Unge Ferrari: – Vender alltid tilbake til kjærlighet og dameproblematikk

Jeg kan få mye mer ut av 808-trommer og autotune enn helt sykt tighte tekster, sier Unge Ferrari.

SPONSET INNHOLD
b
a

MERK: Denne artikkelen er en del av et festivalbilag sponset av H&M Loves Music. NATT&DAG har for øvrig hatt full redaksjonell frihet.

– Jeg vender alltid tilbake til kjærlighet og dameproblematikk. Jeg har aldri vært redd for å gjøre min egen greie. Det er litt som med navnet mitt. Jeg synes på en måte at det er litt teit, men nå er jeg Unge Ferrari, og jeg kommer til å gå for det. Jeg tror det er det som også skiller meg fra mange andre rappere: Jeg tør å gjøre ting mange andre ikke tør.

I en rapverden hvor luksus, sex og festing får en mer og mer utbredt plass, har Norge beholdt en mer tradisjonell tilnærming til rap, hvor det å «holde det ekte» har vært en bærebjelke. Unge Ferrari har på den andre siden vært mer naken og sårbar. Han har alltid skilt seg ut, både som person og som rapper.

DA RIHANNA OG JAY-Zs monsterhit «Umbrella» gikk sin seiersgang over hele verden i 2007, jobbet Stig J. Haugen på en betongfabrikk i Hamar. Kjedsomheten drev ham til å delta i en konkurranse på NRK MP3 – som gikk ut på å gjøre en cover av «Umbrella» på en telefonsvarer – og Stig snek seg unna på toalettet for å rappe i telefonen. Da han til alt overmål vant konkurransen og overrasket sjefen sin med at han plutselig måtte til Trondheim for å dra i radiostudio, begynte Stigs reise mot å bli Unge Ferrari.

– Jeg flyttet til Trondheim for å gå på NKH (Norges Kreative Høyskole, journ.anm). Det var også mens jeg bodde der at jeg gjorde min første gig. Jeg gjorde senere en EP på norsk, men var ikke fornøyd med hvordan den ble.

STIG DUKKET SENERE OPP under navnet Unge Ferrari med solhatt og udiskutabel rapstjerneaura i en musikkvideo med Bankmenn og Greenlight for rundt et år siden. Etter mange samarbeid med Hortensgjengen Soul Division og Skogslosjen begynner musikk-Norge virkelig å få øynene opp for Unge Ferrari. Han gjorde to konserter under By:Larm i 2015, med kun én låt på Spotify under beltet: en ballade med navnet «Hvis du vil» med Tomine Harket.

– Det kom en dame fra svensk P3 og sa at hun elsket «Hvis du vil». Morten Harket var der også under den siste konserten, men han måtte stikke da folk begynte å bli litt for intense rundt ham. Det hadde vært fett om han ble med på «Hvis du vil pt. 2», haha!

Balladen med Tomine Harket har så langt rundt 380 000 avspillinger på Spotify, og er en modig debut i en sjanger hvor det er tatt for gitt at man skal være tøff i trynet.

– Jeg tror ting er annerledes nå, men jeg tror også at Unge Ferrari kunne ha eksistert for ti år siden. Når jeg er i studio med produsentene mine er 2004-05 et tidsrom vi prøver å hente litt elementer fra.

– Jeg kan få mye mer ut av 808-trommer (en populær trommemaskin, journ.anm.) og autotune enn helt sykt tighte tekster. Jeg hørte mye mer på Young Thugs siste plate en sisteplata til Kendrick, for eksempel. Det er også det som er fett med Young Thug, spontaniteten hans. Han kan være homo eller lesbisk, eller hva faen som helst. Musikken hans er helt unik.

Låta «Vanilje» kanaliserer trenden du snakker om, hvor form er viktigere enn innhold. Handler den egentlig om noe, eller er det bare fordi det er fett å si vanilje om og om igjen?

– Hehe, vi var bare i studio, og det var det første som kom opp. Eller, jeg tror vi sang noe uforståelige som «abinne» eller noe, og så ble det til vanilje. Jeg var hypp på å gjøre en festlåt som ikke bare handlet om drikking, og vanilje hørtes fett ut. Den kunne også vært en kjærlighetslåt, bare at den ikke er det …

I TILLEGG TIL å spille på H&M Loves Music Festival-scenen under Musikkens Dag i Oslo 6. juni, skal Unge Ferrari spille under Volumfestivalen i Elverum og Vibrofestivalen i Sofienbergparken i Oslo.

– Det blir kanskje en festivalgig i Sverige, men jeg kan ikke si så mye, siden det ikke er annonsert. Ellers fokuserer jeg bare på å slippe låter. Det handler mye om timing, og jeg gidder ikke slippe en EP nå for å stresse ting. Jeg vil heller slippe en singel i måneden så folk kan få øynene opp for Unge Ferrari, og jeg kan få utvidet fanbasen min. Jeg kommer også garantert til å jobbe mer med Arif.

Du har en linje hvor du sier «Bugatti flow, Ferrari fashion». Har du mye Ferrari-klær?

– Nei, men før konsertene mine under By:Larm sydde en veninne en custom genser til meg med Ferrari-logo og innskriften Unge Ferrari på armen.

Hvis du skulle ha kjøpt en bil, ville du kjøpt en Bugatti eller Ferrari?

– Den første måtte vel nesten ha blitt en Ferrari, selv om en Bugatti ofte er dyrere. Det ville jo kanskje køddet med forventningene til folk om jeg plutselig dukket opp i en Bugatti.

Unge Ferarri, Iselin Tara