Danskebeaten: Den danske musikkbølgens gallionsfigurer Sivas og Ukendt Kunstner har endelig nådd Norge​

Danmarks beste rap-artister for tiden er en blanding av Kanye West, Kurt Cobain, Elvis og 2pac. Og Madonna.

b
a

– Hva kaller man ratchet bitches på norsk?

Wahid Zaferan, manager for danskene i Ukendt Kunstner og S!vas, smiler bredt mens han kjører over Grønland. Utsolgte turnéer i Danmark, dobbeltbookinger, og flystreik i Norwegian har resultert i en biltur til by:Larm for rapperne og deres entourage. Mens jeg leder oss mot Majorstuen spør Hans Philip fra Ukendt Kunstner hva operasangerinnen som lagde en låt med Warren G heter. Sissel Kyrkjebø, svarer jeg. Hans Philip og produsent Jens Ole McCoy ler hjertelig. Jeg er litt usikker på om det er hånlig eller godmodig latter. Noe med den joviale danske tonen deres gjør at jeg heller mot det siste.

Sivas sitter stille bakerst i minibussen og ser ut vinduet. Hans myndige autotunerapping om kilovis med hasj gjemt i kjelleren står ikke helt i stil med den milde fremtoningen og de sympatiske øynene. Vi er på vei til et intervju på Radio Nova på Chateau Neuf. I Danmark kan man ofte se Sivas og Ukendt Kunstner på TV for tiden. De skal på turné sammen, de har solgt ut Store Vega i København to kvelder på rad. Arenaen har plass til omtrent 1500 mennesker.

Hans Philip: – Det har gått fort. Jens Ole og jeg spilte sammen sammen for første gang i Lille Vega for tre år siden. Nå som vi spiller sammen med Sivas, selger vi ut Store Vega to kvelder på rad.

Sivas: – Dere solgte ut Store Vega forrige gang dere spilte der også.

Hans Philip: – Ja, vi hadde greid det uten Sivas også, haha!

 Madonna! Jeg er kjempestor Madonna-fan.

Sivas og Ukendt Kunstner har holdt på med hver sin greie i lang tid. Hans Philip og Jens Ole begynte å lage grime under navnet Skørmand rundt 2010. Sivas var en del av gruppa Perker 4 Life på midten av 2000-tallet, hvor musikken var betraktelig mer mørk og gateorientert. Det er først på Ukendt Kunstners plate Forbandede Ungdom at de samarbeidet om låta «Stein Bagger», en slags hyllest til en dansk storsvindler som greide å tuske til seg rundt en milliard kroner før han ble arrestert og dømt til  syv års ubetinget fengsel. Turnéen Sivas og Ukendt kunstner legger ut på heter også «Stein Bagger».

Når man hører Sivas i dag er det mye festing og fokus på å nyte livet. Det er hengekøyer, damer, joints og cognac. Selv om de mørkere sidene av samfunnet og psykens negative irrganger fortsatt er til stede i musikken, virker det som om Sivas har endret sin tilnærming til rapping før og etter låta og EP-en d.a.u.d.a..

Musikken var mer dyster og melankolsk før, musikk man kunne snitte pulsårene sine til.

Sivas: – Da jeg var med i Perker 4 Life var alt annerledes. Vi brukte mye arabisk slang og spilte på det å være utlending i Danmark. I en periode forsøkte jeg å komme vekk fra det å snakke om å være utlending, men med d.a.u.d.a. har jeg på en måte vendt tilbake til det, bare at det kommer mer rett fra hjertet. Vi bruker fortsatt mye slang og uttrykk som gjenspeiler det miljøet vi kommer fra. Musikken var også mer dyster og melankolsk før, musikk man kunne snitte pulsårene sine til. Jeg forsøker å være mer positiv nå, og ikke være bitter. Det er en del av den danske ungdommen å drikke og røyke og hygge seg, det skal også inkorporeres i musikken.

Sivas. Foto: Christian Tunge

Sivas. Foto: Christian Tunge

Ukendt Kunstner startet på en helt annen måte. Der Sivas visstnok skal ha laget sine første raptekster på en stjålet PC med et mer amerikansk uttrykk, var Jens Ole og Hans Philip mer inspirert av musikalske strømninger fra Storbritannia.

Hans Philip: – Da vi begynte å lage musikk var det mange folk i København som spilte inn musikk hjemme og la det ut på YouTube. Noen var gode, og noen var veldig dårlige, så jeg tenkte at dette kan jeg også gjøre. Jeg ringte Jens Ole og spurte om han kunne lage en instrumental, og så …

Jens Ole: – Og så var det sinnssykt.

Hans Philip: – Og så var jeg utrolig god, haha! Nei, men vi brukte to måneder på å lage en låt, og så ble den kjempestor. Da vi gikk i butikken for å kjøpe melk en gang, stod det en 16-åring og hvisket: «Der er de». Etter at vi hadde gitt ut noen flere låter sa jeg at jeg ikke gidder å lage musikk mer. Da vi ga ut låta «København», lurte folk på hva som hadde skjedd med oss. Det hørtes ikke ut som noe i nærheten av grime.

Det var mer i retning av Drake og Noah «40» Shebib? Er du Danmarks «40», Jens Ole?

Jens Ole: – Jeg vil ikke si at jeg er den danske «40», men vi liker nok mye av det samme lydbildet.

Hans Philip: – Jens Ole lager også mange forskjellige type beats, men akkurat i konteksten til den låta kan man kanskje si det. Da vi laget «København» var det også mye Take Care på anlegget. Det er forresten jeg som regisserte videoen. Vi fikk tak i et kamera, en bil og en jente, og så fant vi ut av det.

Suksessen til Ukendt Kunstner og Sivas har først nådd den kommersielle musikkindustrien de siste årene. Mens den mer hardbarka fanbasen til Ukendt Kunstner har sverget til deres forrige album Neonlys, har Forbandede Ungdom utvidet kretsen deres. De vant prisen «P3 Talentet» under P3 Guld i 2014 og «Årets danske gruppe» under Danish Music Awards samme år. Sivas har også utvidet fanbasen sin på tross av et noe røffere lydbilde, og vant «Årets danske urbanutgivelse», også under Danish Music Awards 2014.

Sivas: – d.a.u.d.a. II er ikke like uptempo som den første, men vi tenkte at vi bare hadde lyst til å gjøre hva vi ville, og så endte vi opp med et litt mørkere lydbilde igjen.

Hvem har vært forbildene deres musikalsk?

Hans Philip: – Jeg hater å si Kanye, men jeg må si det. Men også Kurt Cobain, Elvis og 2pac. For meg handler det mye om popkultur, om ansikter og navn. Madonna! Jeg er kjempestor Madonna-fan.

Sivas: – Jeg har det på samme måte, det er så mange artister som har inspirert meg. Det med å gjøre ting større, å yte sitt beste. En jeg interesserer meg veldig for er Travi$ Scott. Jeg synes han går ut av boksen. Da Future først kom var det også nytt, det var underlig. Han er en pionér, en av de første med den sounden.

Det er mange i Danmark som ønsker å rappe som Sivas og Hans Philip om dagen, og man kan se en oppblomstring av mindre kjente artister som er sultne, som ønsker å skape et navn for seg selv. Gjennomgangstemaet er at de er unge, glade i festing, inspirert av relativ mainstream amerikansk hiphop og at de reklamerer for hverandre på sosiale medier.

Sivas: – Man bør definitivt følge med på artister som Mellem fingrene, Højer Øye, Gilli. Alle oss av den nyere generasjonen backer hverandre opp. Kanskje mer enn de litt eldre har gjort. Jeg er også litt eldre enn de andre her, og da jeg startet var det mange andre som bidro til å gjøre dansk rap stort. L.O.C., for eksempel. Det var fett å jobbe med ham på d.a.u.d.a. II. Men 100 prosent, det er et veldig godt … om ikke samhold, så hvertfall en forståelse for hverandre som det slett ikke har vært i den eldre generasjonen. I dag er folk mer opptatt av å bygge hverandre opp.

Det har begynt å mørkne da vi kjører tilbake igjen mot hotellet. Alle er sultne og utmattede etter å ha sparret i radiostudioet i en time. Jeg gestikulerer mot Frognerparken og spør om de har tid til å se noen turistattraksjoner. Wahid smiler og svarer at det eneste de skal se her er jenter og flasker. Det heter forresten ratchet bitches på norsk også, sier jeg og gliser tilbake.

Intervjuet er en del av et lengre intervju på Nova Amor, Radio Nova, og du kan se hele intervjuet her: