Elise By Olsens «Recens» er et høflig ungdomsopprør – og den fjerde utgaven lanseres i dag

I dag lanseres den fjerde utgaven av det unge norske motemagasinet Recens – vi har snakket med purunge Elise By Olsen på ungdommens premisser.

b
a

For de av dere som ikke har fått det med seg: Recens er, av mangel av bedre ord, et norsk mote- og kulturmagasin. Bak magasinet står den 16 år gamle Elise By Olsen, fra Groruddalen. Magasinet, hennes unge alder og hele den pakka har blitt bredt omtalt av andre medier, så det lar vi ligge, men torsdag blir nummer fire i rekken av Recens lansert på Kunstindustrimuseet, i Oslo og det kan vi ikke la ligge, så – som Norges blekke for unge voksne – tok vi to ord med By Olsen på ungdommens premisser: Dundrende ærlig og litt arrogant.

Beklager, men etter å ha blitt lovet en verdensrevolusjon av fem generasjoner på rad, har jeg blitt litt kynisk. Hva er så unikt med deres tvist og take på verden, egentlig? Same shit, different wrapping? Hver eneste generasjon fra X til Alvor skal liksom ha så utrolig mye og unikt på hjertet. Hvorfor skal vi gidde å lytte denne gangen?

– Det er en generasjon oppvokst med det digitale, som gjør at vi har fått muligheter og kunnskap og erfaringer tidligere generasjoner aldri hadde, som muligens kan virke unikt for noen. Internet gjør at vår generasjon er så connecta at vi skaper ting sammen på tvers av landegrenser og bak skjermer – som Recens er et resultat av.

Recens

Hvorfor har dere launch på et så dørgende kjedelig og konservativt sted som Kunstindustrimuseet, på en torsdag ettermiddag? Hva skjer med ulovlig rave, sex, drugs og attitude? Det ingenting ved denne festen som akkurat skriker bakkanalsk orgie? 

– Det trenger ikke handle kun om det for å være en relevant tematikk for ungdom. Den største stereotypen er jo nettopp det – at ungdom er veldig atskilte og kun bryr seg om sex, drugs og attitude. Recens er en plattform for ungdom, men er likevel tilgjengelig for alle som vil erkjenne og anerkjenne det. Kunstindustrimuseet er en offentlig institusjon som er reservert til konservative måter å utstille på, der mange av de «store» kunstnerne har blitt inkludert. I dag fyller vi den tradisjonelle storsalen opp med et nytenkende og progressiv, kall det gjerne høflig, ungdomsopprør.

Årets oksymoron, men ok, din tur: Hva er du og dere er bedre på enn oss i NATT&DAG (den eldste ung voksen-blekka i Norge?), og motsatt?
– Recens er drevet av unge og dokumenterer derfor ungdomskultur mer presist; dere skriver om ungdomskultur fra et utvendig synspunkt og uten å inkludere unge i deres arbeid (det spørs vel hvor man setter grensen for «ung›, red. anm.). Dere skriver mer om aktuelle ting og er mer «current» (igjen den grensen, kanskje, red. anm.) enn oss.

NATT&DAG er kjent for å hate mye i Oslos og Norges «kulturlandskap». Sparksykler, hoverboards, Spice (dopet), Espresso House og folk med skyggelua bak frem, for å nevne noe. Hva med deg? Hva synes deres er verst?  
– Jeg hater at Norge sjelden gir finansiell støtte til nytenkende prosjekter.

Right on, Lisa Simpson. Men du som har pulsen på kids, hva er det kuuuuuuleste dere vet om? Eller bruker dere ikke ordet «kult» på den måten lengre?
– Dette er et godt eksempel på hvordan dere rapporterer på ungdomskultur uten å vite nøyaktig hva dere snakker om.

Bare kødda, da. Over til noe megaheavy og kanskje litt kjedelig. Hva går den siste polariserende debatten om det kvinnelige kjønnsideal i moteindustrien ut på og «tar dere debatten»? 
– Å identifisere med noe, krever at man kan relatere til det. Og å identifisere er en stor del av ungdomskultur i seg selv. Derfor bruker vi som oftest streetcasted modeller, som viser et mer mangfoldig spekter av mennesker. Vi retusjerer heller ikke.

Men oooook, nok kjedelig gørr og lol fra gamle oss. Mikrofonen er din, boss. Nå kan du si hva du vil. Hva skjer med med bladet, festen og så videre. Ren PR! Shoot! Go nuts! Cowabunga! 

– Vi er stolte av at Recens Paper utgave 4 er i trykken og det finnes i butikker over hele verden fra 4. april. Check it out!

Elise By Olsen, foto Maria Pasenau