Moteåret 2014 oppsummert: sexskandaler, normcore og overgrep

2014 kom og gikk, like fort som kilehælsneakers og design-neseringer. NATT&DAG gir deg et tilbakeblikk på årets viktigste moteøyeblikk!

b
a

Nicolas Ghesquiere for Louis Vuitton

ghesquiere1

Skjermdump: fashionista.com

Etter mer enn et tiår forlot Marc Jacobs motehuset, mens tidligere Balenciaga-designer Nicolas Ghesquiere tok over sjefsstolen. Debutkolleksjonen, FW14, var en av sesongens sterkeste, med Ghesquieres A-formede signatursilhuetter, paisley-mønster og lær. 70talls-odyssén fortsatte med vårkolleksjonen, hvor krokodilleskinn var byttet ut med brodert fløyel.

American Apparel sparket Dov Charney

americanapparel2

Skjermdump: businessweek.com

Helt siden American Apparels tidlige år har det versert rykter om Dov Charney. I juni mistet grunnleggeren jobben, etter en omfattende granskning, hvor både nakenfilmer, økonomisk utroskap og seksuell trakassering ble avdekket. Den offentlige oppvasken har fulgt selskapet gjennom hele 2014, med trusler om både nedleggelse og søksmål.

Oscar de La Rentas død

oscar3

Skjermdump: vogue.co.uk

Couture-kongen Oscar de La Renta gikk bort 20. oktober i år, etter flere år med kreft. Den dominikanske designeren begynte som Christobal Balenciagas læregutt, og startet det selvtitulerte klesmerket på midten av 60-tallet.

Costume felt i PFU

costume5

Skjermdump: tv2.no

Etter Vanessa Rudjords boligreportasje og flere venninneartikler, klaget Kjersti Løken Stavrum inn motemagasinet Costume for PFU i mai. I august ble både Costume og Costume Living felt for en rekke brudd på Vær Varsom-plakaten.

Alexander Wang x H&M

wangwang

De siste fem årene har sportestetikk og treningstøy i stadig større grad sneket seg inn i moten, fra X2U-tights til hyperluksuriøse The Rows alligatorryggsekk. Alexander Wang kan ta mye av æren, og var årets gjestedesigner for H&M – hvor skibriller, motorsykkelhansker, drikkeflasker og parkaser ble utsolgt først.

Kendall Jenner

dazed-main

Foto: Dazed & Confused / Ben Toms

Kardashian-klanens nest yngste medlem debuterte som modell for Marc Jacobs under New Yorks moteuke i mars, etterfulgt av Giles Deacon i London, og Chanel i Paris. Siden har Kendall sikret moteserier og kampanjer hos titalls magasiner og designere, deriblant Givenchy, LOVE, Interview og Balmain. I sosiale medier-sammenheng er hun verdens mest fulgte modell.

Normcore

normcore

Skjermdump: nymag.com

Som en slags forlengelse av sportstendensen ble Normcore-begrepet introdusert i 2014, hvor individualitet ble uttrykt ved å være mest mulig lik alle andre. Med Jerry Seinfeld og Larry David som stilikoner ble Normcore synlig på flere arenaer, fra Patagonia-fleece i moteserier til Célines pelssandaler og Chav-inspirerte gullsmykker. Om trenden egentlig fikk fotfeste utenfor Blindern er vanskelig å si, da det så å si er umulig å skille tyske turister fra fashionistas.

Terry Richardson = overgriper?

terryterry

Skjermdump: theguardian.com

Siden gjennombruddet i  The Face på midten av 90-tallet, har Terry Richardson bygget en karriere på hard blitz, kjendisportretter – og et rykte som «pervers». Med et utvisket skille mellom jobb og privatliv, har fotografen lenge blitt beskyldt for å krysse seksuelle grenser. I 2014 eksploderte det rundt Richardson, da titalls modeller stod frem og fortalte om overgrep. I etterkant uttalte diverse magasiner at de ikke ønsket å jobbe videre med Richardson, deriblant Vogue, på tross av at flere av beskyldningene ble tilbakevist.