Anmeldelse: Michel Houellebecq – Underkastelse

Du blir ikke skuffet dersom du har ventet på nok en apatisk, men tidvis kåt Houellebecq-hovedperson, og nok et par morsomme, kulturkritiske rants.

b
a

9788202487065Underkastelse
Michel Houellebecq
264 sider

Hadde du håpet at Michel Houllebecq skulle tre frem som en Eurabias George Orwell og én gang for alle påpeke farene ved muslimsk demografisk krigføring, blir du skuffet. Hadde du gledet deg til at han endelig skulle avsløre seg som det rasistiske, islamofobe, kvinnefiendtlige rasshølet han er, blir du også skuffet. Du blir ikke skuffet dersom du har ventet på nok en apatisk, men tidvis kåt Houellebecq-hovedperson, og nok et par morsomme, kulturkritiske rants.

Hovedpersonen denne gangen, François, en ganske flink akademiker i førtiårene med null interesse for politikk, finner ikke ly for meningsløsheten i selvmord eller sinnssykdom, som de andre, men lar seg heller henfalle til religionen etter at et muslimsk parti har kommet til makten i Frankrike. Dette fremstår egentlig som en naturlig utvikling både for rekken av Houellebecqs hovedpersoner og for François spesifikt. At religionen er islam, er mer en litt tilfeldig følge av historiske og praktiske omstendigher. François prøver livet som katolsk munk først, men finner det upraktisk å ikke kunne røyke sigg. Dessuten kommer han, i samtale med en karismatisk konvertitt, frem til at Jesus var femi og at det er et fortrinn å kunne ha flere hjemmeværende koner på én gang. Ikke Houellebecqs beste, men en solid og morsom satire.

Rebekka Salzmann

Michel Houllebecq