Eia, Fuggeli, Heberlein og Valka Allstars: Hva burde du se på UiO-festivalen til helga?

Det er en haug med seminarer, foredrag, debatter og konserter under UiO-festivalen på Blindern, og her er noen velvalgte anbefalinger til hva du burde få med deg.

SPONSET INNHOLD
b
a

Valkyrien Allstars, Georg Sverdrups hus, vestibylen, lørdag 23.april, 15.30​

Valkyrien Allstars (1)På samme måte som Valkyrien Pub er en institusjon blant byens brune buler, er Valkyrien Allstars en institusjon i moderne folkemusikk. Vi tar det for gitt at bandet er oppkalt etter «Valka» i Majorstuakrysset, og det alene er mad respekt. Skulle du fremdeles være i tvil kan vi minne om at bandet er ansvarlig for denne legendariske Dagbladet-overskriften: «Valkyrien Allstars har sluttet å spille sin store hit på konsertene. Da en fan reagerte på Facebook svarte bandet med å kalle ham en kuk».
At folkemusikere er de ekte rockestjernene er noe alle vet, og Valkyrien Allstars er også et mye kulere liveband enn den fordomsfulle hardingfelehater skulle tro. Siden den selvtitulerte debuten fra 2007 – som ble nominert til Spellemann og solgte til platina – har bandet spilt opp til fest land og strand rundt, på alt fra grendehus til store festivalscener.

Til UiO-festivalen kommer de til å spille hits fra sitt fjerde album, Farvel slekt og venner (også Spellemannsnominert), som i større grad enn tidligere utgivelser kombinerer det moderne, egenkomponerte med det tradisjonelle. Her blir det altså noe for alle og enhver, fra de rødmussede nesene nede på Valka, til klin gærne realfagstudenter.

Foredrag ved Per Fuggeli, «Den siste resept – Om livets grunnstoffer», Vilhelm Bjerknes’ hus, auditorium 5, lørdag 23. april, 15.00

per-fugelli-400Det er greit å være lei av Per Fuggeli nå. Det er greit å ta seg et glass rødvin og mene at han er Norges svar på Paulo Coelho, bare med færre bøker om alkymister bak seg. Det er lov å ikke dra på foredraget. Det er lov å holde seg hjemme, lene seg tilbake og se en episode av Daredevil på HBO. Men tenk deg dette scenariet: Du har hatt en lang dag, med kald (og vond!) lasagne i kantina i lunsjen, dårlige samtaler med middelmådige medarbeidere og et generelt tungsinn som ikke har forlatt frontallappen siden du tok det første steget ut på det kalde tregulvet på soverommet. Livet suger, og ikke på den ålreite måten.

Men så, der borte i skodda, mellom et eiketre og en bjørk på hjemveien, skimter du en underlig gråsprengt en, med sløyfe og lattermildt fjes, som minner deg på at det er ålreit å være en del av flokken – åkke som. Det kan være fint å være en del av fellesskapet, og det blir sikkert fint – og lærerikt? – å være en del av et foredragsfelleskap med Fuggeli. I verste fall kan du plukke opp noen klestips.

Forestilling med Ann Heberlein, «Livet, døden og meningen med alt», Vilhelm Bjerknes’ hus, vestibylen, lørdag 23. april, 15.00

Ann Heberlein (Foto: Kennet Ruona)

Ann Heberlein (Foto: Kennet Ruona)

Eller, hvis du er glad i sindig klokskap, men synes Fugger’n kan bli akkurat litt for lite kontroversiell, velg deg vestibylen med Ann Heberlein! Heberlein er etikkforsker og teolog ved Universitetet i Lund i Sverige, og en både utskjelt og utskjellende aktør i svensk offentlig debatt. Alt vi er blitt fortalt om svensk offentlighet tyder på at det er et spinnvilt galehus og at vi bør holde oss unna, men en gang så vi Heberlein i høylytt krangel med den svensk-italienske katolikk-politiker-forfatteren Markus Birro (Knut Arild Hareides onde tvilling) om hvor bokstavelig man skulle tolke bibelen, og det ble, billedlig talt, et fabelaktig helvete. Som om man hadde hatt TV-debatter på 1500-tallet!

Heberlein har skrevet bøker om livskvalitet, personlig tro og sin egen bipolare lidelse, og samler det hele til et enkvinnesshow det antagelig kan være lurt å få med seg før man lever resten av livet sitt i kapitalistisk vanstyrt overfladiskhet.  


Foredrag ved Harald Eia, «Skrivetips», Vilhelm Bjerknes’ hus, Auditorium 1, lørdag 23. april, 16.00​

funkenhauser-0613-6368Kamelåså! Vi forstår hindanden ige! Hahaha. Morro. Harald Eia har underholdt oss gjennom en lang karriere som humorist og Morgenbladet-føljetong. Det har han blant annet gjort ved å gjøre narr av uklart språk, enten det har vært rare dialekter, fagterminologisk rot eller offentlige funksjonærers ugjennomtrengelige kansellistil. Her skal han lære akademia å skrive klarere og bedre, men vi tror foredraget kan være verdt et besøk bare for de morsomme eksemplene på akademikere som gjør det vanskelig for seg selv.

OBS: Tidligere Eia-foredrag på Blindern har ofte vært stappa (som man sier på ikke-akadamisk), så kom tidlig, så slipper vi den trengselen vi husker fra for eksempel MEVIT1600 HUMOR, KULTUR & MEDIER i 2009. Det er slitsomt å stå tett-i-tett med en gjeng som utelukkende siterer gamle Åpen Post-sketsjer for å få tiden til å gå.

Kunnskap rett fra kilden! UIO-festivalen holdes 22.-24. april, har gratis inngang og er for hele familien. ​