Utesteder stenges: – En heksejakt på steder som spiller hiphop

Fisk & Vilt må stenge dørene, men er ikke alene. – Politiet har utpekt hiphop-steder som den store djevelen i utelivet, sier tidligere Ginger-driver Nicolai Eek.

b
a

Oppdatert fredag 01/06: Etter at det onsdag ble kjent at Blå hadde fått varsel om inndratt skjenkebevilling, har NATT&DAG bedt om innsyn i politirapporten som legges til grunn, men har ikke fått innsyn før helgen. Det har derimot Aftenposten, som siterer den på at «Blå er for politiet kjent for en musikkprofil som kan tiltrekke problemklientell» og at «Volden og ordensforstyrrelsene har funnet sted jevnlig. Nivået er etter politiets vurdering klart uforenelig med forsvarlig drift.» 

LES OGSÅ: Er norsk utelivspolitikk rasistisk? Vi ble med politiet og næringsbyråd Geir Lippestad på byen.

«Kjære Oslo. Jeg vil at dere skal få vite dette av meg. Vi har i dag fått beskjed fra kommunen om å stenge Fisk & Vilt, etter åtte år med fantastisk mye moro».

Det skriver Paal Mangerud, daglig leder for Fisk & Vilt i et innlegg på Facebook den 13. mai. 

Bakgrunnen skal være at det har blitt begått lovbrudd i og utenfor lokalene som ligger i Pløens gate like ved Youngstorget.

Mangerud ønsker ikke å kommentere saken overfor NATT&DAG, men skriver på sin Facebook at de som jobber på Fisk & Vilt har gjort alt de kan for å rydde opp i problemene, og at de selv mener det går bedre nå enn noen gang:

«De siste månedene har bakgården vært stappfull av nydelige folk, både i ukedagene og helgene. Kommunen har allikevel valgt å ikke gi oss mer tid på å løse situasjonen og det må vi respektere, selv om vi syns det er uendelig trist.»

Mangerud skriver også at han vil klage på kommunens avgjørelse.

Det er bare drøye tre uker siden utestedet Ginger, i samme gatestubb ved Youngstorget, led samme skjebne som Fisk & Vilt. Også på Ginger ble det spilt mye hiphop.

Nicolai Eek er DJ og drev Ginger fram til 30. april. Han mener nettopp musikkprofilen til Fisk&Vilt og Ginger er en avgjørende grunn til at stedene nå forsvinner. 

– Kort fortalt virker det som om det er en heksejakt på steder som spiller hiphop og har flerkulturelt klientell i Oslo. Det er bare hiphop-stedene som må stenge, mens få eller ingen house-steder stenger. Rene house-steder har ikke samme flerkulturelle klientell som hiphop-stedene har.

Eek mener det såkalte Salut-prosjektet til Oslo-politiet har utpekt hiphop som den store djevelen i utelivet. Han mener både kommunen og politiet legger sterkt press på utleiere for å kvitte seg med hiphop-stedene.

– Vi hadde en tidsubestemt kontrakt med Olav Thon. Han hadde kjøpt opp hele bygget, og vi fikk leie på ubestemt tid. Vi visste selvfølgelig at stedet skulle rives da vi åpnet. Derfor turte jeg også å gamble på hiphop som musikkprofil.

Plutselig fikk Eek beskjed om at han hadde 13 dager på å komme seg ut fra lokalene.

– Eiendomssjefen hos Thon-gruppen sa at politiet hadde presset dem til å si oss opp, og at han aldri hadde opplevd så mye press før. Det var rett og slett ganske sterk lobbyvirksomhet fra politiet og Næringsetaten.

Les også: Kebaben tvinges ut av sentrum – Vi mister kunder, må si opp ansatte og kaste mat

Eiendomssjef i Olav Thon-gruppen Jon Braastad sier til NATT&DAG at han ikke kjenner seg igjen i påstandene fra Eek.

– Det er ikke noe dramatikk rundt stengingen av Ginger. Det henger sammen med utbyggingen av et nytt kontorbygg i kvartalet.

– Så politiet eller næringsetaten har ikke bedt dere om å si opp kontrakten med Ginger?

– Politiet har vært i kontakt med oss, som de er med alle utestedene. Vi er i kontakt med Politiet hele tiden. Vi har et godt samarbeid og en god dialog. At de har presset oss til å stenge er feil, de har ikke skjellig grunn til det, og vi kan ikke være brekkstang for politiets ønsker. Vi må forholde oss til kontrakter som alle andre.

– Tidligere Ginger-driver Nicolai Eek sier han fikk tretten dager på seg til å komme seg ut av lokalene?

– Det er feil, vi varslet ham i god tid. Hvis du tenker logisk på det så gir det ikke mening. Vi kan ikke sjalte og valte med kontrakter sånn som vi vil. Vi sa opp Ginger fordi vi hadde mulighet. Kontrakten løp ut i november og driver ble da varslet om at han ikke ville få den fornyet. 

– Kulturhuset, som ligger i samme kvartal får fremdeles holde åpent?

– Kulturhuset skal inn i et annet bygg på Youngstorget så fort dette er klart. 

Heller ikke polititet kjenner seg igjen i anklagene, og sier til NATT&DAG at de er «opptatt av et variert og godt uteliv hvor det er plass til alle.»

– Hvilken musikk de ulike stedene spiller, legger vi oss ikke opp i. Det vi er opptatt av er at stedene drives forsvarlig og at enkeltsteder ikke spiser en uforsvarlig stor del av den samlede politikraften i byen, sier Lasse Johnsen, leder av utelivsgruppen på Sentrum politistasjon.

Han mener drivere av steder som har fått inndratt sin bevilling av Næringsetaten bør være opptatt av hvordan de skal kunne drive på en forsvarlig måte, fremfor å fremsette ubegrunnede beskyldninger om at de er imot hiphop og et flerkulturelt miljø.

Johnsen sier videre at Fisk & Vilt mistet bevillingen som følge av svært mange uønskede hendelser ved stedet.

– De har både fått veiledning fra politiet og en klar advarsel fra Næringsetaten om at driften må endres dersom de skal få beholde bevillingen. Det klarte de ikke. Vi overlater som sagt til driverne å avgjøre om de ønsker å spille hiphop eller ikke. Vi er kjent med at flere, av egen vilje, har sluttet å spille hiphop fordi de mener denne musikksjangeren tiltrekker seg enkelte personer som lett havner i bråk. Vi ønsker et mangfold i utelivet, og vil oppfordre de som er gjester på byens utesteder til å oppføre seg dersom de har lyst på en by med et variert tilbud.

Nicolai Eek kan på sin side ikke forstå at bråk kan ha hatt noe å si i Gingers tilfelle. Han har selv undersøkt politirapportene for å se på antallet voldsepisoder i tilknytning til utestedet.

– Jeg har vært veldig nysgjerrig på akkurat det. Vi hadde åpent i 9 måneder, og ut ifra det jeg har lest i politiets rapporter har det vært én hendelse hvor politiet har vært involvert utenfor stedet. I tillegg har det vært to hendelser innendørs. Jeg tror de fleste vil være enige i at det ikke er mye. Jeg har drevet fire utesteder, så jeg har mye å sammenligne med.

Vet du noe mer om denne saken? Tips oss: [email protected]