Søndag Summarum: Til orde for en maskulin sykkelpolitikk

Og andre kjernesaker fra samfunnsdebattens billigste seter. Her er ukas riktigste saker!

b
a

Ukas nettside: Vanskelig å si hva som foregår i Dagbladets nettredaksjonen for tiden, men det har vært vanskelig å ikke redusere hele denne spalten til en slags «Best of db.no» i det siste. Først ut er den sterke fortellingen «Er alle som nettdater horer, eller?». Kronikken LANGET ut mot menns oppførsel på nett, blant annet skuffelsen over at mange av mennene på nettdatingsider var litt for stygge og bare ute etter sex. Riktig! Det var på tide at noen satte søkelyset på hvor lite attraktive noen menn på nett er! hva skjer a, gutta? Tror dere at dere er digge nok til å få dere noe, eller? Her er en realitetsorientering til dere:

Skjermbilde 2014-11-09 kl. 2.42.41 PM

Men det ga seg ikke der, for senere i uka tikket den knallsterke kandidaten «Vi har valgt regjeringen» inn, som litt umotivert ramser opp noen halvfakta om statsbudsjettet og innleder med den herlig ærlige introduksjonen:

Skjermbilde 2014-11-09 kl. 2.43.49 PM

Forfriskende! Vi håper virkelig og inderlig at formatet «Her er noen ting jeg kommer på i farten» er den nye gullstandaren innenfor kronikker. Ikke gidd å undersøke fakta nøye eller sett deg inn i sakene du kommenterer, bare mén litt! Alle de kule mener noe! Trenger ikke alltid «lese» statsbudsjettet for å kommentere, greit å bare slenge ut påstander som dette:

Skjermbilde 2014-11-09 kl. 2.45.15 PM

Som en liten bonus, her er toppsaken på db.no på torsdagskvelden:

Skjermbilde 2014-11-09 kl. 2.46.21 PM

(faksimile: db.no)

Ukas tanta: Nok tull! La oss se hva Norges mest seriøse avis har brukt tiden på i uka som har gått.

Skjermbilde 2014-11-09 kl. 2.48.02 PM

(faksimile: aftenposten.no)

Notert!

Ukas hipstere: En matematiker har regnet i årevis og kommet fram til den joken om at det er litt pussig at folk som vil skille seg ut klær seg likt. Dagbladet kjører en NTB-sak om opplegget – «hipsterene tror de er unike, men er egentlig treige» – innledet med nyhetsbyråets standardbeskrivelse av fenomenet «hipster»:

«De finnes i enhver storby: Unge middelklassefolk, ofte kledd i vintageklær. Gjerne iført skjegg, rutete flanellskjorte og tilsynelatende rotete hår. Kanskje en tatoveringer eller tre. Og en sykkel med ett gir.»

Det er for så vidt en helt ok karikatur av hipsterstereotypen i 2008, men i langt større grad en spot on beskrivelse av stilen til borgerlige ungdomspolitikere og godt voksne kulturjournalister i Dagbladet. Her i hipstermedia føler vi oss ikke heeeelt truffet, da karikaturen utelater identitetsmarkører som rayban-solbriller, instagram-konto, band du ikke har hørt om og sånn derre Jarle Bernhoft-sveis. Til å illustrere saken har Dagbladet gjort et bredt utvalg av nordmenn de mener er hipstere: Lars Vaular, Stian Blipp, Karl Ove Knausgård og Tore Renberg. Gratisavisen Dag Og Natt gratulerer!

Ukas lokkemat:

Skjermbilde 2014-11-09 kl. 2.54.23 PM

(faksimile: dagsavisen.no)

Jaja! Får bla opp noen hundringser for å ta turen opp endetarmen til Inception-fyren, da! Der fanga dere oss, Dagsavisen!

Ukas sykkeldebatt: SV er ENDELIG i opposisjon! Ikke lenger bundet til den rødgrønne masta, endelig fri til å returnere til kjernesakene og dyrke sin identitet som motstandere av kapitalisme og imperialisme. Heikki Holmås har i den anledning stilt i blå sykkelhjelm på Dagsnytt atten, hvorpå han fikk kritikk fra venstre for å være skamløs nyliberalist. Denne uken raser sykkeldebatten videre i SV:

Skjermbilde 2014-11-09 kl. 2.57.02 PM

(faksimile: osloby.no)

SVs kvinnepolitiske leder tar til orde for en ny sykkelpolitikk basert på kjønnsstereotyper om at kvinner ikke er villig til å ta risiko, at det er vanskelig å sykle med skjørt og at kvinner ikke liker å bli svette. Derfor ønsker hun «å fremme det feminine ved å sykle» og etterlyster et «kjønnsperspektiv alle områder i samfunnet». Inspirasjonen hentes fra en tid da man visste å være bevisst på kjønn i samfunnet og sette pris på det feminine.

Skjermbilde 2014-11-09 kl. 3.09.59 PM

Helt konkret betyr feminin sykkelpolitikk «bedre tilrettelegging av sykkelveier, samt det å fremme sykkel som fremkomstmiddel». Bra! Der vi kommer fra – født og oppblåst på Olafiaklinikken – betyr feminisme å heie på jenter når de sykler i skjørt uten å bli svette, gjerne i søte 50-tallskjoler. Vi synes imidlertid det er viktig og riktig med en sykkelpolitikk som bevisst favner om alle kjønnsidentieter. Derfor ønsker vi både en feminin sykkelpolitkk, altså å bygge sykkelveier, og en maskulin en: Å ødelegge sykkelveier. I tillegg kommer den transkjønnede sykkelpolitikken, som går ut på å la sykkelveiene være som de er.

Ukas tittel: Vi blir i blant beskyldt for å bare drive med ironi og internt tøys her i avisen. Men se hvordan de holder på i voksenmedia, a!

Skjermbilde 2014-11-09 kl. 3.00.07 PM

(faksimile: db.no)

Fun fact: Denne tittelen ble 100 prosent seriøst unnfanget ved at noen foreslo det på tull i facebook-kommentarfeltet til anmelderen.

Ukens forfulgte: Forrige fredag var Halloween. «Ah, så digg med litt kulturimperialisme», tenker man sikkert. Men nei, ikke hvis man er klovn. Først kom nyheten om at klovner har terrorisert Frankrike i hele høst, hvor politiet har måttet bryte inn og stoppe antiklovn-motstandsgrupper bevæpnet med balltrær og tåregass mot tilfeldig vold mot uskyldige klovner. Klovnevold har også vært et problem i California, hvor en mann ble arrestert for å ha truet forbipasserende med våpen. Men ER egentlig alle (medie)klovner psykopatiske massemordere?

Nå har klovnelobbyen i USA fått nok og angriper det de kaller medias urettferdige framstilling av klovner. Glenn Kohlberger i den amerikanske klovneorganisasjonen raser mot klovnediskrimineringen og den åpenbare sjikanen klovner må leve med hver dag:

Skjermbilde 2014-11-09 kl. 2.53.04 PM

Ukas ærlige selfie: Finsk kvinne tar oppgjør med kroppsfokuset ved å ha salami på hodet og slips rundt begge puppene. Patriarkatet oppløses! Alle sykkelstier blir rosa og alle sykler ser ut som enhjørninger!

Ukas artistnavn:

Skjermbilde 2014-11-09 kl. 2.55.29 PM

(faksimile: dagsavisen.no)

Ukas verste: I Bergens Tidene har Lene Wikander – angivelig en slags stemme, blogger i jentebladet Tara ifølge Google, blant annet kjent for å iblant kle av seg mot kroppspresset – skrevet kronikk om at hun ikke har ligget med verken Karl Ove Knausgård eller Tore Renberg. Vi kan desverre ikke ta ansvar for å tilby noen link, da teksten er helt motbydelig.

Ukas avsløring: Adresseavisa AVSLØRER en skjult del av internett hvor det selges dop og greier! «Det mørke nettet» kaller de opplegget. Spennende lesning!

Skjermbilde 2014-11-09 kl. 1.46.40 PM

(faksimile: adressa.no)

Ukas best kledde jihadister:

iskrigere

(faksimile: vg.no)

Interpol, da… Det der er jo en buss! Fremmedkrigerne reiser med buss! B-U-S-S!

Ukas nakenhet på dagsorden: Det ble kjent at Sp-politiker Lise Marie Sommerstad har som hobby å avbildes naken, og Norsk Offentlighet sveivet i gang maskineriet: Uttalelser som «Hvis en naken kvinnekropp er et problem i politikken har vi også et samfunnsproblem» lot ikke vente på seg, Mette Hanekamhaug rykket ut og minner om skillet «privatperson/politiker», Sommerstad fikk «nakenstøtte» innad i partiet, før hun selv forsvarte opplegget i form av «Derfor kaster jeg klærne»-saker. Grunnen er selvsagt for å sette nakenhet på dagsorden og – selvfølgelig – for å vise at også politikere er mennesker. Helt etter boka dette, folkens! Bra jobba av alle involverte! Få dere litt hvile nå, i morgen begynner en ny uke.