Er 55-årige Slavik verdens best kledde uteligger?

Bokstavelig talt gatemote.

b
a

Ahh, MOTE! Moter kommer og går, og det du ser på Fashion Week Monaco speiler ikke nødvendigvis gatemoten., men hvem vil egentlig slenge rundt seg med begrep som «gatemote» eller «high fashion», uansett?

Selv er vi mest tilbøyelig til å bruke ordet «dille», fordi det konnoterer noe lekent og oppfunnet, og fordi det er et anakronistisk ord som egentlig ingen bruker lenger. Akkurat som gatemoten eller det man så på moteuka i Oslo i fjor.

Men hva vet vel jeg, som først og fremst sverger til funksjonelle, enkle klær? Bare at jeg tidvis har vært midt i motesmørøyet i korte perioder de siste årene, som da japanske hiking boots var en greie tidlig 2011, eller da normcore var fett et øyeblikk tidligere i år. 

Det ble til og med skrevet et Normcore-manifest. JEEZ. NATT&DAG gjorde seff det eneste naturlige og fikk seks scäferhunder til å uttale seg om fenomenet, men uansett: Moter er omskiftelige og forgjengelige.

Noen ganger må dog moteskaperne – denne mørke massen som Adam Smith kalte «Den usynlige, men lekkert hanskekledde hånd» – føye seg for funksjonalitetens framprovoseringer. Som når buksefabrikanter som Levis og LEE spekulerer i å lage større lommer på buksene fordi iPhone 6 er så SYKT store. Blir moteukene 2015 det første året vi får se iPhone 6 pocketability?

Uansett, og mer interessant: Andre ganger er grensen mellom funksjonalitet og estetikk visket ut, som i bildene av den ukrainske fotografen Yurko Dyachyshyn, som laget fotoserien «Slavik’s Fashion» om den 55 år gamle uteliggeren Slavik fra Lviv i Ukraina.

Slavik hadde tilsynelatende et massivt lager av klær, og byttet ofte antrekk flere ganger om dagen, delvis av funksjonelle grunner (det kan bli kaldt i Lviv), delvis av estetiske grunner (for å være kul i Lviv). Ifølge Dyachyshyn hadde Slavik et hemmelig sted hvor han gjemte klærne, og alle bildene ble tatt under tilfeldig møter over en to års periode.

NATT&DAG spår at minst en av disse stilene blir 2015s store dille.

slavik2 slavik3 slavik4 slavik5 slavik7 slavik8 slavik9 slavik10 slavik11 slavik13 slavik15 slavik16 slavik17 slavik19 slavik20 slvaik6Hypp på mer mote? Sjekk ut motememes på fylla, eller NATT&DAGs moteserie om PSTetikk. Ganske funksjonelle greier.