Blå feirer 20 år med Jaga-konsert i kveld: – Vi har et nesten familiært forhold

Sommeren 2016 satt vi med klamme hender, og med hjertet i halsen. Etter 18 år stod Blå i fare for å miste skjenkebevillingen på grunn av politiets verste fiende: Ordensproblemer.

I likhet med mye annet i livet ordnet det seg, og 28.februar fyller Blå 20 år!

– Blå fyller 20 år, og bursdagsfesten skjer på samme dag som da Blå åpnet i 1998. Vi har invitert masse folk som er relevant for huset, og det blir konsert med Jaga Jazzist som har spilt her flere ganger. Første gangen de spilte var på åpningsdagen for tyve år siden. Datoen passer utmerket med by:Larm som er like etterpå. Da blir det bursdagsfeiring for Blå, og et slags «kick-off» før by:Larm, forteller bookingansvarlig Sten Ove Toft.

LES OGSÅ– En heksejakt på utesteder som spiller hiphop

– Vi hadde allerede holdt på i fire år, og gitt ut albumet «Jævla Jazzist Grete Stitz», da vi ble booket til åpningsfesten i 1998. Martin Revheim hadde knapt hørt musikken vår før han booket oss til åpningen. Jeg husker at jeg ikke skjønte hvor Blå var, og da jeg fant lokalet en uke før åpningen syntes jeg betongen og graffitikunsten fikk området til å minne om Berlin. Vi var veldig unge, og hadde akkurat flyttet til Oslo, derfor var det en enorm opplevelse for oss å spille på Blå, forteller Martin Horntveth, trommeslager i Jaga Jazzist, til NATT&DAG.

Da utestedet i Brenneriveien 9 åpnet dørene februar 1998, var det Jaga Jazzist som fikk innvie scenen sammen med Bugge Wesseltoft og Pæronsoda. Nøyaktig tyve år senere spiller de på samme scene.

Jaga er definerende for Blå

– Jeg har tusenvis av minner fra det stedet, og jeg har nesten ingen relasjoner som ikke har utspring fra Blå-miljøet. Vi har blitt en storfamilie på kanskje hundre mennesker, og det har spilt en stor rolle for Jaga Jazzist. Mange av bandmedlemmene har jobbet på Blå som bartendere eller dørvakter, og fra Blå har vi fått med oss blant annet lydmenn, platedesignere, og jeg møtte min ledsager i livet, sier Horntveth.

Det som en gang i tiden var et gammelt oppbevaringslokale for gull og diamanter, har i løpet av tyve år booket et bredt knippe norske og internasjonale artister som Bonnie ‘Prince’ Billy, Ariel Pink, GRIMES og Jenny Hval.

– Blå har gitt plass til nye og uoppdagede artister i alle sjangre, og slik er det fremdeles. Vi føler at Jaga Jazzist er definerende for Blå, og derfor er det helt naturlig at de skal spille på bursdagsfesten. Begge parter har spilt hverandre gode, og vi har nesten et familiært forhold, sier Toft. 

LES OGSÅ: Norge blant de dårligste på klubbstøtte

X