Smil & Gift møter Marta Breen

Marta Breen sitter i den øverste etasjen og hører på hvite menn som sutrer.

b
a

SMIL Dere åpner boken F-ordet. 155 grunner til å være feminist med en grov faktafeil for å forklare hva feminisme er og hvorfor den trengs. Hvilke andre fakta har dere gitt faen i å sjekke?

–  Det var selvsagt veldig dumt at denne feilen (påstanden om at kvinner eier bare én prosent av verdens eiendom, red.anm.) – eller skal vi si myten – kom med. Og det skal endres når vi nå trykker et nytt opplag. Men ellers er jo det meste av faktastoffet hentet fra FNs rapporter og fra norsk likestillingsforskning, så jeg regner med at tallene deres er korrekt.

GIFT Trenger feminismen egentlig stråmenn?

– Hva vil det si?

SMIL Uriktige fakta for å underbygge saken.

– Nei, ingen trenger det.

GIFT Strådamene har vel blitt strukturelt undertrykket altfor lenge?

– Jeg har bytta ut «stråmenn» med «strådame» et par ganger. Jeg er veldig opptatt av sånne små språklige grep. Jeg sier ofte «gutteband» hver gang jeg skal skrive om Beatles og a-ha også.

GIFT Har dere dobbeltsjekket at det faktisk er 155 grunner i boka?

– Det er jo en liste der da, som er 155, som vi har satt tall foran.

SMIL Fakt-o-lemma: Faktasjekke alle opplysningene i F-Ordet, eller teste ti kakeoppskrifter fra bloggen til Ida Gran-Jansen?

– Jeg baker mer enn folk skal tro, fordi det hører med å være småbarnsmor. Så det må nesten bli baking.

SMIL Kjetil Rolness tok for seg flere av opplysningene i boka, blant annet at 70 prosent av verdens fattige er kvinner. Det er GANSKE enkelt å google seg fram til at dette er svært tvilsom statistikk. Hvorfor kom det aldri noe offisielt tilsvar på Rolness sin kritikk?

– Jeg har diskutert med Rolness både på og av scenen. Men det er begrenset hvor mye tid man skal bruke på å diskutere med Kjetil Rolness. Man stanger huet i hver sin virkelighet, og og da kan det ofte være lite fruktbart å debattere. Det er grunnen til at jeg ofte sier nei til å diskutere med borgerlige feminister, fordi dersom man har vanvittig forskjellig verdensbilde, så tar det mye mer krefter og blir dessuten mindre interessant for offentligheten, enn om man diskuterer med en som i hvert fall har samme verdensbilde som en.

«Menn må se på seg selv som et kjønn.

SMIL Det er jo til syvende og sist folk man er uenig med, som man må ha en diskusjon med?

– Jeg er uenig med veldig mange, som man kan komme frem til noe med.

GIFT Macho-o-lemma: Lunsje med Rolness, eller lounge med Rocco?

– Jeg lunsjer gjerne med Rolness, det er bare et par måneder siden vi tok en pils etter en debatt. Jeg lounger ikke.

SMIL I et avsnitt i F-ordet er det listet opp ti standardanklager mot feminismen, og en av dem er en I-landsanklage om at norske feminister ikke bryr seg så mye om situasjonen for kvinner i andre deler av verden. Har F-ordet som mål å si noe særlig om internasjonal feminisme? Det er vel ikke viet så mye plass til det?

– Jeg er uenig, vi har skrevet ganske mye om internasjonal solidaritet og  interseksjonalitet, Men når vi har vært ute og snakket med media, så har media vært opptatt av de samme tingene som de alltid er, «barberer du leggene?» og denne typen spørsmål.

SMIL Har noen faktisk spurt dere om det?

– Det var åpningsspørsmålet i Nettavisen sitt intervju med meg. Jeg stilte også på «God Morgen Norge» sammen med Inga Marte Thorkildsen og Jenny Jordahl, og da ble vi introdusert som «Nå har vi fått tre sinte, stygge, hårete, sure feminister på besøk. Neida, hehe, det er bare disse søte jentene her.» Så det er fremdeles en viss type vinkling media bruker for å snakke om feminister, og det er veldig frustrende.

GIFT Hvorfor har ingen av illustrasjonene i F-ordet pupiller? Er det for at ingen skal se opp på deg fra boka med «the male gaze»?

– Hehe.

SMIL Vi har hørt at feminister er humørløse, men at du «holder den feminstiske fanen høyt uten å miste humøret». Fortell en morsom feministvits, a!

– Akkurat den setningen fra baksiden av Født Feminist har jeg strøket.

«Det var en periode jeg prøvde hardt å bli lesbisk.

GIFT Er det en faktafeil?

– Ja, det har kommet med ved en inkurie.

SMIL Så nå står det: «Marta Breen holder den feministiske fanen høyt og har mistet humøret»?

– Ja. Boka kommer i pocket nå, og de har fjernet tittelen Født Feminist og satt den på ryggen, så nå heter den bare Hele Norge baker ikke av en eller annen grunn, men å få den setningen strøket var det viktigste for meg, så jeg sa at de bare fikk gjøre som de ville.

SMIL Et annet uttrykk som dukker opp i boka di er såkalt «mikroaggresjon». Kan du forklare kort hva det er?

– Det er en betegnelse på en form for diskriminering som ikke kan stoppes av loven, og som kanskje ikke alltid er like bevisst undertrykkende som hersketeknikker, men som er små ting som ligger i vår kultur som gjør at man hele tiden markerer at visse grupper er noe annet enn majoriteten.

SMIL Dere skriver at «det kan altså virke som de gode gamle hersketeknikkene har gått undercover.» Det likner måten Max Hermansen og Pegida-gjengen omtaler PK-tyranniet, sånne etsende stikk som gjør at de som ønsker full innvandringsstopp skal føle seg utafor. Det har en ganske konspiratorisk tone over seg, «de er ute etter oss»?

– Det er et begrep jeg synes passer godt når man går rundt med en opplevelse av diskriminering som man ikke kan melde til politiet. Når en mørkhudet mann blir stoppet tilfeldig av politiet på gata kan han ikke kalle det rasisme og diskriminering, men han vil jo likevel føle at det at han gjentatte ganger blir stoppet handler om etnisitet. Jeg mener at mikroaggresjon er et godt uttrykk for den typen stadige påminnelser om at man er utenfor normen. Max Hermansen orker jeg ikke trekke inn.

SMIL Men du skjønner hva jeg mener?

– Det er jo helt sikkert riktig det, klart de opplever mange stikk de som er rasister, det fortjener de.

SMIL Så det går an å fortjene mikroaggresjon, det er ikke et iboende urettferdig fenomen?

– Jeg mener at mikroaggresjon er et mildt svar på Pegidas fremmarsj, ja.

GIFT Trigger warning: Dette kan være et følsomt spørsmål, men burde det ikke heller være en feministisk sak å bli mindre tynnhudet og hysterisk, enn at vi skal sette trigger warnings på absolutt alt som kan støte noen?

– Jeg holder en del foredrag for unge mennesker og mener at det selvfølgelig er viktig å bygge motstandsdyktig ungdom, og lære jenter å bli mindre kritiske mot seg selv og bli mer mediekritiske. Men det kan ikke være hele svaret, for det er en veldig individualistisk løsning, og vi vet at det ikke er alle som har evner og ressurser og muligheter til å heve seg over alt man utsettes for. I tillegg er det veldig passivt, for skal vi bare la alt fare? De kommersielle aktørene får holde på som de vil, folk kan være så sexistiske i sosiale medier som de bare vil, også skal vi bare gro tykk hud og ferdig med det? Da blir det liksom en aksept for at ting har blitt verre de siste åra. Vi må prøve å påvirke samfunnet i riktig retning, vi kan ikke være så passive.

1 Nytt dilemma: Uttale «feminism» på engelsk resten av livet, eller våkne hver morgen og tenke oppriktig at «kanskje den termen er litt ekskluderende, hvorfor ikke kalle det ‘humanisme’»?

– Det må bli det første, jeg synes feminisme er et flott ord.

SMIL I F-ordet ser vi en tendens til at folk som argumenterer mot dere, som Mina Ghabel Lunde, blir omtalt som «en journalist», mens Audun Vinger, som skriver for samme avis, blir sitert med fullt navn. Er det noen grunn til det? Er ikke det litt sånn usynliggjøring av de som argumenterer mot dere?

– Jeg gjør ofte det i spaltene mine hvis jeg ikke synes det er et viktig poeng å si navnet på akkurat hvem det er som har sagt noe. Det kan også virke litt ekskluderende med masse navnedropping.  Når det gjelder Audun Vinger, så bruker vi et sitat som vi synes var veldig godt, og da ville det vært unaturlig å ikke si hvem som sa det. Man må ta et valg når man skal parafrasere noe. Vi holdt også Mimir Kristjansson ute.

SMIL Haha, det er dårlig skjult, bare så det er sagt!

– Hæ!? Haha.

GIFT Men er det du som har laget Facebook-siden «Vi som digger Marta Breen»? Den er så godt koordinert med arbeidet du gjør.

– Nei, det er det ikke, men jeg vet hvem som har laget den. Det er jo veldig hyggelig, men jeg vurderer å spørre om jeg kan ta over siden og gjøre den til en offisiell forfatterside.

SMIL Hvorfor er den organiserte kvinnebevegelsen så snever og ubetydelig i Norge? Er den ikke LITT vel smal når ikke engang du gidder å melde deg inn?

– Der var det mange antydninger jeg ikke synes var så hyggelige. Kvinnebevegelsen i Norge er skåret til beinet, de har nesten ingen økonomiske ressurser. Den er ikke noe smalere enn den har vært tidligere, og den er ikke noe smalere enn for eksempel miljøbevegelsen og andre politiske bevegelser. Når det er sagt mener jeg at at vi har ganske mange forskjellige grupperinger som dekker ganske bredt: Kvinnefronten, Norsk Kvinnesaksforening, Ottar, MIRA, krisesenterbevegelsen, DIXIE og den store og fantastiske Norsk Sanitetskvinneforening som har 35000 medlemmer som jobber over hele landet med å fremme kvinnehelse og arbeid mot vold mot kvinner. Det er i det hele tatt mange damer som gjør masse frivillig arbeid, og får masse dritt for det tilbake. Det er egentlig det som beskriver kvinnebevegelsen i Norge.

GIFT Bra innsalg!

SMIL Hvor lang tid tror du det går før den fjerde bølgen av feminisme blir slått tilbake og legger seg?

–Jeg tror ikke det kommer til å skje med det første. Det er veldig mange unge mennesker i dette miljøet nå, både jenter og gutter som har vokst opp i en mer flerkulturell og sammensatt verden enn generasjonene før. Jeg så Bruce Jenner-intervjuet i går, og herregud så kult. At det er på Diane Sawyer og millioner av amerikanere sitter og ser dette intervjuet … Jeg er veldig optimistisk, spesielt etter hver gang jeg har vært i Bergen.

GIFT Hva i alle dager?

– Bergen er Norges Malmø. Mange unge mennesker som er politisk engasjert, og feminister av alle kjønn. Da vi lanserte boka i Bergen var det kø rundt hjørnet og over tusen som hadde meldt seg på.  Et biblioteksarrangement!

SMIL Det er akkurat det likestillingsdebatten på Østlandet trenger, en bekymring for å bli som Bergen … Og Norges Malmø av alle ting! Vet ikke om du er klar over hva folk tenker om Malmø.

– Nei, det blåser jeg i, jeg synes Malmø er helt fantastisk.

SMIL Når man tar en kikk på statistikken så ser man jo at menn sliter på ganske mange områder. Kvinner dominerer høyere utdanning, 71 prosent av de som begår selvmord er menn, nesten hver fjerde mann som i 2013 var bosatt i Norge, var barnløs ved fylte 45 år. Hvorfor blir ikke problemene til unge gutter og menn tatt på alvor og satt på den offentlige agendaen på samme måte som sakene som gjelder unge jenter og kvinner?

– Det er flere grunner til det. For det første: Menn er ikke like flinke til å løfte frem disse sakene som kvinner, fordi de ikke har en historie med å se på seg selv som et kjønn og fokusere på saker som har med likestilling å gjøre. For det andre så er mange av de problemene som løftes frem når det gjelder menn, for eksempel at de er overrepresentett i selvmordsstatistikken, eller at de for sjelden får omsorgsretten etter skilsmisser, tett knyttet til kjønnsrollene. Menn må se på seg selv som et kjønn og engasjere seg i denne tematikken, og ikke bare ta opp dette i forlengelsen av et angrep på feminister og feminismekritikk.

SMIL Er det egentlig så farlig om det kommer i forlengelse av et angrep på feminister?

– Jeg mener at det å kritisere mennesker som bruker det meste av tiden sin på å hjelpe andre folk, som kvinnebevegelsen, er unødvendig. Og jeg synes det er en rar reaksjon å svare på det at kvinner blir voldtatt med at «menn også blir voldtatt». Hvis noen forteller meg at folk med minoritetsbakgrunn opplever diskriminering, svarer ikke jeg at det gjør mange hvite óg.

GIFT Hva er den mest objektiviserende låta Øyvind Holen har satt på på date night i Breen/Holen-stua?

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt å snakke så mye om Øyvind Holen, men vi har hver våre etasjer når det gjelder musikk.

SMIL Dere sitter i hver deres etasje og hører på musikk?

– Ja, vi har kontor i hver vår etasje. Vi er enige om at han hører på svarte menn som tøffer seg, og jeg hører på hvite menn som sutrer. Så det gjør vi i hver vår etasje, og i etasjen i midten hører vi på barnemusikk.

GIFT Er det sant at dere har et åpent forhold?

– Jeg vil ikke prate om kjærlighetslivet mitt i avisa, det kommer ikke til å skje.

SMIL Er det fortsatt sånn at du prioriterer ostesmørbrød og skiver på nach, fremfor å ligge med jenter?

– Åh, Gud, hvem var det som fant den der, a? Det var en periode der jeg prøvde hardt å bli lesbisk. Fikk det ikke til, måtte gi opp.

Skjermbilde 2015-05-08 kl. 14.39.57

Denne teksten ble først publisert i NATT&DAGs mainummer 2015, der de to siste spørsmålene hadde falt ut. Vi beklager!