«Westworld»: Noen spekulasjoner om hva i alle dager det er som foregår

Ser vi TO tidslinjer? Vi prøver å huske hvem alle er, jeg får sagt noen ting jeg angrer om min sønn Recap junior og du kan vinne to måneder gratis HBO!

SPONSET INNHOLD
b
a

Det skjedde mye i den tredje episoden.

*Trekker pusten*

Vi fikk store avsløringer om Dr. Fords medskaper, Arnold. Den nye storylinen til Ford ble satt i spill, og denne ga Teddy en viktig rolle. Samtidig kom en av vertene på avveie og Elsie og Stubbs måtte ut i parken for å finne den igjen. Bak kulissene lærte vi også mer om Bernards tragiske hjemmeliv. Den viktigste utviklingen var kanskje at Dolores nå er i fritt fall ned i kaninhullet, og utfallet kan bli enten bli katastrofe eller revolusjon, akkurat som valget i USA.

Ja, jeg vet dette kan høres overveldende ut, men vi skal gå rolig gjennom dette, du og jeg. Sammen. Hvis du klarer å roe deg ned littegrann, skal vi ta en titt på de viktigste hendelsene denne episoden, og samtidig ta for oss noen av de mest spennende teoriene om hvor Westworld er på vei.  

Men aller først skal vi ha konkurranse! Nei, vent! Først skal vi kåre vinneren av forrige ukes konkurranse. Ifølge den lille jenta lå labyrinten «ved blodelva, der slangen legger sine egg.» Det visste Tjorven Berge, og som det står i Bibelen: Svar på recapspørsmål og du vil belønnes med to måneder gratis HBO. Gratulerer!

Ukas spørsmål:

Verten som er på rømmen i episoden har skåret ut et stjernetegn i flere trestykker. Hvilket stjernetegn er det snakk om?

Kom igjen, dette klarer du, du som er så oppmerksom når du ser på serier! Du som alltid leser recaps etter at du sett episodene så du er sikker på at du skal få med deg alt! Skriv svaret i kommentarfeltet så kan du være med i trekningen om to måneder gratis hos strømmetjenestegiganten HBO!

Men nå: tilbake til tredje episode.

«Det handler om endring»

Første scene er nærmest et ekko av en scene i forrige episode. Bernard (Som vi vet har ansvaret for programmeringen av vertene i parken. Du husker vel det??) har kalt inn Dolores for å ta en prat. Det er blir opplagt at de har denne typen samtaler ofte. Men hvorfor? Han gir henne en utgave av Alice i eventyrland og diskuterer et gjennomgående tema i alle bøkene de har lest sammen. Det handler om endring, observerer Dolores.

Hva slags endring er det Bernard prøver å få Dolores til å gjennomgå?

Endring er sentralt i alt som skjer med Dolores resten av episoden. Når hun kommer tilbake til Westworld har hun et sterkt ønske om å rømme vekk med Teddy (mannen hun er programmert til å elske, men som gang på gang dør). Det kunne forresten vært en god idé til et Dr. Phil-episode: «I´m programmed to love someone, but he keeps dying. What should I do Dr. Phil?».  Teddy prøver å lære henne å skyte, men av en eller annen grunn får hun seg ikke til å gjøre det. Noe hindrer henne.

«What you need to do, is tell your man to stop dying!» FOTO: marriagebootcamp.com

«What you need to do, is tell your man to stop dying!» Bilde: marriagebootcamp.com

I kontrollrommet blir Bernard presset av Theresa (som har hovedansvaret for driften av parken) til å prøve få litt bedre kontroll på Dr. Fords noe uforutsigbare oppførsel. I slutten av forrige episode kuppet Dr. Ford lanseringen av det som skulle bli seriens nyeste attraksjon til fordel for sin egen storyline, en sersjant som har blitt gal og kanskje fått et slags gudekompleks (som alle andre i serien).

 Westworlds styre er mildt sagt bekymret. Samtidig har Bernard bitt seg merke i at flere av androidene som brutt sammen som følge av den siste oppdateringen, snakker med en imaginær venn de kaller Arnold. Det var faktisk akkurat det som skjedde da min første recap-bedrift gikk konkurs! Bernard mistenker at Ford holder noe tilbake.

Arnold – en super-AI?

Vi er vel alle enige i at det ikke er noe sjokk at Bernard har rett i mistankene sine. Alle de ansatte i Westworld har tilsynelatende utallige hemmeligheter, og Ford er nok den som sitter på flest. Det kommer fram at Ford hadde en partner, en som jobbet sammen med han for mange år siden da arbeidet i parken startet.

Og gjett hva han heter. Jo, kom igjen, gjett!

Arnold. Og det blir klart at Arnold ble mer og mer besatt av ideen om å skape bevissthet i androidene gjennom å gi dem en indre stemme de trodde var Guds stemme.

Som om ikke det var nok at robotene begynner å oppføre seg rart, får de nå altså religion også.

rsz_robot_soul

Religiøse roboter vil sannsynligvis også føre til robot-ateister. FOTO: Tvtropes.org

Denne avsløringen er verdt å merke seg fordi det åpner for mange nye teorier. Vi vet at Bernard er en av de som snakker med Dolores, men i forrige episode hadde stemmen en slags mekanisk forvrengt tone. Kan det tenkes at også Arnold snakker til Dolores?

Kan det være at forskningen som drives i parken er et middel for å finne ut av hvordan man overfører menneskelig bevissthet inn i en maskin? 

Hva om Arnold lyktes med dette, og kommuniserer med parkens verter? Kan det bety at han prøver å lage en sammensveiset super-AI, slik at han kan kontrollere alle parkens verter?

Og enda viktigere: kan dette på sikt skje i virkeligheten, så man kan få en robotvenn med menneskelig bevissthet hvis man ikke har ekte menneskevenner?

En som kan støtte deg når du skriver recaps? En venn å se Westworld med…

robot-friend

Det nærmeste jeg har vært å ha en robotvenn er min venn Oscar (t.h.) som har en grusom nervesykdom som gjør at han ligner på en robot. Hvil i fred! FOTO: adigaskell.org.

Vi må jo ikke glemme at det også står en hel hær av «pensjonerte» androider i kjelleren som bare venter på å bli tatt i bruk av en ondsinnet super-AI med et gudekompleks. Man kan si mye om å være pensjonist i Norge, men å stå i kjelleren og vente på å bli brukt av en super-AI med gudekompleks virker verre enn å leve på norsk minstepensjon.

Vert på avveie

Samtidig er Elsie og Stubbs på leting etter en vert som har stukket av i parken. Det er mange karakterer å holde styr på i Westworld (og nå må vi kanskje snart begynne å huske navnet på flere roboter med bevissthet også), så ta opp recap-arbeidsboka di og la oss friske opp litt. 

Elsie er hun som jobber sammen med Bernard i programmeringsavdelingen, og Stubbs er han som har ansvaret for sikkerheten i parken (og den minst kjente Hemsworth-broren). 

ww103_jj_080315_00074-800x800

Elsie har kommet seg litt vekk fra skjermen og ut i frisk luft. Det hadde kanskje ikke vært så dumt om du gjorde heller?

Vi lærer en ganske viktig ting her, nemlig at det bare er noen få verter i parken som har «våpenprivilegier». Elsie og Stubbs finner leiren verten har rømt fra, der de andre vertene som er delaktige i denne storylinen sitter fast i en loop nettopp fordi han er blitt borte. Det viser seg at verten har hatt som hobby å skjære ut små dyr av tre-klosser med et stjernetegn på baksiden, litt som min rare men godhjertede sønn Recap junior (hvilket tegn det er snakk om kan jeg ikke avsløre, siden det er ukas spørsmål).

Er dette et hint til en annen fanteori, at parken egentlig befinner seg på en annen planet? Kanskje på Mars? Det er ofte snakk om å «rotere hjem», et uttrykk som gjerne brukes i science fiction om de som er stasjonert på romstasjoner eller i kolonier, eller når saksbehandlere fra kommunen må hjelpe meg med å komme meg inn i huset mitt om jeg har mistet balansen.

Omsider finner de verten. Han har satt seg fast i et hull. Når de skal få han ut «rebooter» han seg av seg selv og blir voldelig, før han knuser sitt eget hode med en stein. Det kan umulig være et godt tegn.

Dolores legger på svøm

ww103_jj_081115_00116-800x800

Bernard har mange vonde minner, men han har i hvert fall ikke en ubrukelig sønn som meg…

Vi lærte også endel om Bernard i denne episoden. I en videosamtale med kona kommer det frem at han har mistet barn. I en annen samtale med Dolores, snakker de om den gangen sønnen hans skulle lære å svømme. Han måtte bare slippe sønnen ut på dypt vann, og la han lære seg på egenhånd. Det er ofte den beste måten å lære på! Selv lot jeg min sønn Recap Junior recappe The Red Wedding som første recap-oppgave. Recapen var helt ubrukelig, men jeg tror han lærte mye av å mislykkes så totalt. Legene sa det var for mye å forvente en god recap da min sønn hverken hadde sett de forrige episodene av GoT, eller hadde lært seg å skrive og snakke da han så episoden. Uansett!

Bernard trekker en åpenbar parallell til Dolores, og det blir også tydelig at de hemmelige samtalene kan ha noe med å gi henne bevissthet å gjøre.

På samme måte som sønnen, slipper han Dolores ut på dypt vann. I scenen som følger er det åpenbart at drømmerne vi har sett i de to forrige episodene blir mye mer ekte.

Dolores er altså i ferd med å endres. Akkurat som karakterene i de bøkene hun leser sammen med Bernard. Eller som forholdet til min sønn da jeg innså at han var en ubrukelig recapper.

To tidslinjer?

I denne episoden så vi lite av de to gjestene vi møtte forrige uke. Nå tenker du kanskje: øøh, ja, gjestene ja, men ansiktet ditt viser at du ikke husker helt hva jeg mener. For å friske opp møtte vi Logan, parkveteranen som er mest glad i de mer lugubre sidene til parken, og William, som litt motvillig begynte å la seg forføre av vertene i Westworld.

En etterhvert populær teori er at William egentlig er en yngre versjon av Mannen i svart.

Det kan bety at alt som skjer med Logan og William egentlig skjer for rundt 30 år siden. Med andre ord følger vi to tidslinjer, en som foregår i det som er seriens nåtid og en i parkens fortid. 

Flere ting kan peke mot denne teorien. Av hovedkarakterene har vi så langt aldri sett at Logan og William møter andre enn Dolores og noen av de prostituerte på bordellet. Dolores er jo parkens eldste vert, og det er blitt gjort tydelig at Mannen i svart og Dolores allerede har en link. I første episode ser vi at Mannen i svart plukker opp hermetikkboksen Dolores mister når hun ankommer byen. Det samme gjør William i slutten av episode 2.

I tillegg har det blitt observert at logoen til Westworld ser annerledes ut når Logan og William ankommer lobbyen til parken enn den ser ut i scenene fra kontorene i kontrollrommet.

Betyr dette at alt vi ser av Logan og William kommer til å lede opp til den «kritiske feilen» som skjedde for 30 år siden?

Kanskje får vi vite mer neste uke. Eller om 30 år.

Ukas poll:

[yop_poll id=»7″]