Fem grunner til å hate den nye Østbanehallen

Etter halvannet år og 300 millioner kroner var det klart for gjenåpning av Østbanehallen. Resultatet er verre enn fryktet.

b
a

Fra vinduet i NATT&DAG-skyskraperen så vi ned på tigerstatuen og byrådsleder Stian Berger Røsland. Han holdt en rask tale i kulda, klippet den røde snoren, og lot folket strømme inn til «et bredt spekter av kvalitets- og servicebevisste forretninger og restauranter», inkludert ny mathall, en gigantisk lysinstallsjon og tre ni meter høye trær. Etter å ha brukt det siste halvannet året på å irritere oss over å måtte gå helt bort til Storgata for å finne Mc’ern, tok vi heisen ned for å finne ut om dette kan tilgis.

Det kunne det ikke. Her er fem gode grunner til å savne den gamle Østbanehallen:

1. Navnet

Seff heter den «Ø»! Stod vel mellom det og «STBNHLN». Øh, hvor mange av de 300 millionene har blitt svidd av på å korte ned navnet, tro? Glem Anundsen og asylbarna, her må det GRILLES! Det lukter overpriset konsulentfirma som har brukt det siste halvannet året på å bli JÆVLIG gode på å ta énhåndspol med idékasteballen helt ut til tigerstatuen! Dessverre er det kvalmende navnet er bare en forsmak på hva som venter inne i hallen:

2. Mc’ern er byttet ut med Fjøla – «frittalende mat og drikke»

Trofaste cheese til ti spenn er byttet ut med… Fjøla – en rustikk restaurant med norske råvarer i fokus. Et bredt ølutvalg og kortreiste retter servert på fjøler, den kvalmeste trenden siden tortur utført av vestlig etterretning. «Frittalende mat og drikke?» Hva skal det bety? Noen som har så mye øko-surr i hue at de blander «frittalende» og «frittgående»? Skjerpings!

fjøla

3. ICA er byttet ut med «Flavours food marked»

Another day, another mathall… Er det ikke nok snart? Mathallen, Maschmanns, Steen & Strøm Food Court, ligner vi fortsatt ikke nok på byene der nede på kontinentet, altså? Hvor mange mathaller har de der nede egentlig? Flavours food marked er 500 nye kvadratmeter som bugner av kortreiste kvalitetsduster som maser om at nordmenn er gastronomisk tilbakestående. Det er 500 kvadratmeter for mye!

I ikhet med resten av hallen, er matmarkedet gammeldags og robust i stilen. Opp fra flettede trekurver tyter det økologisk frukt og grønt, med små, håndskrevne prislapper stikkende opp. Betalingsdisken ser ut som en sånn gammal landhandlerdisk. Kiosken ved siden av, eller slikkeriet, som den GARANTERT heter, kjører den samme eldgamle stilen, og minner aller mest om kiosken på Norsk Folkemuseum. Alt skal være så forpult rustikt!

I et glassbur midt i lokalet– á la sånn amerikanske politisjefer av og til sitter i midt i kontoret – oppbevares det aller helligste: ølet. Fra bak glasset skriker de håndtegnede etikettene fra mikrobryggeriene mot deg: «Svart hav». «Sjelefred». Eeeewwww. «Balder sognapils». Slutt!! «Høstgule lauv» fra bryggeriet Ægir, WTF, er dette en Lille Lørdag-sketsj? ÆRLIG TALT! Ungdomsskolemyten om at det er brekningsmiddel i øl har fått en revival med mikrobryggeriene.

mikrobrygg

4. Dressmann XL er byttet ut med nok en jævla burgerbar

Halve annen etasje er som fryktet viet hamburgere stekt på trekullgriller. Det som var et av byens ytterst få klestilbud for de dritfeite, Dressmann XL, har altså blitt byttet ut med det som skal gjøre dem enda feitere: hamburgere. Det vil si, det er ikke de gamle Dressmann XL-kundene som kommer til å utgjøre klientellet på Opland Burger & Steak. Det er det omkringliggende næringsliv (restauranten leier ut møterom), samt Youngstorget-emigranter med nyvunnen interesse for «Homestyle burgers, smoked barbecue and steaks from the farm – alt tilberedt på trekullgriller.» Jeg drukner meg heller i en åtte ganger XL-tskjorte enn å bidra til at «Opland-burger» blir en greie.

5. Klientellet

Narkisene som pleide å henge i hallen er byttet ut med bermen som synes det er stas med utvannede kapitalist-varianter av internasjonale mattrender og LED-skjermer som skifter farge. Gastropub med laaaaaang IPA-bar! Sånn som i USA! Hurra! Egen butikk for kvalitetsolivenolje! Endelig! Sushi servert på bånd! Artig!!! Kaffebar med «slowbar», hvor barristaene kan øve seg og teste ut nye oppskrifter og teknikker! *Øredøvende jubel*

Kan man ikke oppholde seg fem minutter i denne streberske jævla byen uten å bli tilbudt smaksprøve på oransjefarget øl lenger? Hæ?! Hva blir det neste? Byporten blir bondegård med tilhørende melkebar og NATT&DAG-skyskraperen eksproprieres til fordel for statlig Pale ale-bryggeri? IKKE I MIN BY!!!