Anbefalinger: Det beste på Kulturnatt

I kveld er det Oslo Kulturnatt i hovedstaden, og vi har plukket ut noe av det beste man kan få med seg.

SPONSET INNHOLD
b
a

MERK: Denne artikkelen er en del av et festivalbilag sponset av Oslo Kulturnatt. NATT&DAG har for øvrig hatt full redaksjonell frihet.

Omvisning i sjokoladefabrikken

Edvard_Munch_-_Jealousy_-_Google_Art_ProjectFreia, Johan Throne Holsts plass 1, 17:00–21:00.

Altså, glem hele «Charlie og sjokoladefabrikken»-assosiasjonene og det opplagt attraktive ved det å befinne seg midt i sjokoladeproduksjonens aller helligste. Om ikke du har satt din fot innenfor Freias dører før, er det på tide å gjøre noe med det. Og det er altså ikke Walters Mandler som er den største, eh, gulroten, men snarere den unike samlingen fredede Edvard Munch-malerier som pryder veggene i fabrikkens kantinelokaler. Fabrikkeier Throne Holst kjøpte i sin tid inn de tolv Munch-bildene for å sørge for at arbeiderne hadde flotte omgivelser, noe ganske annet enn mellomlederne i de tusener av norske bedrifter som i dag henger opp det ene IKEA-trykket verre enn det andre i arbeidsplassens korridorer. Alt var bedre før. Men det visste du jo.

Konsert i Oslos best bevarte hemmelighet

HIRES-Emanuel Vigelands museum, Grimelundsveien 8, 18:00–23:00.

Mariken Lauvstad er kanskje det nærmeste man kommer en husmusiker i den dunkle, underjordiske grotten som utgjør Emanuel Vigelands museum, i den siste tiden markedsført som byens minst kjente turistattraksjon. Omgitt av fresko-maleriene i mausoleet til «lillebror» Vigeland inntar Lauvstad med jevne mellomrom gravkammeret, og fyller rommet med sine karakteristiske konserter, som befinner seg et sted mellom klagesang og folkemusikk. Den godt skjulte attraksjonen må du jo uansett sjekke ut på et eller annet tidspunkt. Til Slemdal!

Game of Thrones!

Game of thronesLitteraturhuset, Wergelandsveien 29, 19:00.

Game of Thrones-farsotten har slett ikke blåst fra seg – fantasyserien målbinder jo stadig flere «binge-watchere» der ute og nye sesonger fortsetter stadig å komme. TV-serien er jo basert på bokserien med den norske tittelen En sang om is og ild (hørt om den? Ikke vi heller!), og til Litteraturhuset denne kvelden kommer en gjeng entusiaster for å by på en nærlesing av serien. Mimir Kristjansson, som mener Game of Thrones tar pulsen på samfunnet i dag i vel så stor grad som for eksempel House of Cards, møter litteraturjournalist Marie L. Kleve, historiker Tore Skeie og forfatter og journalist Lotta Elstad. Sammen skal de gå serien i sømmene. Kan man være feminist og likevel like House of Cards? Hva er seriens historiske alibi? Og hva i alle dager er seriens forbindelse til det spanske politiske partiet Podemos? Vi er spent på å få høre.

This is my collection of sincere a$$$$ong$

Blax Box 2Black Box teater, Marstrandgata 8, 19:00.

Liker du Eminem og Silvana Imam, Clara Lispector og Rihanna? Det lett eklektiske utvalget musikalske personligheter har alle på hvert sitt vis inspirert Runa Borch Skolseg til å føre i pennen det konseptuelle hip-hop-albumet This is my collection of sincere a$$$$ong$. For ikke å glemme inspirasjonen som kommer av en god gammeldags matforgiftning. Den skal ikke undervurderes. Verket blir satt opp på Black Box klokken 19, og fremføres av ingen ringere enn Broen-vokalist Marianna S.A. Røe, som jo er på vei mot landsherredømme med nevnte band. Mer trenger du ikke vite. $nakke$!​

PS: Les intervju med Runa Borch Skolseg her!

Utekino på den meksikanske ambassaden

Mexicos ambassade, Frøyas gate 9, 19:30.

Unntakstilstander er det, rett og slett, når Mexico åpner dørene til ambassaden sin i Frøyas gate for å vise film utendørs. Her kan man ta med seg vinflasken (eller tequilaen!) og slå seg ned på en ledig flekk i ambassadehagen og se film. Matvognen 4gringos kommer også, så man trenger ikke nødvendigvis ta med hjemmetaco. Utekino er jo alltid stas, omtrent uavhengig av hvilken film som vises. Men for ordens skyld:  Over lerretet ruller den meksikanske filmen «LuTo» fra 2013. Men det er som sagt ikke så nøye.

Litterært nachspiel

IMG_9428Deichmanske hovedbibliotek, Arne Garborgs plass 4, 21:00–02:00.

Tradisjon tro inviterer Deichman til litterært nachspiel, noe som tidligere har vært synonymt med DJ-bidrag fra mer eller mindre rutinerte platesnurrere som Audun Vinger og Hans Olav Lahlum, Oral Bee og Leo Ajkic, Aslak Sira Myhre og Audun Mortensen. Høyt og lavt, smalt og bredt, utilgjengelig og rent publikumsfrieri i skjønn forening. Akkurat som gode, gamle Deichmanske bibliotek. Et dansegulv som snor seg mellom bokhyllene er ikke hverdagskost, og den årvisse køen utenfor bibliotekets dører er jo et godt tegn. Klassikervarsel!