I den nye humorserien Hvite gutter er en kompisgjeng i midten av tjueåra motvillig i ferd med å ta steget utfor voksen-stupet – åtte år for sent og totalt uforberedt. Hovedrollene spilles av Eirik Hvattum, Jørgen Evensen, Torjus Tveiten og Johannes Fürst.

«Hvite gutter» balanserer på en hårfin grense mellom å være rart og direkte uforståelig

«Skam bare at med pappagutter i slutten av 20-årene». La det synke inn. Denne pitchen var god nok for TVNorge. Kanalen leverer med Hvite gutter et fullstendig sjelløst drama ispedd oppsiktsvekkende platte vitser.

Allerede fra begynnelsen er den unge, voksne guttegjengen godt malplassert i et slags high school drama. Det brøles «DAGSFYLLAAA» ut av vinduet av en limmo, og begrepet forklares stivt og pedagogisk til seere i målgruppen som ikke har fått med seg fenomenet «Paradise Hotel». Fornemmelsen om at dette ikke er sånn normale mennesker oppfører seg i virkeligheten utvikler seg raskt fra lett kløe til utslett.

Det er mange ting som gjør at Hvite gutter faller flatt i forsøket på fylle sin rolle. Et av de fundamentale problemene med serien er at den prøver å være aktuell på en måte som Girls, eller den nærliggende FirstPrice-versjonen Unge Lovende, men mislykkes i å skape situasjoner og dialog som har noen som helst tilknytning til virkeligheten. De halvcrazy hendelsene som skal være morsomme er (ved siden av å ikke være morsomme) verken relevante for handlingen eller seriens posisjon i offentligheten.

Les: Smil & Gift møter Unge lovende-skaper Siri Seljeseth

Som alle andre nettbaserte dramaserier post 2016 er den et stolt Skam-avkom, filmet med håndholdt kamera, crisp bilde, perfekt lys og blurry bakgrunn. Det virker nå som man kan putte hva som helst av innhold inn i denne estetikken, og folk vil føle det har en spesiell tilknytning til samfunnsdebatten. Det føles nært og ekte, skuespillerne opptrer fattet og fomler med ordene. Akkurat som i virkeligheten!

Dette er ikke tilfellet med Hvite gutter. Denne serien føles bare bisarr.

Forholdet mellom casting og manus gjør at universet i Hvite gutter balanserer på en hårfin grense mellom å være rart og direkte uforståelig. Det eksisterer nemlig to vidt forskjellige utgaver av karakterene, oppå hverandre til samme tid.

Den første utgaven, som man ser på skjermen, viser usikre NTNU-streitinger malplassert i et elitistisk vestkantmiljø. Den andre utgaven, fra dialogen i det skrevne manuset, forteller oss imidlertid at det er de som var de feteste gutta fra VGS. Det er vanskelig å avgjøre hvilken side som er minst troverdig.

Humoren, bortsett fra Henrik Mestads faktisk morsomme rolle, er som resten av dramaet fullstendig på bærtur. Som et eksempel på de alien-aktige vitsene, ta denne «joken» fra en senere episode som ligger som delingsklipp på facebooksiden deres:

??????????

Hvite gutter har premiere på Dplay.no 7. januar.

Les:  «Search Party» er en veldig morsom serie, og du bør se den

X