Jenny Kinge: – Oslos kunstscene bærer preg av ikke-hierarkiske holdninger

Oslo Art Weekend er nominert til Osloprisen for årets beste arrangement, og mener det er helt på sin plass. Er du enig?

b
a

Les begrunnelsen for nominasjonen og stem på din favoritt til årets arrangement her.

Meld deg på Årets Beste Fest (Osloprisen etterfest) her! 

Hvorfor er Oslo Art Weekend nominert?

– Det er et arrangement som samler og synliggjør det beste av hva samtidskunstscenen i Oslo har å by på, og fortjener absolutt en slik påskjønnelse.

Hvordan gikk selve avviklingen av arrangementet?

–  Det var fullt fres, tett med utstillingsåpninger og andre arrangementer. De involverte visningsstedene fortalte begeistret om svært gode besøkstall helgen igjennom, hvor folk utenom det trofaste kunstpublikumet også lot seg lokke med. Alt i alt en sjarmerende lokal affære som bød på virkelig gode kunstopplevelser.

Hva preger kunst-Oslo?

– Oslos kunstscene bærer preg av ikke-hierarkiske holdninger mellom de etablerte institusjonene og de mindre visningsstedene. At de kunstnerdrevne visningsstedene utmerker seg ved å vise prosjekter med høy kvalitet, og at flertallet av de større etablerte kunstinstitusjonene akkurat nå gjennomgår en sterk utviklingsfase gjør Oslo til en vital og aktuell by for samtidskunst. Kunst i Oslo er også for tiden innstilt på å samarbeide om å forsterke kunsten på et generelt plan, hvilket Oslo Art Weekend er et uttrykk for.

Og hvordan står det til med rekrutteringen av unge kunstnere?

–  Unge og nyutdannede kunstnere får ofte mulighet til å stille ut på steder som One Night Only, Podium, Noplace og UKS. Det skal også sies at de er flinke til selv-rekruttering ved å selv ta initiativ til ulike prosjekter. En ny kunstnerassistentordning ble etablert i år, takket være lobbyarbeid fra UKS, hvor nyutdannede kunstnere får muligheten til å jobbe lønnet for en etablert kunstnerkollega over en lengre periode. Lenge leve!

Vi har også nominert Nord-Amerikansk Litteraturfestival og Off the Page i samme kategori. Hvem av de andre burde ikke vært nominert?

– Nord-amerikansk litteraturfestival virker som de gjør alt riktig, og Anne Hilde Neset gjorde en strålende jobb med Off the Page 2014. I så godt selskap tåler vi skarp konkurranse om prisen.

Hvem har imponert dere mest i 2014?

–  Tidens Kravs og Sverre Gullesens pokerturnering og Tegnebiennalen av Kunsthall Oslo. UKS sin tekniker som bidrar til å gjøre gamle Bårdar danseinstitutt til alle oslokunstneres nye drømmelokale. Kazachenko’s Apartement må være kjøkkenet i Oslo med mest ambisiøst kunstprogram.

Og hvem bør skjerpe seg i 2015?

– De som ønsker å rive Y-blokka i regjeringskvartalet. La stå!

Dere har vært flinke i 2014. Hva skal dere gjøre i 2015?

– Vi gir stafettpinnen videre og stiller som deltakere og publikum på Oslo Art Weekend 2015.

Hvordan kan Oslo bli en bedre by?

– Færre kjedebutikker og upersonlige bygningsmasser. Flere trivelige, personlige og rare steder er bra massasje for Oslo.

Hva var årets beste…

…Fest? 

– Oslo Art Weekend-festen på Ingensteds, selvfølgelig.

…Låt? 

– Steinar Haga Kristensens uforglemmelige opera på toppen av Oslo Rådhus, librettoen skrevet av Kristensen selv. Stykket ble komponert i samarbeid med Morten Norby Halvorsen og spilt på rådhusets klokker.

…Måltid?  

– Akevittpølse og Dronebrygg i restauranten på Kunstnernes Hus.

…Lesning?

–  Shout outs til de norske kunsttidsskriftene med ønsker om god helse og lenge leve: Billedkunst, Kunstkritikk.no, Kunstforum, Objektiv og Wuxia.

…Investering?

– Tidens Kravs «The Newest Standard» lokket kunstnere til å kjøpe kunst gjennom et komplisert diagram for deling av overskuddet. Da regnskapet ble gjort opp i 2014 stod de lykkelige kjøperne igjen med 113% utbytte på investeringen. Ønske for 2015: Tidens Krav tar over Oslo Børs!

Hvem mener du bør få Osloprisen for beste arrangement? Stem på dine favoritter her.

Se også de nominerte til Bergenprisen, Trondheimprisen og Stavangerprisen.

osloprisen2014