Byrådet vil stenge Grünerløkka tidligere: – Vil få alvorlige konsekvenser for utelivet

– Det vil være kroken på døra for flere av aktørene rundt Olaf Ryes plass og Birkelunden hvis byrådets forslag til skjenkeregler vedtas.

Det sier Jan Robert Johnsen, leder i Grünerløkkas kultur- og næringsforening. For Ap/SV/MDG-byrådets forslag til nye skjenkeregler innebærer nemlig at flere serveringssteder rundt Olaf Ryes plass vil miste timer med skjenking. Det omfatter steder som Syng, Parkteatret, Ryes, Fontés, Grünerhagen, Eldhuset, Retro og Tea Lounge. Nå har de mulighet til å servere alkohol fram til 23.00 ute og 03.00 inne, men hvis byrådet får gjennomslag for forslaget vil de måtte stanse serveringa ute klokka 22.00 og inne klokka 01.00.

Nå har Johnsen startet underskriftskampanjen «Nei til innskrenkning av skjenketider på Grünerløkka» som hittil har fått 3042 underskrifter. 

Mer fyll og bråk på Youngs

– Det er ingen restaurantbaroner på Løkka nå. Det er tøffe marginer på alle, folk driver og overlever, det er stort sett ikke mer enn det. Hvis de mister to viktige timer av skjenkingen sin så kommer det til å bli vanskelig å drive videre, noe som kommer til å gå ut over resten av byen.

Hvordan da?

– Folk vil forsvinne nedover til Youngstorget, og så blir det enda mer fyll og bråk der. At et utested stenger klokken 01.00 klinger dårlig i folks ører, så da velger man heller å gå et annet sted. Det får alvorlige konsekvenser for utelivet, og det virker ikke som om at byrådet har tatt en ordentlig konsekvensutredning.

Les også: Technokjelleren stengt: – Politiet tenker «drugs» med en gang de ser laser 

Ifølge Johansen har det også vært ekstremt lite informasjon fra Byrådet.

– Det virker som en snikinnføring. Det er som om det har vært en prosessfeil her. Når man skal behandle en sak som påvirker en hel bransje bør man sørge for at informasjonen kommer ut til dem. Når man ikke får vite ting som går ut over den daglige driften og omsetningen din, så er det klart at folk blir opprørt.

Det var Grünerløkka Frp som kalte inn til et møte for å diskutere byrådets forslag til nye skjenkeregler, og ifølge Johnsen var det mangle utelivsfolk som ble overrasket over forslaget. De hadde ikke hørt noe.

– Vi skjønner at byrådet ønsker de samme reglene i hele byen, at vi er likestilt, men de tar ikke hensyn til at det er behov for lokale tilpasninger. Vi vil ha lokal politisk styring av skjenkepolitikken, det er det viktigste.

– Pussig å snakke om snikinnføring

Byråd for næring og eierskap, Kjetil Lund (Ap), forteller at det er bydel Grünerløkka som selv har gitt beskjed om at de ønsker at Olaf Ryes plass og Birkelunden ikke skal inngå som en del av sentrumsdefinisjonen.

– I det opprinnelige forslaget var Birkelunden og Olaf Ryes plass definert som sentrum, men etter ønske fra bydelen har vi fjernet dem. Vi ønsker at folk skal få nyte bylivet, også på Grünerløkka, men vi må ta hensyn til innbyggerne, til barnefamiliene som ikke ønsker bråk, sier han på telefon fra USA.

Hva tenker du om at flere utesteder risikerer å miste de mest lønnsomme timene sine? 

– Jeg tror ikke det vil skje. Grunnen til det er at her i dette forslaget legges det opp til at bydelene selv, dersom de ønsker det, kan definere områder i sine bydeler som sentrum og få lengre åpningstider.

Lund er uenig i at det har vært en snikinnføring.

– Det er pussig å snakke om en snikinnføring. Dette ble sendt på prehøring i fjor sommer og som fikk over 50 høringsuttalelser. Det har også vært et eget forum med representanter for utelivsnæringen i Oslo. Det underlig for meg å si at det ikke har vært noen prosess rundt dette. Forslaget ligger nå på bordet og det foregår en meningsbrytning slik det skal gjøres i et demokratisk samfunn.

Det krever en god del å lete opp i saksdokumenter og så videre? 

– Jo, det er riktig. Det vil nødvendigvis være tekniske dokumenter, men sånn er det i en sivilisasjon. Men for all del, man kan alltid gjøre en bedre jobb.

Les også: Nordmenn drikker for mye, men vil ikke ha hjelp til å slutte

Forslaget skal behandles på bystyrets møte i mai, og dersom de nye skjenkereglene vedtas håper Lund at de trer i kraft allerede før sommeren.

– Slik får næringen god tid til å tilpasse seg dette i høysesongen.

– Folkevalgte og beboere reagerte 

Marius Sjømælingen, leder av bydelsutvalget på Grünerløkka (Ap), bekrefter at de stemte for at Olaf Ryes og Birkelunden ikke skulle defineres som sentrum – og dermed få innskrenkede skjenketider. 

– Dette handlet om at hvis Olaf Ryes plass og Birkelunden ble definert som en permanent del av indre sentrum, så ville alle uteplasser i disse områdene kunnet skjenke ute hver eneste dag til 24.00 og inne hver eneste dag til 03.00. Dette reagerte flere beboere og folkevalgte på. 

Sjømælingen forteller at flere beboere har tatt kontakt via sosiale medier, telefon og når de har stått på stand og uttrykt bekymring over at utestedene har har kunnet skjenke til 00.00 ute og 03 inne hver eneste natt. 

– Det ville da ikke vært et skille mellom natt til lørdag eller natt til mandag. Dette ville innebære en betydelig endring av bomiljøet i de definerte områdene. Derfor gikk flertallet inn i sin uttalelse for at de områdene ikke skulle defineres som «indre sentrum». 

Hva tenker dere om det Johnsen sier, at det vil være kroken på døra for flere aktører i området? 

– Hva som skjer med uteplasser på Grünerløkka når er ny kommunal forskrift er vedtatt er vanskelig å uttale seg om. Per dags dato er det usikkert hva som får endelig flertall i bystyret. Deretter skal det jobbes frem en ny lokal skjenkeforskrift i bydelen. Å spekulere i konkurser og inntektstap er med andre ord for tidlig.  

Er det for tidlig å spekulere i konkurser og inntektstap når endringene vil tre i kraft allerede til sommeren?  

– Jeg vil anta at bydelen får rimelig tid til å vedta ny forskrift før kommunal lov får full effekt. Så ja, jeg mener det er for tidlig å spekulere i hvem og hva som kan gå konkurs når vi ikke vet hva endelig vedtak kan bli. 

– Får lyst til å skyte

Blant beboerne som har reagert er Erik Meyn. Han har bodd øverst på Grünerløkka i 28 år, og mener at bydelen nå har utviklet seg til å bli et skjenkehøl der alkoskrål og parringshyl gjaller til midnatt – også på hverdager.

– Ja, jeg håper at det blir strammere skjenkeregler for Grünerløkka både uteservering og servering innendørs. Det har blitt for mye her nå, det var aldri meningen at dette skulle være et alkosirkus. Men det har det blitt de siste årene. Det er skakk politikk, og det er et knefall for de som vil pushe alkohol på løkka.

Meyn forteller at han, uavhengig av om byrådet får gjennomslag  for vedtaket eller ikke, kommer til å flytte fra Grünerløkka. Det er ikke lenger egnet for 62-åringer som ham, sier han.

Les også: På visning hos de rike i Norges eneste parallellsamfunn 

SKYTEFYSEN: Innbygger og tidligere NRK2-programleder Erik Meyn

– Det er trist at skjenkingene har tatt så fullstendig overhånd at man i et boligstrøk skal ha disse partysjappene som holder det gående hele natta. Dette er definert som et boligstrøk, og det er blokker fra 1800-tallet med ræva isolasjon, ikke en betongblokker på Ammerud. Og så går folk utenfor og raller pur F. Man får jo lyst til å skyte.

Og ifølge Meyn er det han som finner støtte i loven her.

– Hviletiden er definert i loven og det skal være stille mellom klokka 23.00 og 07.00. Det skal være mulig å jobbe som sykepleier på Ullevål og måtte stå opp klokka 5 og fremdeles bo på Olaf Ryes plass, sier han.

X