Klikk! improviserer og bygger opp klubbmusikk på klubben

Njål Paulsberg mener at improvisert klubbmusikk skaper en egen energi. Lørdag holdes den andre Klikk!-kvelden i Bergen.

b
a

Njål Paulsberg spiller synth i Young Dreams og Advanced Language, og er en slags frontfigur i Put Your Hands Up For Neo-Tokyo. For en måned siden  lanserte han klubbkonseptet Klikk!, hvor han og Tobias Urhaug – eller DJ Tobii – improviserte frem klubbmusikk. Lørdag er det ny Klikk!-kveld på Landmark i Bergen, denne gangen med anerkjente Pandreas.

Dere lager musikken klubben.Hvordan skiller Klikk! seg fra en vanlig klubbkveld?

– Det som skiller Klikk fra en vanlig klubbkveld, er at vi lager improvisert musikk der og da. Det skaper en egen energi i rommet.

Hvordan er det å jobbe med maskinen som instrument i forhold til å jobbe med et tradisjonelt instrument?

– Først må jeg presisere at det kommer an på hvilke maskiner man bruker, men å jobbe med våre maskiner skiller seg fra å spille på instrumenter på en rekke måter. For det første kan man ikke spille slurvete på våre maskiner, slik man kan på et vanlig instrument. Dermed blir fokuset skiftet fra noe som krever finmotorisk kontroll og reflekser til noe som krever helhetlig kontroll og planlegging. På maskinene må man fokusere på mange lyder samtidig, og man må hele tiden være klar over hva man faktisk har programmert i de forskjellige undermenyene. Det minner mer om multitasking enn om virtuositet.

I tillegg går maskinene i loop, med begrensede muligheter for variasjon. Derfor må man passe på å lage musikk som ikke blir kjedelig når det loopes. Og hver gang man legger til et element, må man plassere det i forhold til tidligere elemtener.
Det siste som skiller det fra et tradisjonelt instrument, er det melodiske. På maskinene vi har brukt, tvinges man til å tenke på musikk på en annen måte enn med f.eks. en gitar eller en synth. Det har vært mye mer fruktbart for oss å fokusere på rytme og tekstur enn akkorder og melodier. Dette bidrar i stor grad til å forme muskken.

Bergens Tidende skrev om Klikk at det går i «harde riff meir en mjuke melodiar, eller enkelt sagt: techno». Er det så enkelt?

– Det er ikke nødvendigvis så enkelt, men det var en fin måte å frame kvelden på! Vi krysset strengt tatt technoens sjangergrenser, men stemningen var fortsatt ganske techno.

Bortsett fra techno, hvordan var stemningen første kvelden?

– Første kvelden var mega. Det er visse endringer jeg vil gjøre og ting jeg vil prøve ut neste gang, men alle mulige feilskjær tatt i betraktning, gikk jomfrureisen veldig bra.