Fem filmer du bør få med deg under Human Rights, Human Wrongs

Bytt ut forutsigbare Fifty Shades of Grey under Valentines-helga med noe litt mer konstruktivt. Her er filmene du ikke bør la passere usett under den Oslo-baserte filmfestivalen Human Rights, Human Wrongs.

b
a

Hvert år er Human Rights, Human Wrongs den eneste filmfestivalen i Norden som vier hele programmet til å belyse den aktuelle menneskerettighetssituasjonen i verden. Festivalen er allerede godt i gang, og den pågår til og med søndag. Her er fire perler du bør få med deg på Cinemateket i Oslo før festivalen rundes av:

1. Syria Inside

Regi: Jan Heilig, Tamer Al Awam (Tyskland/Syria, 2013)

Syria Inside er noe så eksentrisk som en slapstick-dokumentar om den brutale tragedien i Syria, men også om resten av verdens manglende interesse for konflikten. Vi følger skuespillerne Ahmad og Mohamad Malas, som siden revolusjonen startet har spilt gateteater for å støtte demonstrasjonene mot regimet. Vi blir blant annet introdusert for konseptet «syriske 3D-briller», som gjør at folk kun ser det noen andre ønsker at de skal se.

Som om ikke satire-sjangeren er et kontroversielt virkemiddel i en dokumentar om en av samtidens mest groteske konflikter, ble også regissør Tamer Al Awam drept under filmingen i Syria. Det er mye å tenke over når filmen snurres, og på fredag blir det debatt rundt bruken av sort humor i formidlingen av krigen. I panelet sitter den syriske filmprodusenten Orwa Nyrabia (Silvered Water, The Return to Homs) og den prisvinnende reporteren Francesca Borri. Debatten ledes av Ina Tin i Amnesty.

Filmen vises:
Fredag 13.februar kl.17.00, Tancred
Søndag 15.februar kl.20.30, Lillebil

 

2. The Look of Silence
Regi: Joshua Oppenheimer (Danmark/England/Indonesia/Norge/Finland, 2014)

Joshua Oppenheimer er tilbake med oppfølgeren til oscarnominerte The Act Of Killing. Du vet, den filmen om indonesiske massemordere som blir sett på som helter for sine massedrap på et milliontall mistenkte kommunister i 1965-66.  Denne gangen møter vi Adi, som fikk broren sin drept og søker å konfrontere massemordere med det de har gjort.

The Look of Silence har siden premieren under filmfestivalen i Venezia, der den både vant juryprisen og FIPRESCI-prisen, vunnet en rekke andre priser, blant annet Hovedprisen under CPH:DOX, og European Film Critics Award. Filmen blir ikke satt opp på norsk kino, så grip muligheten til å oppleve den på det store lerretet!

Vises:
Torsdag 12.feb kl 14:00 Tancred
Torsdag 12.feb kl. 21:00 Lillebil
Fredag 13.februar kl. 20:30 Tancred og Q&A med regissøren via Skype (!)

 

3. Drone
Regi: Tonje Hessen Schei (Norge/Danmark, 2014)

Drone er dokumentaren som avslører hemmeligheter bak CIAs droneprogram og viser hvordan droner har endret krigføring. Vi følger menneskene som ikke lever helt trygt under dronene i Pakistan og unge dronepiloter i USA som viser hvor problematisk det kan være å forsøke å treffe mål.

Filmen vant nylig filmfredsprisen «Cinema for Peace Award» under filmfestivalen i Berlin og den norske fredsfilmprisen under Tromsø filmfestival i januar. Etter sigende kan også filmen skryte på seg å ha inspirert fjerde sesong av Homeland.

Vises:
Torsdag 12.februar kl. 18:30 Tancred

 

Skjermbilde 2015-02-11 kl. 23.25.14

4. Killswitch
Regi: Ali Akbarzadeh (USA, 2014)

Et raskt klikk på IMDB gir et lovende inntrykk av Killswitch. Folk med makt gjør mye for å innskrenke ytringsfriheten vi har på interwebz. Spørsmålet er om internett snart blir dominert av noen få maktmenn med interesser å ivareta, eller vil mannen i gata stå opp for å beskytte det? Vi møter hacktivister og andre som kjemper mot en sur utvikling, folk som risikerer å få alvorlige konsekvenser – som for eksempel dokumentlekker Edvard Snowden og Aaron Swartz, en av Reddit-grunnleggerne som også stod bak RSS, og fikk en brutal slutt på livet som følge av sin hacktivisme. Sjekk ut traileren på filmens nettside.

Vises:
Lørdag 14.feb 19:00 Parkteatret, med påfølgende debatt
Søndag 15.feb 12:30 Tancred

5. Vessel

Regi: Diana Whitten (USA, 2014)

Vessel er Diana Whittens debutdokumentar om kvinner i organisasjonen Women on Waves, som utfører medisinsk abort i internasjonalt farvann. Ja, damene kjører båt som legger til kai på lite gjestfrie steder der sure abortlover ruler gata. Filmen gir et sterkt innblikk i kampen for å hjelpe kvinner til å bestemme over sin egen kropp – som jo er en menneskerett (selv om en herre ved navn Grey i disse dager prøver å fortelle deg noe annet).

Vessel har mottatt en rekke priser, blant annet publikumsprisen og juryprisen under South by Southwest Film festival (SXSW).

Vises:

Lørdag 14.februar kl.19:00, Lillebil

Søndag 15.februar kl. 18:00 Lillebil: Intro av Sara Rydland (Sex og samfunn)