Sumaya Jirde Ali: – En mann skrev at jeg bør helles bensin på og brennes

«Hettemåke», «akbar-kjerring» og «trygdepudding« er noen av kommentarene Sumaya Jirde Ali har fått etter at nettavisen Resett har skrevet flere saker om henne den siste uken. Redaktør Helge Lurås sier Jirde Ali er frivillig i offentligheten.

b
a

«Fu*k politiet og Fu*k Sylvi Listhaug» er budskapet til Sumaya Jirde Ali» skrev Øystein Stray Spetalen- og Jan Haudemann-Andersens-finansierte Resett i forrige uke. Dette, og påfølgende saker på samme nettsted, har utløst et skred av hatefulle kommentarer i Resetts egne kommentarfelt mot Jirde Ali, samfunnsdebattant og vinner av NATT&DAG-prisen Årets stemme.

I en av artiklene som har kommet på Resett (som for øvrig var nominert til N&Ds Årets verste stemme) de siste dagene, skriver den anonyme «Mumler Gåsegg»: «Jirde Ali virker besatt av å sparke Norge i skrittet. Spytte på Norge. Hvorfor det? Er Somalia bedre? Flytt tilbake da».

Sinte menn fyller innboksen

Sumaya Jirde Ali kaller dem for smålige mobbe-«artikler», og mener at de tegner et fiendebilde av henne. Nå har hun klaget Resett inn til Pressens Faglige Utvalg for det hun mener er brudd på fem av Vær Varsom-plakatens punkter.

– Jeg går allerede med voldsalarm, jeg hetses allerede kontinuerlig og dette gjør ikke saken min noe bedre. Artiklene de har publisert har som mål å kneble meg. De er fulle av personangrep som har helt bensin på den enorme hetsekampanjen mot meg.

Jirde Ali forteller at innboksen hennes er full av sinte menn som har slukt fiendebildet Resett har malt av henne. På spørsmål om hvordan hun har det svarer hun at i dag har vært sengeliggende til kl 13, og at hun haddde en mental melt down like etter. 

Les også: Sitt ned, hold kjeft og hør på hva Sumaya Jirde Ali har å lære deg

–  Mye av hetsen har jeg hørt før. Hetsere er lite kreative, men mengden av det er skremmende. Noen tar også til orde for voldshandlinger mot meg, noe som skremmer meg inderlig. En mann skrev at jeg bør helles bensin på og brennes. 

MÅ TÅLE REAKSJONENE: Slik svarer redaktør Helge Lurås da Sumaya Jirde Ali spurte om moderering av kommentarfeltet. SKJERMDUMP: Twitter

Jirde Ali har selv tatt kontakt med ansvarlig redaktør i Resett, Helge Lurås, og etterlyst moderering av kommentarfeltene. Til dette har Lurås svart at hun har en saftig språkbruk selv, og dermed også må tåle å få reaksjoner.

– Det er sjokkerende hvor lite Lurås som ansvarlig redaktør bryr seg om at jeg hudflettes i hans kommentarfelt, sier hun. 

– Bør gå i seg selv

Når det gjelder utsagnene som utløste artikkelen fra Resett, så mener Jirde Ali at de var lite konstruktive, men at det allikevel ikke kan rettferdiggjøre det enorme kjøret hun har blitt utsatt for. Til NATT&DAG forklarer hun uttalelsene sine slik:

– «Ja, fuck Sylvi Listhaug» sa jeg like etter at en i publikum under NATT&DAGs Oslopris-utdeling ropte det først. Det skulle jeg ikke ha gjort. «Fuck politiet» skrev jeg i en sint tweet som jeg slettet like etter. Det var i forbindelse med Oslo-politiets urettferdige ransakelse av to svarte ungdommer som ikke hadde gjort en flue fortred. Mine følgere forsto raskt at med «fuck politiet» refererte jeg til politiets mangler – ikke politiet som en viktig og god institusjon i vårt samfunn. Men det er selvsagt ikke tydelig for alle og det skulle jeg ha presisert.

– Individer som hevder mine utsagn rettferdiggjør hetsen mot meg bør gå i seg selv minst fem ganger før de ytrer noe mer. 

– Sammen er vi sterkere enn hatet

På lørdag postet Jirde Ali et Facebook-innlegg der hun kommenterte hetsen, et innlegg som har fått over tusen likerklikk, delinger og støtteerklæringer. Blant dem som uttrykker sin støtte er Morgenbladet-skribent Nora Mehsen. Hun sier at hetsen mot Jirde Ali er nok et eksempel på at de stemmene vi trenger mest i samfunnsdebatten, er de samme stemmene som stadig forsøkes å ties i hjel.

– Dette er ikke bare et problem for de enkeltmenneskene som rammes, men et demokratisk problem for oss alle. Når enkelte redaksjoner heller ikke respekterer grunnleggende etiske retningslinjer, er det all grunn til protestere. Både som medmenneske og som samfunnsborgere, skriver hun, og tilføyer:

– Når vi ser at noen blir utsatt for urettferdighet, er solidaritet en plikt. Vi er en hær av allierte som står skulder til skulder med Sumaya. Og sammen er vi sterkere enn hatet.

Mener Jirde Ali er «en nyttig brikke for venstresiden»

Helge Lurås, ansvarlig redaktør i Resett, har dratt på ferie, men skriver i en mail til NATT&DAG at artiklene om Jirde Ali ikke er ment som en hetsekampanje, men som legitim kritikk. Han sier at han blir overrasket om Resett blir felt i PFU for noen av artiklene de har skrevet om Jirde Ali.

– Jirde Ali er vant til å bli båret frem på gullstol av den norske venstresiden. Men meningene hennes er radikale og fortjener kritisk gjennomgang. Det har vi åpnet for, det er et legitimt spørsmål om hun er et godt forbilde.

Han utdyper.

– Det er mer de som ukritisk hyller det Jirde Ali målbærer som bør utsettes for kritikk fremover. Hun er bare en nyttig brikke for venstresiden og islamapologeter.

Selv synes Ali at det er sjokkerende hvor lite du, som ansvarlig redaktør, bryr deg om at hun hudflettes i kommentarfeltene. Har du en kommentar til dette?
– Moderering av kommentarfelt er en vanskelig avveining. Jirde Ali har en aggressiv tone selv og vekker sterke reaksjoner. Hun er frivillig i offentligheten.

Du sendte en tekstmelding og skrev at hun hadde et saftig språkbruk, og at hun dermed måtte forvente reaksjoner. Mange av reaksjonene er sjikane og hets, mener du at dette er noe hun bør tåle?
– Hun er en offentlig person som beskylder andre for rasisme. Det er meget sterkt.

Burde kommentarfeltet vært moderert bedre?
– Vi har erfarne folk som gjør det. Men det diskuteres jevnlig hva som skal slippe gjennom. Det er vanskelig og krevende. På Resett er det ofte 1500 kommentarer hvert døgn som skal modereres.

Lurås synes det er bra at Jirde Ali tar selvkritikk på uttalelsene de baserte den første artikkelen på, men legger til at det spørs om hun gjorde det av opportunistiske grunner.

– Beklagelsen kommer jo også først etter at Resett satte fokus på det, sier han. 

– Det motsatte av journalistikk

I gårsdagens nyhetsbrev fra Filter Nyheter samlet ansvarlig redaktør, Harald S. Klungtveit, noen av kommentarfeltmeldingene på de tre tekstene Resett har publisert om Jirde Ali. I tillegg til kommentaren om at Jirde Ali burde tennes på og brennes, kunne man lese «Hettemåke», «send trygdepuddingen hjem», «akbar-kjerring», «feit sugge overforet på NAV-penger», «en svik og en skam å kalle denne tildekkede såta for dame», «Allahs ass – ligner iallfall» «mindre pen», «tragisk eksemplar av et menneske» og «returner henne til Afrika».

Klungtveit skriver  følgende om sjikanen: «Det var noen av hundrevis av kommentarfeltmeldinger rettet mot Sumaya Jirde Ali (20) hos Resett i løpet av fire dager der nettstedet har fokusert på den trusselutsatte samfunnsdebattanten i minst tre ulike oppslag.»

Til NATT&DAG utdyper han:

– Det er det motsatte av journalistikk å angripe en enkeltperson daglig over lang tid med «ragebait» skreddersydd for å høste rasisme og kvinnehat blant lesere de kjenner reaksjonsmønsteret til. Omfanget av faenskap Lurås og co slipper løs i kommentarfeltene er selvsagt ikke noe arbeidsuhell. Det er dette som ER Resett, og det finnes ikke noe PFU som kan endre på det.

Ikke at Lurås bryr seg nevneverdig om dét:

– Vi tar ikke Klungtveit seriøst. Han er en aktivist uten selvinnsikt.

Les også: Helge Lurås er en av av landets fremste sjarlataner, og hans Resett.no bidrar til normaliseringen av hårreisende standpunkter