Foto: Presse

Kenneth Goldsmith starter universitetsfag om å «kaste bort tid på internett»

Og DER klarte noen å toppe Tupac-emnet på Blindern. Faget, som faktisk heter «wasting time on the internet», blir tilbudt creative writing-studenter på University of Pennsylvania fra og med høsten 2015, skriver Dazed and Cofused.

I beskrivelsen av emnet stiller Goldsmith spørsmål om hvorvidt tiden vi bruker på tilsynelatende bortkastede aktiviteter – «licking, SMSing, status-updating, and random surfing» – også kan brukes som råmateriale for å skape litteratur:

«Using our laptops and a wifi connection as our only materials, this class will focus on the alchemical recuperation of aimless surfing into substantial works of literature.»

I et intervju med Washington Post om prosjektet beskriver Goldsmith målløs vandring på internett som en «digital og elektronisk skumring», og sammenligner det med tilstanden mellom drøm og våkenhet, som surrealistiske kunstere ønsket å oppnå.

– Jeg er lei av å lese om hvor skadelig internett er, sier han til avisen.

– Jeg tror det egentlig gjør oss smartere.

Kenneth Goldsmith er en amerikansk poet, mest kjent som grunnlegger av nettstedet UbuWeb, verdens største uavhengige nettarkiv med fri tilgang til det de beskriver som «avantgarde materiale», hvilket innebærer poesi, film og lydfiler. Arkivet inneholder materiale fra over 5000 kunstnere  – nesten alt lastet opp uten tillatelse.

Les også NATT&DAGs intervju med Goldsmith: – Jo lenger Ubuweb er en åpenlyst ulovlig modell for fri kultur, desto lenger er nettsiden interessant.

Her er fagbeskrivelsen i sin helhet:

We spend our lives in front of screens, mostly wasting time: checking social media, watching cat videos, chatting, and shopping. What if these activities — clicking, SMSing, status-updating, and random surfing — were used as raw material for creating compelling and emotional works of literature? Could we reconstruct our autobiography using only Facebook? Could we write a great novella by plundering our Twitter feed? Could we reframe the internet as the greatest poem ever written? Using our laptops and a wifi connection as our only materials, this class will focus on the alchemical recuperation of aimless surfing into substantial works of literature. Students will be required to stare at the screen for three hours, only interacting through chat rooms, bots, social media and listservs. To bolster our practice, we’ll explore the long history of the recuperation of boredom and time-wasting through critical texts about affect theory, ASMR, situationism and everyday life by thinkers such as Guy Debord, Mary Kelly Erving Goffman, Betty Friedan, Raymond Williams, John Cage, Georges Perec, Michel de Certeau, Henri Lefevbre, Trin Minh-ha, Stuart Hall, Sianne Ngai, Siegfried Kracauer and others. Distraction, multi-tasking, and aimless drifting is mandatory.

X