Kjent komiker anklages for overgrep og seksuell trakassering

Mannen i 40-årene får fortsette å opptre jevnlig på landets største humorscener.

b
a

En kjent norsk komiker i 40-årene anklages for overgrep og systematisk, seksuell trakassering gjennom mange år i bransjen. Anklagene nevner dickpicks, upassende meldinger og slibrige kommentarer, i tillegg til fysiske krenkelser og tvang.    

Handlingene skal ha gått ut over både kvinnelige kolleger og kvinner han har møtt i forbindelse med sceneopptredener.

NATT&DAG vet at oppførselen hans lenge har vært et omtalt tema innad i humorbransjen. I likhet med flere av de vi har snakket med, er komikeren i stallen til bookingbyrået Stand Up Norge, som også forvalter humorscenen Latter på Aker Brygge.  

Flere komikere skal ha varslet ledelsen i Stand Up Norge om hendelser, og noen har også gitt beskjed om at de ikke ønsker å dra på jobbreiser med mannen. En av hendelsene som omtales i denne saken skal ha skjedd på et julebord i regi av byrået. Likevel fortsetter han å opptre jevnlig på de største humorscenene i landet.   

Tilsvar: Latter-sjefen: – Kan ikke håndtere personalsaker basert på ubekreftede rykter

 

– Presset opp etter veggen

Lisa Tønne er blant de kvinnelige komikerne som har opplevd å bli seksuelt trakassert av mannen. Det skjedde på Lille Smuget i Oslo, og på daværende tidspunkt var Tønne helt fersk, mens han var etablert i komikermiljøet.

– Jeg skulle gå fra do, men så kom han inn og låser døren bak seg. Han presset meg opp etter veggen, i et ganske fast grep, så tar han hånda mi og fører den ned mot penisen sin. Jeg ber han om å slutte, etter hvert blir jeg ganske bestemt, og da sier han «ja, men kan du ikke bare se på den da?».

Tønne forteller at hun fortsatt blir sint når hun tenker på det, og at hun angrer på at hun ikke varslet tydeligere.

– Det maktmisbruket er bedritent! Jeg var ny i bransjen og tilhørte ikke noe sted, så jeg ville ikke være et problem. Der og da var det vanskelig for meg å se at det ikke var jeg som var problemet.

Hun mener humorbransjens natur gjør at det blir vanskeligere å varsle.

– En komiker kan til enhver tid si «det var kødd», og det er deilig for oss i jobben, men i disse situasjonene her gjør det at ting blir vanskelig.

Hvordan da?

– Nei altså, den som føler at det har skjedd et overtramp blir veldig usikker. De kan tenke at de var med på notene fram til det skjedde. Det er klassisk.

Tønne har selv gitt beskjed til Stand Up Norge om at hun ikke drar på jobbreise med komikeren som trakasserte henne på Lille Smuget.

– Det er jo også en måte å varsle på, men jeg burde vært mye tydeligere. For det er først når sjefene der oppe tar det på alvor at rotter ikke får lov til å gå med dress lenger.

Den mannlige komikeren er en av Norges mest profilerte standup-komikere og har flere turneer, utsolgte show og TV-opptredener bak seg.

 

– Flere føler seg utrygge i hans nærvær

Også Sigrid Bonde Tusvik har opplevd å bli seksuelt trakassert av den samme komikeren. På et julebord i regi av Stand Up Norge i fjor, innebar dette uønsket og intim fysisk kontakt. Ifølge henne ble komikeren da kalt inn på teppet av ledelsen i byrået, men oppførselen hans har vedvart.

– Jeg kjenner flere som har opplevd skikkelig ubehagelige ting, og som føler seg utrygge i hans nærvær. Det er det som er så ekkelt med ham, du føler deg utrygg fordi han er så pushy.

Bonde Tusvik forteller at hun og komikeren var på jobbreise sammen helt i starten av karrieren hennes, og da ville han vite om hun onanerte med dusjhodet og om hun barberte seg nedentil.

– Han var jævlig pågående og som ny i bransjen vet du ikke helt hvordan du skal reagere, heldigvis var det en annen kollega i bilen som irettesatte ham.

Hun sier det også er andre komikere som har trakassert kvinnelige kolleger, men ikke på langt nær så systematisk som denne ene komikeren.

– Jeg håper folk blir flinke til å si ifra når de opplever ubehagelige ting, på den måten får man stoppet det!

Bonde Tusvik tror at ledelsen i Stand Up Norge ønsker å være ryddige, men at det blir vanskelig når de ikke har noen konkrete bevis å forholde seg til. For en stund siden slang en annen mannlig kollega penisen sin på låret hennes, dette sa Tusvik klart ifra om og opplevde å bli tatt på alvor.

– De kan ikke gi ham fyken basert på rykter, så derfor er folk nødt til å melde fra om oppførselen hans. Det er et mønster der som ikke er bra, og det har pågått over flere år.

Les også: Tidligere NATT&DAG-ansatt siktet for flere voldtekter

 

– De vet hvor drøye ting han har gjort

Flere komikere NATT&DAG har snakket med, mener derimot at ledelsen i Stand Up Norge ikke har gjort en god nok jobb med å følge opp rapportene om mannens oppførsel. Flere reagerte også da daglig leder i Stand Up Norge, Elina Krantz, holdt tale på julebordet året etter det ovennevnte, og ba om at gjestene ikke skulle videreformidle det som skjedde på festen. Dette ble oppfattet som en direkte referanse til at historien fra forrige julebord hadde kommet ut.   

En kvinnelig standup-komiker som ønsker å forbli anonym av hensyn til videre samarbeid med bookingbyrået, mener det handler om at den mannlige komikeren er for lukrativ.

– De vet hvor drøye ting han har gjort, men det blir ikke gjort noe med det. Jeg tror det er fordi alt handler om penger. At han selger, og da veier det tyngst.

Les også: Elina Krantz: – Kan ikke håndtere personalsaker basert på ubekreftede rykter

Hun sier hun selv har mottatt meldinger av typen «jeg skal tenke på deg når jeg runker i kveld» og «vi må bo på samme rom neste gang vi er på jobb sammen». Hun forteller at dette er noe det snakkes mye om internt i miljøet, det er noe alle kjenner til – og det er bred enighet om at det er drøyt at han får fortsette uten sanksjoner.   

– En del av meg er ikke redd for å være ærlig, og tenker at noen burde ta en for laget fordi alle er så forbanna feige, mens en annen del av meg frykter for stormen jeg eventuelt må stå i, og om det faktisk lønner seg.

 

– Han tvang meg til å ta på meg selv

Det er ikke bare andre komikere som har erfaringer med mannen. En 23 år gammel kvinne forteller til NATT&DAG at den mannlige komikeren forgrep seg på henne etter et show i fjor, hvor hun hadde vært publikum. De vorset sammen og dro etter hvert til en bar, hvor han spanderte drinker på henne hele kvelden. Senere dro de sammen til komikerens hotellrom.

– Da vi kom til hotellrommet hans opplevde jeg ham som pågående og aggressiv når jeg forsøkte å sette grenser. Han fortsatte, selv om jeg sa nei, sier hun.

– Jeg var veldig full og ikke i stand til å stritte imot, og så skjedde det ting jeg hadde sagt tidligere at jeg ikke ville at skulle skje. Han tvang meg til å ta på meg selv, og deretter til å ta på han.

NATT&DAG har fått se deres chat-korrespondanse i etterkant av kvelden. Dagen etterpå sendte komikeren melding og skrev «Takk for i går:)», hvorpå kvinnen svarte at hun ikke synes oppførselen hans var ok.

Samtidig hadde en annen kvinne som var til stede på showet hans kvelden før, skrevet i sosiale medier at han hadde antastet henne på det samme utestedet. I chatten med 23-åringen tar han opp denne situasjonen og beskriver det som «ren løgn». Da hun forteller at hun ikke så situasjonen og spør hvorfor han forteller dette til henne, svarer han «Haha, vet ikke jeg. Du er ei skikkelig jente og vi hadde det gøy i går», før han gjentar at han ikke har gjort det han blir anklaget for.

23-åringen forteller at hun i etterkant av hendelsen har slitt psykisk og at hun har oppsøkt psykolog. Hun har ikke anmeldt komikeren til politiet, men nylig varslet hun Stand Up Norge om forholdet.     

Den mannlige komikeren og hans representanter har blitt forelagt påstandene i denne saken. Han har ingen kommentar.

 

Krantz: – Kan ikke håndtere personalsaker basert på ubekreftede rykter

Elina Krantz, daglig leder i bookingbyrået Stand Up Norge, forteller at opplysningene i denne saken er ny informasjon for henne. Hun ønsker ikke umiddelbart å svare på spørsmål, men gir oss i stedet en generell uttalelse per e-post.

Vi har null toleranse for seksuell trakassering i Stand Up Norge og på Latter. Jeg kjenner til ett tilfelle, og det har blitt ordnet opp i. Informasjonen jeg har mottatt fra de involverte tilsier at alle parter har snakket sammen, ryddet opp og har lagt saken bak seg. Jeg har derfor ingen informasjon som tilsier at jeg burde nekte en komiker å opptre. Det er nytt for meg. Finnes det annen informasjon ser jeg frem til å motta denne. Jeg kan ikke håndtere personalsaker basert på ubekreftede rykter. Jeg håper og tror jeg er en leder som komikere og mine ansatte føler seg trygg på og vil komme til hvis de opplever ubehageligheter. Hvis dette ikke stemmer skal jeg jobbe enda hardere for å bli bedre på dette.

Deretter svarer hun likevel på et oppfølgingsspørsmål:

Det er vel også flere komikere som har sagt til ledelsen at de ikke ønsker å dra på jobbreise med denne komikeren?

– Det er flere komikere som har sagt det, ja. Både menn og kvinner. Men det er flere på den listen. Det er mange som ikke vil dra med andre komikere også, både mannlige og kvinnelige. Denne listen varierer egentlig fra år til år og vår oppfatning er at det handler om trivsel og personkjemi. Hvis dette handler om andre ting så er jeg veldig lei meg for at jeg ikke har fått med meg det. Jeg kommer til å gjøre alt jeg kan for at alle hos oss skal føle seg trygge og hørt.

Krantz svarer ikke på konkrete spørsmål om 23-åringens historie, men sier at ledelsen i Stand Up Norge følger opp hvis de får høre om hendelser. Videre sier hun at hun ikke kan kommentere enkeltsaker.

 

Har du tips om denne eller lignende saker? Kontakt journalist Ida Wammer her eller en av redaktørene nederst på siden.