånn er det bare, og derfor vil jeg skjenke deg mitt beste råd: se på det som en berikelse, ikke et tap!

Morgenbladets Anorektiker

Denne finnes visst allerede på idé-sidene.

Morgenbladets Erotiker

Du reagerte voldsomt på erotikeren sin setningsoppbygging i forrige utgave, og selv om du snart skal dø uansett, så ser du ingen grunn til å la være å bruke den siste tiden din på å sende inn enda en klage – faktisk er du villig til å gjøre ALT for at denne evinnelige loopen aldri skal stoppe. Idet du poster klagen går det opp for deg at du har vært forelsket i erotikeren de siste fire årene.

Erotikeren:

«Jeg skulde så gjerne, min terne,
min sødeste, rødeste terne!
Men nei, – ja nei – -»

«O jo, o jo!
Jeg skulde så gjerne, min stjerne,
dig holde om halsen,
dig varme ved barmen,
dig bysse og kysse,
det skulde din terne så gjerne!»

(Sigbjørn Obstfelder, 1890)

 

Les også: 8 uforsiktigheter Frp burde foreslå at du skal betale for selv 

 

Morgenbladets Ungdomspolitiker

Du har ALLTID hatt lyst til å spørre en ekte politiker om noe, bare sånn, for å ha gjort det. Når Morgenbladet lanserer spalten «Morgenbladets Ungdomspolitiker» griper du sjansen.

Ungdomspolitikeren: Hei, «lille meg». Sykt fett at du er engasjert i forhold til politikk! Jeg vil nok si at det feteste med det politiske landskapet i Norge er den jevnt over gode stemningen.

 

Morgenbladets Botaniker

For rundt to uker skulle du treffe en venn i Botanisk hage, men når du ankommer møtestedet oppdager du at vennen din har sex med en du er veldig forelsket i. På veien ut av parken legger du merke til en litt rar blomst, og du undrer på om den hører til morbærfamilien (bilde vedlagt).

Botanikeren: Det er feil.