Full festivalforvirring for unge filmskapere?

Til den neste Tyldum, Wirkola, Trier eller Olin: Vi vet du er forvirret. Neste uke foregår det intet mindre enn TO filmfestivaler for unge talenter – i samme by og i samme tidsrom. Men ikke fortvil! Vi har tatt festivalsjefene fatt for å rydde opp i forvirringen.

b
a

Det er ikke altfor mange filmfestivaler for unge talenter i Norge. To av dem som er verdt å skrive hjem om heter Amandusfestivalen og Studentfilmfestivalen. Førstnevnte er Norges største filmfestival for unge, mens sistnevnte er en festival hvor (du gjettet det) studenter kan sende inn sine filmer. Amandusfestivalen varer fra 24. til 26. mars, Studentfilmfestivalen fra 25. til 27. mars. Begge avholdes i Steven van Zandts hjemby. Og her er det legitimt å begynne å kjenne på forvirringen: Hva skiller disse festivalene fra hverandre? Hvorfor avvikle to festivaler for unge filmskapere i samme by på nesten nøyaktig samme tid?*

På vegne av den paniske forvirringen de unge må føle på når de bestiller reise til Lillehammer i disse dager, tok vi et par telefoner til festivalledelsene. Stine Marie Solem, festivalsjef for Amandusfestivalen, og Øystein Egge**, daglig leder for Studentfilmfestivalen, ble stilt til veggs med nådeløse spørsmål om hva de ønsker å oppnå med sine respektive ungfilmbassaraller og deres respektive timing.

Hva er egentlig forskjellen på festivalene deres, Amandus-Solem og Studentfilm-Egge?

Amandus-Solem: I all hovedsak alderen, men begge festivalene ønsker å fremheve unge filmskapere. Det er utrolig mye bra film som lages av unge talenter i dag, som ikke har noen andre fysiske visningsarenaer og møteplasser. Det er viktig å starte talentutviklingen av filmskapere tidlig, og dette er et sted der vi kan vise at de blir tatt på alvor og motivere dem til å fortsette en karrière innen film. Amandusfestivalen fokuserer også mer på utvikling og kompetanseheving hos filmskaperne, og derfor har vi et bredt og stort tilbud av seminarer og verksted i tillegg til å vise film laget av og for unge.

Studentfilm-Egge: For oss er det viktig å skape en nasjonal arena for filmskapere fra landets ulike filmproduserende utdanningsinstitusjoner, en arena som gir studentene muligheten til å få vist sine filmer for et stort allment publikum og ikke minst for hverandre på tvers av institusjonene. Dette er unikt for vår festival, for det er dessverre slik at studentfilmene, på tross av høyt nivå, som oftest blir borte fra den offentlige diskursen og at filmskolene ofte fremstår som lukkede og segregerte.

biopic final

Det kan tyde på at landets skoler begynner å bli varme i trøya – Øystein Egge

Åkæi, men hvorfor har dere valgt å legge festivalene i samme tidsrom, Amandus-Solem?

Amandus-Solem: I år har vi ønsket å samarbeide for å kunne vise filmer laget av unge filmskapere på tvers av alder og nivå. Vi tror dette vil inspirere, og gi nye impulser både for filmskapere over og under 20 år. Amandus er allerede den største festivalen for unge filmskapere i Norge i dag. Med Studentfilmfestivalen her samtidig gir det festivalen mer bredde og relevans. Vi samler også bransje som jobber med talentutvikling og formidling av film for unge, så dette er absolutt en av de viktigste arenaene der unge filmskapere kan møte hverandre, profesjonelle filmskapere og bransjen ellers.

Ut ifra bidragene dere har fått inn, deriblant en mockumentary om raske briller og en episode av Star Wars, intet mindre… er det håp for norsk films fremtid? 

Amandus-Solem: Det er veldig høyt nivå på filmene vi har fått inn. I år har vi fått over 300 bidrag til konkurransene våre, og det betyr at det er veldig mange talentfulle filmskapere som sitter og venter på sin mulighet til å hevde seg innen norsk film. Filmene vi får inn viser at ungdommen er kreativ, dyktig og ivrig, så jeg ser veldig lyst på filmfremtiden. Vi ser også at filmskapere som har sendt inn filmer til Amandus i mange år nå sender filmene sine til Studentfilmfestivalen, og dette tar vi som et tegn på at det vi driver med er viktig og riktig.

Studentfilm-Egge: I år har det blitt sendt inn betydelig flere bidrag enn tidligere år og det viser i første omgang at det er behov for flere visningsarenaer for en del av norsk filmindustri som fort kan bli uglesett, undersett og undervurdert. Det har vært en krevende prosess å velge ut en liten del av det store utvalget, men nivået er da også høyere enn det har vært tidligere. Det kan tyde på at landets skoler begynner å bli varme i trøya. Norsk filmfremtid ser ut til å ligge i trygge hender, så lenge disse får fortsette å utfolde seg.

Bilde 41 (1)

I år viser vi filmer som ungdom helt ned i 11-årsalderen har laget – Stine Marie Solem

Kan dere anbefale noen filmer vi bare MÅ se?

Amandus-Solem: Vi vil anbefale å se så mange av filmene som er innsendt til festivalen som mulig. Her er det mye spennende og underholdende film. Ellers er filmene Å vende tilbake av Henrik Martin Dahlsbakken og Stup av Eilif Bremer Landsend to veldig gode langfilmer laget av filmskapere under 25 år, som vi også gleder oss stort til å vise! Det vises også filmer om ungdommen på festivalene, som filmen Svenskjævel om 23 år gamle Dino som er på jakt etter jobb i Norge.

Les N&Ds intervju med Svenskjævel-aktuelle Bianca Kronlöf: – Kvinnekroppen får aldri være morsom

Hvilke mål har dere for festivalene?

Amandus-Solem: Målet for festivalen er at flere ungdom får lyst til å lage film! I år viser vi filmer som ungdom helt ned i 11-årsalderen har laget. Vi legger til rette for at de unge filmskaperne skal komme til Lillehammer med litt erfaring og dra herfra med mange nye ideer og masse engasjement for å lage mer film. Vi ønsker å inspirere, engasjere, motivere, og gi deltagerne et læringsutbytte av å være på festivalen. Og så liker vi selvfølgelig å gjøre litt ekstra stas på filmskaperne. Det å vinne en amanduspris er det nærmeste filmtalentene kommer å vinne junior-NM. Vi gleder oss til å ta imot dem på årets festival og gi dem den påskjønnelsen de fortjener. Vi kan kanskje ikke helt gi dem en Cannes-lignende opplevelse, men vi syns det er utrolig viktig å sette opp filmene i en skikkelig kinosal.

Studentfilm-Egge: Vi ønsker å skape en dialog mellom landets studenter og bidra til en stimulerende konkurranse, samt samarbeid dem imellom. Hos oss ønsker vi også å gjøre stas på filmene og skape en festivalfølelse som går de andre festivalene en høy gang. I tillegg til å vise studentfilmer ønsker vi også å tilby en spennende møteplass der det vil holdes konserter, vises premierer og festivalfilmer fra nært og fjernt – for å lokke et generelt publikum til studentfilmene og for å skape en kul happening som folk har lyst til å komme på.

* I tillegg arrangeres Norsk filmseminar 26. mars. Ja, i Lillehammer.

** Alt kommer åpenbart i par i OL-byen, så det må for ordens skyld bemerkes at det er TO daglige ledere for Studentfilmfestivalen: Øystein Egge og Eivind M. Nordengen.