Fortsatt mange ubesvarte spørsmål i Westworld

Vi har sett episode åtte av Westworld, «Trace Decay». Eller er det den som har sett på oss? Hvem er VI, egentlig? SÅ MANGE SPØRSMÅL!

 

SPONSET INNHOLD
b
a

«Time to write my own fucking story», sier Maeve tidlig i ukas episode. Vi får nå se hvordan det går. Westworld tar seg en liten pustepause etter forrige ukes dramatiske avsløringer (og drap) for å filosofere litt over fri vilje, bevissthet og sånt.

Ukas spørsmål:

Hvilken periode ville du vært i hvis du kunne vært i en Westworld-lignende park?

Skriv svaret i kommentarfeltet eller send en mail til [email protected] med emnefeltet «VERDEN ER PÅ VEI ÅT SKOGEN, SÅ HVORFOR IKKE LEVE I FORTIDEN» og vær med i trekningen av to måneders abonnement på HBO!

I forrige recap spurte jeg hva Bernard leser høyt for sønnen sin. Det var Alice in Wonderland, og det visste blant annet Hanne Corneliussen, så hun får HBO både i jula og på nyåret.

Så til episoden!

Bare én skandinav igjen

Vi starter der forrige episode slapp. Bernard er helt fra seg etter å ha tatt livet av Theresa (nå leder forresten Norge i antall skandinaviske skuespillere som fortsatt lever i Westworld). Ford, derimot, er mest fascinert av hvor mye Bernard føler. Sånn har jeg det selv noen ganger, også. Med alle medikamentene jeg må gå på for å få lov til å bli boende på recap-skolen er det rart jeg føler noe i det hele tatt!

Uansett, Ford får Bernard til å dekke over alle spor som kan linke de til drapet på Theresa. I belønning slettes minnene om drapet (og forholdet til Theresa), men merkelig nok lar han Bernard fortsette å være klar over at han ikke er et menneske. Som et eksperiment kanskje? Apropos eksperiment: Er det ikke noen som skal låse meg ut av denne mørke og våte krypkjelleren snart?

Westworld

Bernard har naturlig nok mange spørsmål nå som han vet han er en vert. Ford prøver å forklare at forskjellene mellom han og vanlige mennesker ikke er så stor. «The self is a kind of fiction we tell ourselves» forsikrer han Bernard om. Så det at han styres av Ford tilsvarer menneskers mangel på fri vilje.

Følger vi Fords logikk er derfor både Bernard og Maeve i denne episoden i ferd med å bli friere enn også de menneskelige karakterene i serien, siden de kan skrive sine egne narrativer. Eller er de like ufrie?

I forrige recap mistenkte jeg at Ford allerede var i gang med å lage en ny Theresa. Men det var tydeligvis feil. Unnskyld… (Jeg hadde rett i at Bernard var en vert da, akkurat som jeg har rett i at regnvær er falskt og et pågfunn fra kommersielle krefter for å få oss til å kjøpe flere paraplyer …) Dødsfallet ble annonsert nesten umiddelbart til de andre ansatte i parken. Ford og Bernard klarte å få det til å se ut som en ulykke, men Charlotte Hale (som dere husker representerer styret i Delos) tror neppe på Fords forklaring (hun rynket pannen unormalt mye i scenen der hun fikk forklart at Theresa hadde «snublet» mens hun var ute og gikk i parken).

westworld

I forrige uke ble vi fortalt at planen var å få Ford til å gå av som kreativ direktør, for så å ta med seg all den verdifulle teknologien som ligger bak Westworld ut av parken og bruken den til noe der. Theresa er død og det kompliserer planene til Hale. Derfor rekrutterer hun Sizemore for å finne en annen løsning. Ny plan: å smugle ut i en vert.

Visstnok tar informasjonen hun har fått tak i såpass mye plass at det ikke er mulig å legge det inn på én ekstern harddisk (hadde det gått hvis hun hadde med seg to?). Heldigvis er det mye mer plass i harddisken som er hodet til Abernathy (han som spilte faren til Dolores i de første episodene) enn på en Seagate Backup Plus 2 (som var alt Hale hadde med seg inn).

Men er Hale klar over at alle vertene har eksplosiver i ryggraden som går av øyeblikket de forlater parken?

Neppe. Men det er vi! I hvert fall jeg.

Choose your own adventure!

Maeve derimot, som nå er den smarteste karakteren i hele serien, er fullt klar over sprengladningene i ryggraden sin. Derfor kan hun ikke dra helt ennå. Først må hun rekruttere en hær!

Med hjelp fra Felix (altså, teknikeren som har hjulpet henne hele veien) vil hun skrive om koden sin slik at hun selv kan dikte opp sine egne storylines. Hun påpeker at hun aldri har selv skrevet historiene og forholdene i livet hennes. Derfor er alt hun føler skapt av parkens skribenter. Dette vil hun sette en stopper for. Ikke nok med det. Hun gir seg selv muligheten til å skade, kanskje til og med drepe, mennesker.

Westworld

Det kan virke som om hun har vært i stand til å skade mennesker tidligere. Det blir gjort klart at det er en overlapp mellom «Mannen i svart» og en av Maeves tidligere roller i parken. Her ser vi at Maeve skadet «Mannen i svart» ved å forsøke å kutte strupen hans. Det blir også klart at det er en link til labyrinten her. Ugh! Flere mysterier. Hva betyr det!?

Maeve kommer ut i parken igjen og har tilsynelatende en lignende kontroll over parken og vertene der inne som Ford har. Hun skal samle sammen en hær, og alt tyder på at hæren vil bestå av Escaton (den misantropiske banditten som raner byen med jevne mellomrom) og Armistice (NORGE!). Hun lykkes dessverre ikke denne gangen. Parkens ansatte blir oppmerksomme på at hun er på avveie. Neste gang kanskje?

«Mannen i svart» avslører litt

Det er ikke bare Maeve som møter motgang denne episoden. Dolores og William tror de har kommet fram til stedet de har lett etter, men det viser seg å være borte. Har de lett etter labyrinten? Vet noen av dere hva hun egentlig leter etter? «Hjem», kaller Dolores stedet de kommer til. Jeg pleide også å kalle et sted hjem, men det viste seg at det ikke var «helsemessig forsvarlig» å bo i en kjempestor frityrkoker. Pottitland!

Det eneste som står igjen er et spir fra en kirke (samme vi så i en av de første episodene, knyttet til Fords nye storyline!). Dolores ser også ut til å slite med at alle de tidlige minnene hennes flyter inn i nåtiden. Det kan også se ut som om Dolores har stått bak en massakre en gang i fortiden. Er det dette Ford refererer til når han sier at Dolores «ikke akkurat er en venn»?

westworld

For å toppe skuffelsen støter Dolores og William på Logan igjen, og han har med seg en liten hær. «Man are you two fucked» påpeker han med et glis. Han er nok ikke veldig fornøyd etter at William stakk av fra han for noen episoder siden.

Også «Mannen i svart» sliter denne uka. Teddy begynner å huske at han har drept ham og skadet Dolores i tidligere loop, så Teddy banker ham på Teddy-vis, binder ham fast og torturerer han for å få litt svar. Det gjør han! Endelig får vi vite mer om hvem «Mannen i svart» er.

(Kanskje vi snart kan finne ut hva han heter også, så slipper jeg å hele tiden referere til han som «Mannen i svart». Pappa?)

Det viser seg at han er en «industrigigant» og «filantrop» som var gift i 30 år og drev kona si til selvmord. Dette har han nektet å innse selv, så nå er han i parken for å finne sitt «sanne selv». Det er her linken til Maeve kommer inn. Han har prøvd å skape et liv sammen med Maeve og datteren hennes i parken (altså når hun spilte en tidligere rolle) med kun ett formål: å drepe begge to etter å ha blitt glad i dem. Dette for å finne ut selv om han er i stand til å gjøre en så grusom handling.

Det ble ganske tydelig at Maeve også husker dette nå. Så et stort spørsmål er, hva vil Maeve gjøre hvis hun møter «Mannen i svart»?

Nærmer vi oss svar?

Vi fikk en god del informasjon om flere av seriens mysterier episoden. Gang på gang hintes det til at Arnold er en spiller vi fremdeles må regne vil spille en stor rolle i sesongens klimaks. Maeve understreker at det er som om to personligheter inne i henne er i konstant konflikt. Alt tyder på at den andre stemmen hun refererer til er Arnold.

Det blir også mer og mer sannsynlig at teorien om at vi opererer med minst to forskjellige tidslinjer («Mannen i svart» og William). Som «Mannen i svart» fortalte Teddy i dag, er han «the good guy». Sikter han til fortiden sin som William? Eller det at han oppfattes som god utenfor parken? Eller kanskje begge deler?

Maeve er gang med å samle hæren sin. Det kan virke som hun hadde et lite tilbakefall i slutten av episoden siden hun ble tatt av de ansatte i parken. Vil de oppdage at hun har tuklet med sin egen programmering?

Alt tyder med andre ord på at det legges opp til en dramatisk sesongavslutning. Det er en stor sannsynlighet for at neste episode vil bli en viktig en. Et hint er at episoden er regissert av TV-veteranen Michelle MacLaren. Hun har stått bak noen av de viktigste episodene av serier som Breaking Bad, The Leftovers og Game of Thrones. Min spådom er at neste episode blir seriens høydepunkt så langt.

Westworld