Trendy tissemenn hos Rick Owens FW15

Er Rick Owens eksponerte kjønnsorganer en mannlig variant av ‘free the nipple’, en reell trend – eller bare et siste oppmerksomhetsskrik?

b
a

SESONGENS HERREMOTEUKER er midtveis, og sist torsdag presenterte goth-guru Rick Owens sin høstkolleksjon. Blant sedvanlige draperinger åpenbarte det seg et nakensjokk, der strategisk plasserte utskjæringer viste et utvalg peniser.

Stuntet har på to korte dager blitt viet massiv PR-oppmerksomhet verden over, men designeren tar det selv ganske kuli – i forkant av visningen uttalte han til style.coms Tim Blanks at ‘selskapet ble jo bygget på jeg som pisset’, med hentydning til voksstatuen av en urinerende Rick Owens.

Rickowens_penis4

MOTEBRANSJEN er ikke sart, og har tidligere blitt eksponert for utallige brystvorter, rumper – og også peniser. På tidlig 2000-tall grunnla tidligere club-kids Traver Rains og Richie Rich klesmerket Heatherette, hvor undergrunnsvisningene ble døpt ‘penisparader’.

Tross rapportene om fnisende fashionistaer, var penisglimtene verken ment humoristisk eller erotisk, de bare… var der.

Men der Heatherette var kitchy, homoerotisk og uten nevneverdig betydning, er Rick Owens en kredibel herredesigner. Tross rapportene om fnisende fashionistaer, var penisglimtene verken ment humoristisk eller erotisk, de bare… var der.

Owens har de siste sesongene strippet ned kolleksjonene, og det som en gang ble døpt ‘grunge-meets-glamour’ ligger i dag nærmere en okkult urbefolkning. Nettopp det primitive var bakteppet for eksponeringen, hvor designeren nevnte barndom og uavhengighet som inspirasjon.

Rickowens_penis2

RICK OWENS designsuksess er tilsynelatende tilfeldig. Fra hjemmesydde skinnjakker og sexklubbing i LA fikk designeren stjernestatus over natta 2006/2007, med en kundebase så trofast at det nærmet seg religion. Siden da har flere ‘neo goth’-helter mistet kunder til enklere merker, designere som henter mer inspirasjon fra sportsarenaen, mindre fra kirkegårder. Høstkolleksjonen er en av de bedre i senere år, med kroppsnært yttertøy og løstsittende kjortler. Men er Rick Owens eksponerte kjønnsorganer en mannlig variant av ‘free the nipple’, en reell trend – eller bare et siste oppmerksomhetsskrik?

Bruntonene gir positive minner om designerens første sesonger, hvor han i større grad eksperimenterte med farger. Likevel gir kolleksjonen en bismak av noe gammelt og utdatert. Eksponeringen er verken mer eller mindre enn en designavgjørelse, men tar du vekk penisene sitter du ikke igjen med så mye mer enn designerens tapte relevans.

Rickowens_kollektivnoir_instagram