«Røverdatter» er en forfriskende ærlig dokumentar om livet som datter av en rusmisbruker

Mange filmskapere bruker lang tid på å finne det perfekte emnet å lage film om. For regidebutant Sofia Haugan var temaet for hennes første dokumentarfilm selvsagt: Hennes egen far. Sofias oppvekst var nemlig preget av faren Kjell Magne Haugan, både da han var der og da han ikke var det.

Sofias far er rusmisbruker og yrkeskriminell og fløy inn og ut av fengsel gjennom hele hennes barndom. Til slutt ble det så ille at Sofias mor flyttet dem begge til en hemmelig adresse for å skjerme dem helt fra Kjell Magne. Da var Sofia 10. Flere år senere tok Sofia og Kjell Magne igjen kontakt med hverandre.

Kjøp billetter til festpremiere 16. mars i Oslo! 

Under en telefonsamtale med faren, som på det tidspunktet satt i fengsel, foreslo han at Sofia kunne lage eksamensfilmen sin på filmskolen om han. Og det gjorde hun.

De får begge ting til å skje fort. De møttes da Kjell Magne slapp ut den 1. mai og allerede fem dager senere var han tilbake igjen i fengsel. Den 10. mai var filmen levert. Både Kjell Magne og Sofia følte det lå mer materiale i farens liv og forholdet deres. Sofia bestemte seg for å filme faren gjennom en tre år lang kamp for å snu livet sitt, også dette etter et fengselsopphold.

Resultatet er dokumentaren Røverdatter.


Det er naturlig å være skeptisk når noen skal lage en dokumentar om sin egen far, spesielt når hovedpersonen er en som Kjell Magne Haugan. Vil regissøren for eksempel falle for fristelsen til å glatte over problemer, eller klippe vekk scener hvor faren gjør ting han ikke bør? En sanitert versjon av livet som rusmisbruker og kriminell i Norge er tross alt det siste vi trenger en dokumentar om.

Heldigvis for både filmen, publikum og Sofias videre regi-karriere har 28 år gamle Haugan laget en ubehagelig ærlig film om livet med en kriminell og rusavhengig far. Kjell Magne fremstilles som et virkelig menneske med problemer med å tilpasse seg livet utenfor fengsel og livet uten narkotika, men også med hvordan han skal forholde seg til datteren som han tydelig er veldig glad i.


Til Dagsavisen forteller Sofia at nærheten til dokumentarens hovedperson har vært en styrke:

– Andre som lager film om rusmisbrukere utelater mye av hensyn til barna og familien. I dette tilfellet er barna og familien meg! Det gjør meg i stand til å konfrontere ham på en måte en annen filmskaper ikke kunne gjort.

Kjell Magne stjeler, klager og setter sprøyter gjennom hele dokumentaren, alt mens Sofia sukker, oppmuntrer og kjefter. I en av de vondeste scenene prøver far og datter endelig å ha en slags oppvask i farens tredje kommunale leilighet, men ingen av dem klarer helt å si hva de føler, og det hele renner ut i en uforløst samtale. Kort tid senere er Kjell Magne rusa igjen.

Sofia lar seg ikke bare frustrere over farens manglende evne til å ta tak i livet sitt, hun bruker også store deler av filmen på å krangle til seg rehabplasser, leiligheter og legetimer til faren.

Å vise hvordan ting faktisk henger sammen løfter ikke bare filmen, den gjør den også til et verdifullt innlegg i debatten om rusavhengighet, den til tider håpløse kampen mot byråkratiet når man trenger hjelp og forholdet mellom barn og foreldre.

Røverdatter har allerede blitt tatt ut til filmfestivalen Kosmorama hvor den er blitt nominert til prisen Dragon Award som gis til den beste skandinaviske dokumentaren. Sofia Haugan har laget en imponerende sterk debut som fortjener å bli sett av så mange som mulig.

Røverdatter ser du på kino fra 16. mars!