Oslo World Music Festival lager folkefest på transittmottak

Oslo World Music Festival og Norsk Folkehjelp jazzer opp Torshov transittmottak med endagsfestivalen Vårt Nabolag og artister som OMVR og Elvira Nikolaisen.

b
a

Som en oppstart til Oslo World Music Festival, som går av stabelen 27. oktober 1. november, vil artister og kunstnere innta Torshov Transittmottak for å jazze opp stemninga et par hakk. Mottaket ligger midt i Oslo, og det er meningen at endagsfestivalen Vårt Nabolag skal bidra til mer åpenhet rundt hva som for mange er en lukket bakgård i Oslo.

Vårt Nabolag ble holdt første gang i 2014, med artister som Samsaya, Degos and the Silky Johnsons, og Baba Soul & the professors of funk. I år er Arshad Maimouni, Sidiki Camara,  OMVR og Elvira Nikolaisen booket til Torshov Transittmottak.

ELVIRA-NIKOLAISEN_0

ELVIRA NIKOLAISEN

— Når jeg tenker på et transittmottak, tenker jeg på midlertidig hjem for mennesker som er fremmede for hverandre, i et fremmed land. På Vårt Nabolag er det tilrettelagt for åpenhet og selv om man ikke skal være for ambisiøs med hva man vil oppnå, så er det litt opp til hver enkelt å ha den riktige innstillingen. Det er så mange bra folk med her. Energien smitter, sier Nikolaisen til NATT&DAG.

Er dette den mest uortokse konsertarenaen du har spilt på?

— Ja, jeg har spilt på mange slags institusjoner der folk er samlet på ett sted fordi de deler en lik utfordring, som for eksempel rusklinikker og sykehus. Men jeg er likevel redd for å sammenligne. Folk er folk overalt, om de er på en nattklubb eller på et asylmottak. Forskjellen er jo at man ikke trenger å identifisere seg som noe spesielt når de står i et vanlig publikum på en nattklubb. De kan bare være seg selv. Slik håper jeg det blir også på denne dagen, selv om vi er på et mottak.

OMVR

OMVR. Foto: Iselin Tara Rathke

Norges «nye R&B-ambassadør» OMVR skal også opptre på Vårt Nabolag. Han kjenner flere som har bodd på mottak.

— Min familie kom til Norge som flyktninger. Så selv om det kjennes fjernt fra min virkelighet i dag, så er det noe kjent og nært ved det hele. Jeg tenker også at et mottak er et sted der man venter på svar, svar som kan bety mye for fremtiden, både på godt og vondt, sier OMVR.

Oslo World Music Festival og Norsk Folkehjelp håper å «skape en litt annerledes møteplass og gjøre terskelen lavere for å besøke kanskje det som for mange er en ukjent bakgård». Tror du folk vil begynne å vanke i bakgården på en regelmessig basis etter at #vårtnabolag er over?

— Nei, det tror jeg nok ikke, men jeg tror at folk vil få innsikt, noe jeg synes er viktig. De hadde dette arrangementet i fjor og det gikk veldig bra, så vi håper jo på å gjenta suksessen. Arrangement som dette er bra for å fjerne skiller og forestillinger man kan ha om andre mennesker. Her har man sjansen til å bli litt kjent med mennesker som ikke nødvendigvis har helt lik bakgrunn som en selv.

Bortsett fra musikken skal klovnekollektivet All Noses klovne rundt, barna fra mottaket skal fremføre dans, mens Capoiera Angola Oslo vil sørge for at noen nesten får seg en på trynet.

Vårt Nabolag går ned lørdag 22. august, og dette er programmet: Kl 15.00: Åpning Kl 15.30: Arshad Maimouni Kl 16.00: Sidiki Camara Kl 16.30: Elvira Nikolaisen Kl 17.10: OMVR