Stammen

– Vi lover at alle som kommer får beholde sine selvsentrerte verdensbilder i fred

Stammen vises 20. september på Teaterkjelleren, Trøndelag Teater under Bastard 2016.

Påstanden om at originalitet i dag er umulig å oppnå er i seg selv ikke veldig original, men hvorfor er det så viktig å skape noe nytt?

– Du har kanskje rett i at denne påstanden ikke er spesielt «ny». Leitingen etter det nye handler mer om å finne frem til noe som er annerledes og ulikt fra det kjente. Når noe er tilstrekkelig forskjellig fra det jeg kjenner så trenger ordet «nytt» seg på.

LETINGEN OG UTFORSKNINGEN er viktigere enn selve resultatet, mener Aam. Han ønsker at vi i publikum skal kunne oppleve det å være utforskende i møtet med kunsten, og det dreier seg er om å bygge opp om utforskertrangen og anerkjenne at det å være i en slik modus har stort potensiale.

– For å oppnå dette tror jeg det er viktig at skuespillerne og skaperen også er i en tilstand av søken etter noe nytt i et unevnelig territorium.

Aam innrømmer lett at søknen handler om et brennende behov for å uttrykke seg selv, men er det nye et må i seg selv? Er det slik at kunsten, i likhet med haien, må være i konstant bevegelse for ikke å dø?
– Jeg tror heller kunsten er som haien i det at den tror at den kan snike seg innpå, når vi åpenbart kan se finnen som stikker opp av vannet god tid i forveien og si, «Der kommer det en hai».

I det såkalte frie scenekunstfeltet skal en etter sigende stå litt friere til å gjøre omtrent som man vil, men innebærer ikke denne friheten et litt tyrannisk krav om å gjøre noe nyskapende? Kan ikke det være hemmende? Føler du deg som en fri scenekunstner?
– Det er absolutt veldig hemmende. Jeg føler meg ikke som en fri scenekunstner i det hele tatt, men jeg ser ikke helt hva som er problemet med det. Det er ingen som betaler meg for at jeg skal gå rundt og føle meg fri. Jeg tror ikke publikummere går i teateret for å føle seg fri, så hvorfor skal vi på scenen gjøre det?

LES OGSÅ: Anbefalt på Bastard 2016

Stammen ser ut til å handle om lengselen etter et fellesskap. Er stammen et forsøk på å rive individualister ut av sitt selvsentrerte verdensbilde?
– Overhodet ikke. Vi skal ikke rive noen ut av noe som helst. Vi lover at alle som kommer får beholde sine selvsentrerte verdensbilder i fred.

I programteksten til forestillingen identifiseres ritualer som en slags middel for å oppnå den gode fellesskapsfølelsen. Er det teaterets oppgave å vekke vekke ritualene til live?
– Nei, de som gjør dette produserer zombier, voksfigurer, i beste fall museale kuriositeter. Ritualer er nå blitt individuelle praksiser og handler om du hva du spiser til frokost og om du mediterer før du går på jobb eller ikke. I beste fall produserer teateret steder hvor man kan bare være sammen en stund.

Aam skisserer opp et scenario hvor aliens som kommer til jorden og av uvisse grunner bestemmer seg for å sette opp et teaterstykke.

– Fordi de operer med en annen logikk misforstår de selvsagt fullstendig og tror at teater bare handler om å gjøre en rekke tilfeldige handlinger for å få publikum i salen til å føle ulike emosjoner og det gjør det jo ikke, slik er det jo ingen som jobber… eller? 

Men er det ikke en viss fare for at Staammen likevel ender opp som en utmaning av sorgen over å ha tapt den fantastiske fellesskapsfølelsen? Og er ikke det litt selvsentrert egentlig?
– Som sagt så tror jeg ikke vi har mistet den. Vi foretrekker å nyte den i fragmenter. Jeg tror heller at Stammen foreslår at vi slutter å lengte etter fellesskap og begynner å lete etter noe nytt som vi ikke helt vet hva er ennå, kanskje dette kan ta plassen til fellesskap eller kanskje det gjør fellesskap unødvendig, eller kanskje det gjør at vi føler oss som et del av et fellesskap uansett hva vi gjør.

Stammen vises 20. september på Teaterkjelleren, Trøndelag Teater under Bastard 2016. Bastard – Trondheim internasjonale scenekunstfestival finner sted 19. – 24. september, og du kan se oversikt over alt av forelesninger, workshops, seminarer, teater, dans og annen scenekunst, samt kjøpe billetter på Avant Gardens hjemmesider.

X