Smil & Gift møter Dag Sørås

Hvorfor gikk Dag Sørås over veien? For å sparke inn åpne dører på andre siden.

b
a

SMIL Vi tenkte vi skulle starte enkelt. UT MED DET: Hva hendte deg på veien hit?
– Minimalt. Jeg unngikk øyekontakt med mine medpassasjerer på t-banen, det var vel det mest spennende. Det er lite potensiale for spenning på den veien jeg har fra huset mitt til t-banestasjonen, såfremt det ikke skjer noe jævla ekstraordinært på banen så er det en kjedelig tur. Jeg gjorde ingenting. Stirra ut i lufta.

GIFT Vi har hørt at du søker på deg selv på internett hver eneste dag, så vi ga faen. Du vet jo hva som skjer. Hva er siste nytt om Dag Sørås?
– Det begynner å bli noen år siden – jeg søkte opp meg sjøl sånn hvert fall tre ganger i uka i ganske mange år, men jeg tror det stoppa i 2011 eller noe sånt.

Det kan være en miserabel affære for alle involerte.

SMIL Var det på grunn av én ting som dukket opp da eller?

GIFT  Sa noen noe slemt?
– Nei, det var bare det at jeg merket at jeg tok meg mye mer nær av det negative enn jeg hadde trodd. Ikke i den forstand at jeg ble såra, men at det gikk og kvernet i hodet mitt. Jeg leser jo ikke engang mine egne anmeldelser.

GIFT Jo, det gjør du! Vi har sett sitatene i promovideoen til showet ditt!

– Det er ganske gamle sitater. Ingen av dem er fra seinere enn 2011.​

SMIL Du har fått skryt for showet ditt av Joacim Lund og Marie Simonsen, hvordan føles det ’a?

GIFT Er det ikke det litt som når rektor kaller deg inn på kontoret sitt og spør om du kan vaske bilen hans?
– Så vidt jeg husker ble jeg veldig glad da jeg leste den greia Joacim Lund skrev, det var mens jeg gjorde Fringe-festivalen i Skottland med et gjennomsnittspublikum på tre stykker. ​

GIFT TELL ME ABOUT IT! Tre stykker og Joacim Lund er en av dem? Hvor mye mørkere kan det bli?
–Nei, han var ikke der, men han skrev et eller annet om standup-festivalen. Han visste jo ikke hvor ræva det gikk, men det var et lite lyspunkt i en mørk måned i Edinburgh.

Ironi på ironi på ironi, hvor du er ironisk til din egen jævla opptreden? Da er du bare en fake faen.

SMIL Men NÅ ’a, Dag? Du aner ikke hvilken respons du får?

GIFT Kanskje publikum HATER TRYNET DITT og du bare virrer rundt og tenker «Jaja … »?
– Nei, for all del, hvis det ikke hadde vært noe negativt ville noe vært galt. Men det er mer og mer uinteressant for meg. Det er det samme pisset, enten er det: «Åh, det var veldig bra» eller «Du sugde» og «Det er ikke humor». Noe av det siste jeg fikk med meg, var noen på Twitter som skrev «Det er mye trist som foregår på norsk stand-up, men Dag Sørås må være det verste». Det er godt mulig han hadde et poeng. Det var noe på Dattera til Hagen, og der prøver man ut ting. Det kan være en miserabel affære for alle involerte.

SMIL Apropos Twitter, så har du skrevet «jeg beundrer NATT&DAG-inspirerte gutter som har et ironisk forhold til alt, inkludert sin egen eksistens» …

sørås– Ja, jeg holder det virkelig mot dere. Om ikke direkte, så føler jeg at dere er med på inspirere en ny gjeng med komikere som gjør at jeg føler meg gammel, for jeg forstår faen ikke hva de holder på med. Det virker som om det å ta standpunkt til noen verdens ting er det siste de vil. Dette her tar virkelig ironi til nye nivåer. De klarer å gjemme seg bak en fasade, hvor det er sånn: «Dette er det jeg gjør på scena, og hvis dere flirer så er det fordi jeg er morsom, og hvis dere ikke flirer så er det fordi alt var ironisk». Jeg hater det der, det er noe ulidelig fake med det.​

 

SMIL Du liker ikke ironi?
– Nei, ironi på ironi på ironi, hvor du er ironisk til din egen jævla opptreden? Da er du bare en fake faen.

SMIL Hold opp ‘a! Vi blir triste! Folk som snakker dritt om ironi, det er det eneste vi blir oppriktig lei oss for!

GIFT Faen ass Sørås, har du et lommetørkle? Begynner å bli litt snufsen i nebbet her …
– Jeg har ikke noe imot ironi, men ironi og sarkasme brukes ofte for å få frem et eller annet standpunkt. Men hvis du bruker ironi til å ironisere over at folk tar et standpunkt, da faller jeg av.

GIFT Apropos gammalt, ironien er jo fra 90-tallet, så den begynner å bli litt sånn retro, litt sånn som stilen din?

SMIL HÆ HÆ! Men du, vi har hørt at du er «Norges viktigste komiker». Hvorfor det?
– Det er vanskelig å svare på. Det må vel være fordi jeg gjorde noe som var annerledes i starten.

GIFT Men du har sluttet med det nå eller?
– Nei, jeg gjør det jeg bestandig har gjort, men det begynner å bli så mange år nå at det er jo ikke noe nyskapende. Det var en stund jeg var alibiet som Stand-Up Norge kunne trekke frem i den årlige debatten om at «det er ikke noe politisk humor i Norge,» da kunne de si: «Ja, men se, vi har han her fyren».

Oppdater referansene deres på hva som er harry humor, for det er andre å ta av.​

GIFT Du fikk en pris slengt etter deg i 2013, jeg husker ikke i farten hva den heter …
– Nei, det er ikke så mange som har hørt om den.

SMIL Stå opp-prisen?
GIFT Noe sånt! Vi la merke til at du fikk den i 2013 mens Tommy Steine fikk den i 2000. Altså …

– Jeg har omsider blitt Tommy Steine, er det det det du sier?

GIFT Ja, det tok deg 13 år å bli Tommy Steine.
– Det lover jo godt for fremtiden min, for Tommy Steine holder fortsatt på. Det går vel greit med ham? Han har vel sitt publikum? Jeg pleier å lese NATT&DAG av og til og han er jo deres «go to guy» når dere for eksempel skal gjøre narr av Latter Live. Jeg synes programmet sugde pikk jeg også, men han er liksom … Oppdater referansene deres på hva som er harry humor, for det er andre å ta av.​

SMIL Jeg så ikke den episoden, men jeg så Stian Blipp …

SMIL Stian Blipp som snakket om at folk går deg på nervene når du bor i kollektiv.
– Men han er jo 21, han har vel bodd i kollektiv.

SMIL Komikerfruemannen snakket om at når du har vært sammen med en dame i ti år er det ikke det samme som da dere først ble sammen.
– I alle disse vitsene hvor de liksom skal angripe stereotype kvinnefigurer, føler jeg meg som en dame. Jeg har aldri hørt en «vi gutta»-vits som jeg kjenner meg igjen i.

SMIL Apropos GUTTA, hvem er publikumet ditt egentlig?
– Det er en overraskende god fordeling på kjønn, må jeg si. Jeg har bestandig bare trodd at det er typer som kommer alene …

GIFT … og som drar alene!
– Ja, som ble mobba i tenåra. Det er hyggelige folk, enkelte ganger. Midten av tjueåra til midten av trettiåra vil jeg tro er aldersgruppa jeg drar. En del arbeidsledige.

GIFT Så det er NAV som holder deg i live?
– Ja, uten tvil. Subsidiert av staten, indirekte.

SMIL Skakke kimse av det der ass, det er mye penger der!
GIFT Men du, Dag, vi har hørt at du driter deg ut på Sawol til stadighet.

– Åja, det er der jeg begynte å hate NATT&DAG-publikumet. Det er der det skjedde.  Jeg fikk ingen respons, og da hadde jeg faktisk forberedt meg og tenkte at noe av det var morsomt. Helt totalt jævla stille. Så kommer det en fyr på etterpå og folk elsker det, men jeg skjønner ikke en gang hva som foregår.

I alle disse vitsene hvor de liksom skal angripe stereotype kvinnefigurer, føler jeg meg som en dame.

SMIL Dette er jo Erlend Mørch vi snakker om!
– Sikkert! Jeg har ikke noe i mot ham, altså! Det må komme frem. Han er sikkert verdens hyggeligste. Men han får meg til å føle meg gammel. Kanskje det er det som er problemet. Publikum digga ham. Jeg var den eneste det gikk til helvete med.

GIFT Har du en ambisjon om å erobre det publikumet? Eller drar du på de stedene i et forsøk på å knipe til deg litt ekstra kredibilitet eller noe sånt?
– Nei, det er rett og slett bare lavterskel. Ingen er der for å se meg og jeg kan gjøre nye ting. Jeg kan tryne uten at det har noe å si. Jeg er relativt regelmessig på alle de små klubbene rundt omkring.

GIFT Vi har hørt en story om en kveld det gikk riktig så ille for deg på Teaterkjelleren. Du skal ha kommet opp og dratt noen jokes om å ha barn, og etter det så gikk det bare til helvete og du sto og murret i mikrofonen: «Ja, dere vet at jeg er dårlig»?
– Jeg vet ikke om jeg sa «dere vet at jeg er dårlig», men jeg har egentlig aldri hatt noen bra kvelder på Teaterkjelleren. Det er jo Lars Berrum sin alternative humorsamling, hvor det kommer folk og gjør mye rart, og det har gått dårlig med meg hver gang. Problemet er å selge sitt eget materiale når du ikke nødvendigvis syns det er morsomt sjøl ennå. Da blir det mumling.

GIFT Så den ene storyen er ikke en kveld som utmerker seg?
–  Nei, på ingen måte.

GIFT Dette skjer med deg HELE TIDEN?

– Den er veldig beskrivende for hvordan det har gått med meg på Teaterkjelleren. Jeg tror ikke jeg har hatt ett bra show der.​

SMIL Apropos å ikke le, vi fant en joke om deg på Twitter fra en fyr som heter @halvard97, som skrev at du er «personifiseringen av kommunale graffitivegger». Du svarte at du skulle gjerne ledd, men forsto ikke vitsen. Dette skjedde i fjor, har du fått tid til å tenke over hva han mente?
– Hm … Personifiseringen av kommunale graffitivegger … Jeg skjønner fortsatt ikke. Halvard eller hva han heter går åpenbart over hodet på meg, men jeg syns han skulle forklart det til meg. Jeg fikk ikke noen oppklaring.

SMIL Vi må snakke litt om skjegget ditt. Hvordan får du det til å vokse helt loddrett?
– Nå har jeg bare ikke gjort noe, minimalt med trimming. I ytterst sjeldne øyeblikk, og med det mener jeg én gang i måneden, kanskje annenhver måned, så gjør jeg noe sånn overfladisk trimming. Nå er det bare en del av meg. Sønnen min drev og tullet med at han skulle klippe av meg skjegget, og da tror jeg at jeg sa noe altfor krast tilbake. Det var sånn, «Hvis du gjør det så tar jeg livet av deg». Såpass viktig er skjegget mitt.

Dette intervjuet ble først publisert i NATT&DAGs aprilutgave.​​

Les alle Smil & Gift-møter her, med blant annet Lars Vaular, Hege Storhaug og Anders Nilsen.