Hanne Mugaas: – Man når flere på Facebook enn på NRK Rogaland

Stavanger kan takke en multitaskende daglig leder og en bortgjemt skulptur for at Kunsthallen er blitt det den er i dag. Fortjener Hanne Mugaas å bli kåret til Årets Navn i Stavanger?

b
a

Les begrunnelsen for nominasjonen og stem på din favoritt til Årets navn i Stavanger her.

Hvorfor er du nominert til årets navn? 

– Jeg regner med at det er fordi Kunsthallen og jeg har vært veldig synlig i media i sommer i forbindelse med salget av Hepworth-skulpturen. Men jeg tror at det først og fremst er fordi jeg tilfører noe nytt og positivt i Stavanger.

Salget fikk mye presseoppmerksomhet. Hva var det kritikerne ikke forstod, etter din mening?

– Viktigheten av at kunsten må være aktiv og formidlende. Når man mener at ett bortgjemt kunstverk er viktigere enn en aktiv kunstinstitusjon som gir plass til nye generasjoner, så har kunsten allerede tapt. Vi har hele tiden hatt bred og god støtte i inn- og utland – kritikerne var en liten gruppe lokale mennesker som skrek veldig høyt her i Stavanger. Vi har fortsatt stor og økende interesse, spesielt fra yngre generasjoner.

Hvordan har du markert deg i Stavanger i løpet av årets som er gått?

– Kunsthallen har hatt stor aktivitet i 2014 . V har hatt åpent i kun ett år men har rukket å gjennomføre hele 30 utstillinger og prosjekter, 15 arrangementer, som konserter og forelesninger, og 45 omvisninger og verksteder for barn. Og det med kun én og en halv ansatt. Det har vært fantastisk å se hvor stor aktivitet det er på huset. Besøkstallet har blitt mangedoblet, og vi har fått utelukkende positive tilbakemeldinger fra de besøkende.

Hva er det folk flest ikke vet om jobben din?

– At jeg ikke bare er daglig leder og kurator, men også gartner, arrangementsansvarlig, tekniker og vaktmester. Vi har et bygg som har vært i ferd med å falle fra hverandre, men som nå, takket være enorm innsats fra frivillige, sponsorer, og ansatte, har fått et enormt løft. Jeg har drømmejobben, og det er fantastisk å få lov til å forme en ny kunstinstitusjon.

Hvem har vi glemt? Hvem BURDE vært nominert til årets navn, og hvorfor?

– Alle som jobber frivillig for gode saker i Stavanger.

Hvem har imponert deg mest i 2014?

– De frivillige og sponsorene på Kunsthall Stavanger. Uten dem hadde vi ikke kunnet bruke bygget. Vi har nå 14 frivillige i to team, på dagtid og kveldstid. Sponsorene er fortsatt med. Jeg er veldig glad i dem alle sammen.

Og hvem bør skjerpe seg i 2015?

– Stavanger Aftenblad bør slippe til nye og yngre kunstkritikere med god kunnskap om og oversikt over feltet, noe de har begynt med i 2014. Jeg håper dette blir fast praksis i 2015.

Du har vært flink i 2014. Hva skal du gjøre i 2015?

– Fortsette den høye aktiviteten på Kunsthall Stavanger, samt tilbringe mer tid i byen. Jeg bor fortsatt mellom Stavanger og New York, og kommer til å fortsette med det, men jeg liker meg bedre og bedre her.

Hva kjennetegner Stavanger som kunstby?

– Byen har hatt en veldig lokal kunstscene, men nå skjer det veldig mye! Geir Haraldseth på Rogaland Kunstsenter, Hanne Beate Ueland på kunstmuseet, høy aktivitet på Prosjektrom Normanns, samt mange flotte initiativer blant yngre kunstnere. Veldig positivt å se at yngre kunstnere starter egne visningsrom og prosjekter – det er det Stavanger som kunstby trenger – nye initiativer, samarbeid, og god og positiv energi!

Hva var årets beste…

…Fest?

– Jeg har ikke hatt tid til å gå på fest mens jeg har vært i Stavanger, men Bevers reunionkonsert etter åpningen av Torbjørn Rødlands utstilling The Yellow Shell på kunsthallen var en fest i seg selv.

…Låt?

– Alle på Ariel Pinks album Pom Pom.

…Måltid?

– Kunstneren Nicolas Partys egenkomponerte «middag» på 38 håndmalte keramiske fat på åpningen av hans utstilling Landscape på kunsthallen, utarbeidet i samarbeid med min bror og lokale kokk Petter Mugaas Joakimsen.

…Lesning?

– The Essential Ellen Willis – førti år med det beste av Ellen Willis om musikk, kvinnekamp, sex og abort, krig og terrorisme etc. Det er slående hvor aktuelle flere av tekstene fortsatt er i dag.

…Investering?

– Leilighet i Stavanger.

Til sist: Et aldri så lite kunst-O-lemma til drøfting: Å daglig måtte skrive facebookoppdatering om kunstens egenverdi, eller stille til NRK Rogaland-debatt med samme tema én gang i måneden. 

– Å daglig skrive Facebook-oppdatering om kunstens egenverdi – helt klart. Man når så mange flere på Facebook enn på NRK Rogaland.

Burde Hanne Mugaas får prisen eller , hvem mener du bør få Stavangerprisen for beste navn? Stem på dine favoritter her.

Se også de nominerte til Osloprisen,  Trondheimprisen og Bergenprisen.

stavanger-prisen_FB3